Turun yliopiston entinen rehtori ja kansleri Keijo Paunio on kuollut 87-vuotiaana. Paunio teki vaikuttavan uran parodontologian professorina ja yliopiston johtotehtävissä sekä laajemmin tiede- ja yliopistopolitiikassa.
Keijo Paunio syntyi 28.5.1935 Tukholmassa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin yhteislyseosta vuonna 1955. Paunio valmistui hammaslääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1963 ja tohtoriksi vuonna 1969 Turun yliopistosta. Paunion perhetausta oli vahvasti yhteiskunnallinen. Hänen isänsä oli päätoimittaja, äitinsä posti- ja lennätinkonttorin ekspeditööri, ja Paunion kahdesta vanhemmasta veljestä tuli myös professoreja.
Turun yliopistossa Paunio toimi aluksi assistenttina ja apulaisopettajana. Parodontologian professorina hän toimi vuosina 1973–1997. Paunio työskenteli myös muun muassa Michiganin yliopistossa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa tutkijana.
Tutkimustyössään Paunio suuntautui lääketieteelliseen kemiaan ja suubiologiaan ja tutki esimerkiksi hammasta ympäröiviä sidekudoksia. Paunion tieteellinen tuotanto sisältää kaikkiaan satoja artikkeleita. Hän vaikutti lukuisissa alansa kansallisissa ja kansainvälisissä asiantuntija- ja luottamustehtävissä.
Paunio suuntautui myös hallintoon ja toimi muun muassa yliopiston vararehtorina vuosina 1978–1981 ja hammaslääketieteen laitoksen laitosjohtajana vuosina 1981–1986. Turun yliopiston rehtoriksi Paunio valittiin vuonna 1993. Rehtorina hän toimi vuosina 1993–1997 ja kanslerina vuosina 1997–2000.
Paunio tunnettiin aktiivisena tiedepoliitikkona sekä tutkimusetiikan asiantuntijana. Hän otti kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin lukuisissa puheenvuoroissa, artikkeleissa ja julkaisuissa. Paunio toimi muun muassa Suomen Akatemian hallituksen sekä lääketieteellisen toimikunnan, tieteen keskustoimikunnan ja korkeakouluneuvoston jäsenenä. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ensimmäisenä puheenjohtajana hän toimi kymmenen vuotta vuodesta 1991 alkaen.
Rehtoriksi Paunio valittiin aikana, jolloin Suomessa lama oli syvimmillään. Erityisen raskaaksi Paunio koki hammaslääketieteen peruskoulutuksen lakkauttamisen Turussa, vaikka Turun laitos oli monilla mittareilla alansa edistynein Suomessa. Vuosikymmenen loppua kohden yliopiston ulkopuolinen rahoitus kasvoi ja kansainvälistyminen eteni. Paunion kaudella yhteistyötä lisättiin etenkin Åbo Akademin kanssa. Paunio jäi eläkkeelle vuonna 2000.
Paunion rakkaisiin harrastuksiin kuuluivat musiikki ja kuvataide. Hän kuului 1990-luvulla Turun musiikkijuhlasäätiön hallitukseen ja toimi useissa muissa luottamustehtävissä. Keijo Paunio sai hammaslääkärinä työskennelleen ja Turun yliopistosta väitelleen vaimonsa Päivi Paunion (k. 2019) kanssa kolme lasta, joista yksi menehtyi vauvana.
Turun yliopisto järjestää suruliputuksen Keijo Paunion muistolle 6.10.2022.
Kuva: Turun yliopiston arkisto