Seili kertoo puolen vuosisadan tarinan
Uutuusteos ”Seili – Saaristomeren tutkimusta 50 vuotta” kertoo Turun yliopiston merentutkimuksen historian.
Juhlakirja kokosi yhteen myös Seilin asemanhoitajat. Ensimmäisenä pestiä hoiti Paavo Tulkki (takarivi vas.), Tapani Juustin (takana kesk.) urakka kesti 33 vuotta. Lyhyempiä pestejä ovat tehneet Erkki Leppäkoski, Heli Hurme (keskirivi vas.), Pirkko Paranko, