Yliopiston Apteekin vuosittainen 20 000 euron tutkimusapuraha myönnettiin Turun yliopistossa väitöstutkimusta tekevälle FM, farmaseutti Noora Kullalle.
Noora Kullan väitöskirjatutkimuksessa selvitetään, miten perinnöllisiä tekijöitä huomioidaan yksilöllisessä lääkehoidossa potilastyössä tällä hetkellä ja mitä hyötyjä farmakogeneettisellä testauksella saavutetaan. Lisäksi tutkimuksessa arvioidaan terveydenhuollon ammattilaisten osaamista ja väestön suhtautumista farmakogeneettiseen testaamiseen. Tutkimus edistää farmakogeneettisen tiedon käyttöä lääkehoidoissa. Toistaiseksi farmakogeneettistä tietoa hyödynnetään Suomen terveydenhuollossa vain vähän, vaikka sillä voidaan mahdollisesti parantaa potilaiden elämänlaatua ja saavuttaa kustannushyötyjä.
– Farmakogenetiikan tutkimus on tärkeää muun muassa lääkkeiden haittavaikutusten ennaltaehkäisyn ja vähentämisen kannalta. Ensimmäisessä osatyössäni selvisi esimerkiksi, että jopa neljännekselle suomalaisista sairaalapotilaista on määrätty sellaista lääkettä, jota potilaan genotyypin perusteella olisi nykysuositusten mukaan syytä käyttää tavanomaisesta poikkeavalla annoksella tai välttää kokonaan, Kulla kertoo.
– Noora Kullan tutkimuksen avulla saamme tietoa farmakogeneettisen tiedon hyödyntämistä turvallisen ja rationaalisen lääkehoidon edistämiseksi, tutkimuspäällikkö, dosentti Kari Linden Yliopiston Apteekista sanoo.
Yliopiston Apteekki on myöntänyt tutkimusapurahoja vuodesta 1956 alkaen. Apurahahakemukset käsittelee farmasian, lääketieteen ja terveydenhuollon asiantuntijoista koostuva riippumaton toimikunta. Lääkehuoltoon liittyvä tutkimus on yksi Yliopiston Apteekin lakisääteisistä erityistehtävistä. Apteekkipalvelut ja lääkitysturvallisuus ovat Yliopiston Apteekin tutkimusalueita.
Lisätietoa
Noora Kulla, filosofian maisteri (lääkekehitys), farmaseutti
väitöskirjatutkija, Turun yliopisto ja Varha
040 587 0611, noora.e.kulla@utu.fi
Kari Linden, FaT, KTM, dosentti
tutkimuspäällikkö, Yliopiston Apteekki
050 395 0647, kari.linden@ya.fi