Turkulaistutkija löysi materiaalitieteen ydinkaavalle toimivamman muodon
Mitä jos osaisimme luoda tehokkaampia aurinkopaneeleja, löytää kemianteollisuudelle harvinaisia metalleja korvaavia materiaaleja, pystyisimme luomaan kevyempiä kulkuvälineitä, pelastamaan luonnon? Kaikkea tuota edesauttaa tohtorikoulutettava Henrik Levämäen luoma materiaalien laskennalliseen mallinnukseen soveltuva menetelmä, joka tekee tiheysfuntionaaliteorian käytöstä aiempaa tarkempaa.
Henrik Levämäellä (toinen vas.) on ollut tukenaan tiimi, johon kuuluvat Ruotsin Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun professori Levente Vitos (vas.), tämän tohtoriopiskelija Li-Yun Tian, Debrecenin yliopiston professori Ágnes Nagy, Tampereen teknillisen korkeakoulun tutkija Matti Ropo sekä oma väitöstutkimuksen ohjaaja, professori Kalevi Kokko (oik.)
Avaimena ongelman pilkkominen
– Useimmat approksimaatiot lähtevät siitä, että fysiikan laeista voidaan johtaa approksimaatiota kuvaava matemaattinen lauseke. Tällä tavoin johdettu approksimaatio onkin universaali mitä tahansa systeemiä tai molekyyliä laskettaessa. Käytännön laskut ovat kuitenkin osoittaneet, että tietyissä tapauksissa tämä lähestymistapa on auttamatta liian ”kankea” ja tarkkoja tuloksia ei voida laskea. Meillä syttyi idea, että mitä jos kehittäisimme kullekin alkuaineelle oman matemaattisen lausekkeen ja näin pilkkoisimme ongelman pienempiin osiin, Levämäki kuvaa.
Levämäki ja hänen tuekseen muodostunut tiimi Kokko, Vitos, Tian, sekä unkarilaisen Debrecenin yliopiston professori Ágnes Nagy sekä Tampereen teknillisen korkeakoulun tutkija Matti Ropo onnistuivat osoittamaan, että metalliseoksille Levämäen menetelmä antaa parempia tuloksia kuin mikään aiemmin luotu approksimaatio.
Nobelistien jalanjäljillä
Ropo luettelee nopeaan tahtiin sovellusmahdollisuuksia: materiaalien laskennallisella mallinnuksella voidaan esimerkiksi parantaa aurinkopaneelien tehoa, tehdä autoista nykyistä kevyempiä ja siten ympäristöystävällisempiä, voimme korvata katalyyteissä käytettävät harvinaiset ja kalliit alkuaineet yleisimmistä ja halvemmista alkuaineista valmistuteilla metalliseoksilla, tehdä aina vain turvallisempia fuusioreaktoreiden materiaaleja, luoda kokonaan uudenlaisia materiaaleja.
– Tutkimukseni liittyy materiaalien ja molekyylien laskennalliseen mallintamiseen. Voimme nyt aiempaa tarkemmalla mallinnuksella tehdä tietokoneella laskuja, joilla on kaksi tavoitetta. Ensinnäkin pyrimme selvittämään, millaisia aineita, materiaaleja, molekyylejä voi olla olemassa. Toiseksi selvitämme, mitkä tekijät ovat niille ominaisia, Levamäki sanoo.