Turun yliopisto toteuttaa yhtätoista kansallisen tiekartan 2025–2028 tutkimusinfrastruktuuria

03.12.2024

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on valinnut 21 tutkimusinfrastruktuuria kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle 2025–2028. Turun yliopisto on mukana yhdentoista infrastruktuurin toteuttamisessa.

Tutkimusinfrastruktuurikomitea on 2.12.2024 kokouksessaan valinnut 21 tutkimusinfrastruktuuria kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle 2025–2028.  

Tiekartta on dokumentti, jossa määritellään Suomen tutkimusinfrastruktuurien ekosysteemiin kuuluvat merkittävät kansalliset tutkimusinfrastruktuurit. Se on työkalu tutkimusyhteisöille, päätöksentekijöille ja rahoittajille investointien ohjaamisessa sekä tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden tukemisessa.  

Tiekartan tavoitteena on varmistaa, että tutkimusinfrastruktuurit pysyvät kansainvälisesti kilpailukykyisinä ja vastaavat sekä nykyisiin että tulevaisuuden tieteellisiin haasteisiin, tuottavat uutta tietoa ja kasvattavat osaamista sekä toimivat vuorovaikutteisessa yhteistyössä TKI-toimijoiden kanssa. 

Tutkimusinfrastruktuurien avulla voidaan tuottaa monimuotoista ja vaikuttavaa tietoa niin tiede- ja korkeakouluyhteisön kuin julkisen ja yksityisen sektorin tarpeisiin.  

Turun yliopisto toteuttaa yhtätoista kansallista tutkimusinfrastruktuuria eri aloilla 

Turun yliopisto koordinoi yhtä kansallista infrastruktuuria ja on kumppanina toteuttamassa kymmentä muuta infrastruktuurihanketta. 

–  On hienoa, että moni tutkimuksellemme keskeinen infrastruktuuri pääsi tiekartalle ja saa siten myös rahoitusta. Uutena tiekartalle noussut FIRE-hanke tukee hyvin INVEST-lippulaivan toimintaa. Moni hakijamme jäi kuitenkin kansallisen tiekartan ulkopuolelle ja yliopistossa on hyvä  pohtia miten voimme tukea myös niitä. Oma infrastruktuurien tiekarttamme on tässä tärkeä työväline, Turun yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Kalle-Antti Suominen sanoo. 

Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle valittiin Turun yliopiston koordinoima The Finnish Infrastructure for Register-Based Research (FIRE), joka on etäkäyttö-, sovellus- ja koulutusinfrastruktuuri rekisteritutkimuksen tekemiseen Suomessa. FIRE tukee ainutlaatuisten tutkimusaineistojen ja rekisteripohjaisten tutkimushankkeiden rakentamista sekä kouluttaa tulevia rekisteriaineistoasiantuntijoiden sukupolvia tutkimukseen ja näyttöön perustuvaan päätöksentekoon. Infrastruktuurissa ovat mukana Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Tampereen korkeakoulusäätiö Sr., Tilastokeskus, Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT 

Lisäksi tiekartalle valittua Euro-BioImaging Finlandia (EuBI-Fi) koordinoidaan Turusta, Åbo Akademin johtamana, yliopistojen tiiviinä yhteistyönä.  

Turun yliopisto on lisäksi kumppanina kymmenen muun kansallisen tutkimusinfrastruktuurin toteuttamisessa 

Biocenter Finland (BF) -infrastruktuuria toteuttavat Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Åbo Akademi. Biokeskus Suomi koordinoi 17 teknologia-alustaa, jotka tarjoavat kattavasti avainteknologioita ja tutkimuspalveluita keskeisimpien ympäristöön ja terveyteen liittyvien kysymysten selvittämiseen. 

Common Language Resources and Technology Infrastructure (FIN-CLARIAH) on ihmistieteiden tutkimusinfrastruktuuri, jolla on kaksi komponenttia: FIN-CLARIAH ja DARIAH-FI. FIN-CLARIAH pyrkii päivittämään SSH-infrastruktuuritukea isojen kielimallien ja tekoälyn avulla. Infrastruktuuria toteuttavat Helsingin yliopisto, CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Tampereen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Turun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto ja Oulun yliopisto. 

