Tenon lohta tutkitaan osana Suomen Akatemian arktista tutkimusohjelmaa
Suomen Akatemian arktiseen tutkimusohjelmaan on valittu 14 hanketta, joita rahoitetaan yhteensä 11 miljoonalla eurolla. Turun yliopistosta rahoituksen sai akatemiaprofessori Craig Primmerin johtama hanke, jossa tutkitaan Tenon lohikantojen rakenteen ekologisia ja geneettisiä muutoksia sekä niiden yhteyttä ihmistoimintaan ja ilmastoon liittyviin tekijöihin. Akatemia rahoittaa hanketta vuosina 2015–2018 noin 500.000 eurolla.
Atlantin lohi on arktisella alueella laajalti kulttuurin ja elinkeinojen kulmakivi, mutta viime aikoina lohikantojen tila on heikentynyt. Suurimmat haasteet kantojen hoidossa liittyvät ihmistoiminnan ja ympäristötekijöiden vuorovaikutussuhteiden ymmärtämiseen.
Rahoitusta saaneen hankkeen tavoitteena on edistää arktisten luonnonvarojen kestävää käyttöä. Hankkeessa tutkitaan Tenon lohikantojen rakenteen ekologisia ja geneettisiä muutoksia. Tutkijat pyrkivät tunnistamaan keskeiset ihmistoimintaan ja ilmastoon liittyvät tekijät, jotka ovat aiheuttaneet muutoksia, ja määrittelemään niiden vuorovaikutussuhteet.
Kalojen elinkiertopiirteiden geneettistä perustaa selvitetään kantojen monimuotoisuuden ja vakauden suojelemiseksi. Tavoitteena on käyttää loheen liittyvää paikallistietoa ja kantojen hoitoa esimerkkinä tutkimuksen, luonnonvarojen käyttäjien ja hallinnon nivomiseksi yhteen kokonaisvaltaiseksi luonnonvarojen hoidon malliksi.
JM