Yleisen kirjallisuustieteen professori ja SELMA-tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Meretoja on kutsuttu Norjan Tiedeakatemian ihmistieteiden osaston jäseneksi. Juhlaseremonia pidettiin Oslossa 3.5.2023.
Yleisen kirjallisuustieteen professori ja SELMA-tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Meretoja on valittu Norjan Tiedeakatemian (The Norwegian Academy of Science and Letters, Det Norske Videnskaps-Akademi) jäseneksi. Seremonia pidettiin 3.5.2023 Oslossa. Meretoja valittiin ihmistieteiden osastoon (The Humanities and Social Sciences Division) ainoana ulkomaisena jäsenenä 2023.
Meretoja kertoo, että viime syksynä norjalaiset kirjallisuustieteilijät, englantilaisen kirjallisuuden emeritusprofessori Jakob Lothen johdolla, lähestyivät häntä ja kertoivat, että olivat päättäneet ehdottaa häntä Norjan tiedeakatemian jäseneksi. Sen jälkeen alkoi arviointiprosessi, jonka pohjalta Tiedeakatemia teki päätöksensä maaliskuussa.
– Kutsu tämän perinteikkään ja arvostetun tiedeakatemian jäseneksi on suuri kunnia, varsinkin kun Norjan tiedeakatemialla on melko vähän ulkomaisia jäseniä. Tänä vuonna olin ainoa humanististen ja yhteiskuntatieteiden osaston ulkomailta valittu jäsen, kertoo Meretoja.
Juhlaseremonia, jossa esiteltiin uudet jäsenet, järjestettiin 3. toukokuuta Oslon Grand Hotelissa. Seremoniassa Norjan tiedeakatemian presidentti Lise Øvreås luovutti Meretojalle kunniadiplomin ja Secretary General Gunn Elisabeth Birkelund piti puheen, jossa hän esitteli Meretojan ja painotti hänen kontribuutiotaan monitieteisen kertomustutkimuksen, kertomusetiikan, filosofisen kirjallisuudentutkimuksen ja kulttuurisen muistin tutkimuksen aloilla.
Meretoja Norjan Tiedeakatemian jäsenen Jakob Lothen seurassa. Kuva: The Norwegian Academy of Science and Letters / Thomas B. Eckhoff.
Tilaisuudessa puhuivat myös tutkimus- ja korkeakouluministeri Ola Borten Moe sekä professori Robin Grimes (Royal Imperial College, London), joka piti tärkeänä ja erityislaatuisena sitä, että Norjan Tiedeakatemiassa ovat edustettuina sekä luonnon- että ihmistieteet.
– Itsekin pidän erittäin tärkeänä tieteidenvälistä vuoropuhelua, jota tiedeakatemia omalta osaltaan edistää. Juhlaillallisella Grand Hotelin peilisalissa oli kiinnostavia keskusteluja eri tieteenalojen edustajien välillä, ja siellä virisi myös uusia suunnitelmia tutkimusyhteistyöstä, kuvailee Meretoja.
Meretojan mukaan Norjan tiedeakatemia sai uuden jäsenen tuntemaan itsensä todella lämpimästi tervetulleeksi ja arvostetuksi.
– Aika harvoin pääsee työmatkalle, jossa tulee tällä tavoin juhlituksi ilman sen kummempia velvollisuuksia. Tällaiset loistokkaat juhlahetket ovat niin harvinaislaatuisia akateemisen elämän arkisen aherruksen ja monenlaisten vastoinkäymisten keskellä, että on parasta vain heittäytyä juhlahumuun ja ottaa siitä kaikki irti, toteaa Meretoja.