Cosmology Data Center Finland (CDC-FI): Kosmologian datakeskus CDC-FI mahdollistaa Suomen osallistumisen suuriin kansainvälisiin kosmologian havaintoprojekteihin, kuten Euroopan avaruusjärjestön Euclid- ja LISA-observatorioihin ja tarjoamalla konkreettisen panoksen näihin projekteihin. Infrastruktuuria toteuttavat Helsingin yliopisto, Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto, Turun yliopisto ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy. 

Euro-BioImaging: Research Infrastructure for Imaging Technologies in Biological and Biomedical Sciences (EuBI-Fi) on Suomen johtavista, kansainvälisesti korkeatasoisiksi tunnustetuista bio- ja lääketieteellisen kuvantamisen keskuksista koostuva tutkimusinfrastruktuuri. EB-Fi:n kuvantamisteknologiat ja palvelut ovat olleet olennaisia lukuisissa tieteellisissä ja teknologisissa läpimurroissa sekä diagnostiikan ja hoitokäytäntöjen kehittymisessä. Infrastruktuuria toteuttavat Åbo Akademi, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Tampereen yliopisto, Aalto-yliopisto, Turun yliopisto, Helsingin yliopistollinen keskussairaala, Kuopion yliopistollinen sairaala, Oulun yliopisto ja Turun yliopistollinen keskussairaala. 

European Infrastructure of Screening Platforms for Chemical Biology (EU-OS FI) on kemialliseen biologiaan keskittyvä tutkimusinfrastruktuurikonsortio, joka tarjoaa avoimen pääsyn maailmanluokan tutkimusinfrastruktuureihin ja erityisosaamiseen, yli 100 000 yhdisteen kokoelmaan sekä tietokantaan. Suomen jäsenyys EU-OS –infrastruktuurissa tuo kansallisille tutkijoille uusia mahdollisuuksia korkeatasoiseen tutkimukseen ja innovaatioihin. Infrastruktuuria toteuttavat Helsingin yliopisto, Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Itä-Suomen yliopisto. 

Finnish Marine Research Infrastructure (FINMARI) - Suomen merentutkimuksen infrastruktuuri FINMARI yhdistää Suomen merkittävimpien Itämerta tutkivien tahojen tutkimusresurssit integroiduksi kokonaisuudeksi, joka koostuu kenttäasemaverkostosta, tutkimusaluksista, laboratorioista, läpivirtausasemista, autonomisista mittausalustoista sekä poijuista. FINMARIn tavoitteena on ymmärtää meriekosysteemien monitasoista ajallista ja paikallista vaihtelua ja sen syitä merten suojelun pohjaksi. Infrastruktuuri keskittyy erityisesti lajikirjon, ilmastonmuutoksen ja saastumisen tutkimukseen. Infrastruktuuria toteuttavat Suomen ympäristökeskus, Helsingin yliopisto, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Ilmatieteen laitos, Geologian tutkimuskeskus ja Luonnonvarakeskus. 

Integrated Atmospheric and Earth System Science Research Infrastructure (INAR RI) koordinoi Suomen osallistumista neljään eurooppalaiseen ympäristötutkimuksen infrastruktuuriin (ICOS, ACTRIS, eLTER ja AnaEE). INAR RI:n kuuluu 30 mittausasemaa, tutkimusalustoja sekä tietoinfrastruktuuri. INAR RI integroi monitieteisiä jatkuvia ympäristömittauksia ja sen edistämä tutkimus vaikuttaa myönteisesti ilmastonmuutoksensietokykyyn, ympäristökatastrofeilta suojautumiseen ja ihmisten terveyteen. Infrastruktuuria toteuttavat Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Turun yliopisto, CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Jyväskylän yliopisto 

