Nuorisotyön tallentaja Nuoperin uudessa teoksessa pureudutaan musiikin merkitykseen nuorisotyössä. (Nuoriso-)ohjattuja säveliä -teoksessa matkataan eri puolilla Suomea, sillä mukana kertomassa nuorisotyön ja musiikin tiiviistä liitosta on nuorisotyöntekijöitä peräti 23 paikkakunnalta.
”Millä sen perustelee, tuon musiikin, kun sehän on, siis se on nuorisotyötä, erityisnuorisotyötä, sehän on sitä kaikkee, ennalta ehkäsevää nuorisotyötä, syrjäytymisen ehkäsyä, ihan kaikkea sitä.” – Seppo, Jyväskylä
Rockmusiikin rantauduttua Suomeen 1950-luvulla on musiikki ja nuoret liitetty kiinteästi toisiinsa. Siksi Turun yliopiston etnologian oppiaineen yhteydessä toimiva nuorisotyön tallentaja Nuoperi halusi selvittää mikä on musiikin merkitys nuorisotyössä ja miten ohjaajat ovat mukaan päätyneet.
Oliko ensin musiikki vai työ?
Tätä ja paljon muuta pohdittiin virtuaalisessa ryhmässä, johon saatiin mukaan musiikin parissa toimivia nuorisotyöntekijöitä 23 paikkakunnalta.
– Osan kanssa tapasimmekin, osaa haastattelimme pandemian vuoksi etänä. Taustaa keräsimme historiikeista, verkkojulkaisuista, sanomalehdistä, opinnäytteistä ja bändioppaista, Minna Heikkinen, Nuoperin koordinaattori ja toinen kirjan toimittajista kertoo.
Musiikkipainotteinen (nuoriso)työmatka halki koko Suomen
Teos (Nuoriso-)ohjattuja säveliä yhdistää eri puolilla Suomea toimivat nuorisotyöntekijät, rokkiheebot ja runoilijat, musiikin harjoittelun, esiintymisen ja tuottamisen. Julkaisussa kerrotaan musiikin ja nuorisotyön yhtälöstä Turussa, Raisiossa, Oulussa, Kouvolassa, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä, Lapualla, Vihdissä, Kuopiossa, Raahessa, Rovaniemellä, Kemissä, Kiteellä, Imatralla, Punkaharjulla, Alajärvellä, Limingassa, Varkaudessa, Leppävirralla ja Kuusamossa.
– Tämän uuden julkaisun kautta musiikin merkitys nuorisotyössä tulee näkyväksi muillekin kuin sitä tekeville. Nupit voi kääntää kaakkoon, nuoriso-ohjatut sävelet kantautuvat kauas! Nuoperin koordinaattori ja kirjan toinen toimittaja Terhi Lehtonen kannustaa.
Nuoperi on toiminut opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella vuodesta 2002.
(Nuoriso-)ohjattuja säveliä, toim. Minna Heikkinen ja Terhi Lehtonen. Turku: Nuoperi, 2021. 256 sivua.
Sisältö
- Harrastus, henkireikä ja elämäntehtävä
- Vuoropuhelua
- Turun Panimolla ja Palatsissa soi nuorten vimma
- Raisrockia pommisuojasta
- Oulu – ei ollenkaan paska kaupunki
- ”Treenikämppä on oikeesti tosi tärkee, jos alkaa musaa tekeen”
- Rock Academy Finland vaikuttaa ympäri Suomen
- Rautalangasta räppiin, Rokkiopista 8-salin estraadeille
- Manserockista rap-biitteihin
- Helsinki – ei vain rokkikukkoja leipova hautomo
- MaxVol toimii Espoossa
- Bänditoiminnan monimuotoisuutta
- Jyväskylässä stemmat lähtee, että pölisee
- Saunan kautta Celandenesta Jääkaappipakastimeen ja kuolemantuottamukseen
- Anssi Kela: Paras paikka musiikkiunelmille
> Julkaisun selailtavaan verkkoversioon on liitetty myös nuorten bändien musiikkivideoita
> Julkaisua myy Turun yliopiston UTUshop-verkkokauppa
> Tutustu myös Nuoperin muihin julkaisuihin
Vanhempia kirjoja voi tilata ilmaiseksi niin kauan kuin varastoa riittää ja niistä, kuten uusimmastakin, on nyt saatavilla myös ladattavat pdf-versiot.
> Tilaa vanhoja julkaisuja Nuoperin yhteydenottolomakkeella