Integrated Structural Biology Infrastructure Instruct-ERIC Centre Finland (Consortium FINStruct and Instruct FI) on kansallinen rakennebiologinen tutkimusinfrastruktuuri, joka johtaa kansainvälistä tutkimusta ja kehitystä biomolekyylikompleksien puhdistuksessa; kryogeenisessä elektronimikroskopiassa; yksisoluproteomiikassa; natiivimassaspektrometriassa; rakenteellisessa bioinformatiikassa, röntgenkristallografiassa ja tiedonhallinnassa. FINStruct-huippupalvelut muodostavat Suomen Instruct-keskuksen, joka toimii Instruct-ERICn kansallisena solmuna tarjoten asiantuntemusta ja palveluita kansainvälisesti Instruct-ERIC -palveluluettelon kautta. Infrastruktuuria toteuttavat Helsingin yliopisto, Oulun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Turun yliopisto, Åbo Akademi. 

Open Geospatial Information Infrastructure for Research (Geoportti) on huipputason digitaalinen avoimen paikkatiedon tutkimusinfrastruktuuri, jolla tutkijat voivat helposti käyttää paikkatietoaineistoja ja spatiaalisen laskennan resursseja keskitetyn suurteholaskenta- ja pilvipalveluinfrastruktuurin avulla. Tutkimusinfrastruktuuri tarjoaa yli 20 aineistoihin, laskentaan, laitteisiin, geovisualisointiin sekä koulutukseen liittyvää palvelua. Tutkimusinfrastruktuuria toteuttavat Maanmittauslaitos Paikkatietokeskus, Aalto-yliopisto, CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus, Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Kansallisarkisto ja Turun yliopisto. 

The Finnish BioFoundry for synthetic biology and biomanufacturing (FINBioFoundry) kokoaa yhteen VTT:n, Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Tampereen yliopiston tieteellisen huippuosaamisen ja teollisuusrajapinnan kehittääkseen ratkaisuja teolliseen biotekniikkaan. FIN-BioFoundryn keskeinen tavoite on tarjota ainutlaatuinen ja mahdollistava infrastruktuuri tiedon tuottamiseen synteettisen biologian ja biotuotannon tutkimuksessa, tukea tulevaisuuden kiertotalouden kehitystä, luoda edellytyksiä Suomen tuotantoturvallisuuden turvaamiseen sekä muodostaa Suomen yksikkö Euroopan IBISBA ESFRI-infrastruktuuriverkostossa. Tutkimusinfrastruktuuria toteuttavat teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Aalto-yliopisto, Turun yliopisto ja Tampereen yliopisto. 

Lisäksi Turun yliopisto on mukana Varhan ja Aurian biopankkien kautta Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure of Finland (BBMRI.fi) -infrastruktuurissa. BBMRI.fi on kaikkien kymmenen suomalaisen julkisen biobankin muodostama tutkimusinfrastruktuuri ja se on osa eurooppalaista BBMRI-ERIC infrastruktuuria. Tavoitteena on tarjota ensiluokkaiset biopankkipalvelut tutkimuksen ja innovaatioprojektien käyttöön ja siten tehostaa yksilöllisen terveydenhoidon toteumista ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. 

Tiekartan infrastruktuurit saavat rahoituksen 

Kaikki tiekartalle valitut tutkimusinfrastruktuurit saavat rahoituksen, jota jaetaan yhteensä 130 miljoonaa euroa. Osa tutkimusinfrastruktuureista on saanut rahoituspäätöksensä joulukuussa, ja loput saavat rahoituspäätöksen tammikuun lopussa 2025.

Turun yliopiston rahoituspäätökset joulukuussa:

  • The Finnish BioFoundry for synthetic biology and biomanufacturing (FINBioFoundry), Allahverdiyeva-Rinne, Yagut, 402 628 euroa
  • European Infrastructure of Screening Platforms for Chemical Biology (EU-OS FI), Courtney, Michael, 224 187 euroa
  • Suomen merentutkimuksen infrastruktuuri FINMARI, Hänninen, Jari, 149 243 euroa
  • Kosmologian datakeskus CDC-FI, Kotak, Rubina, 18 809 euroa 
  • Integrated Atmospheric and Earth System Science Research Infrastructure (INAR RI), Suominen, Otso, 127 308 euroa  

Luotu 03.12.2024 | Muokattu 03.12.2024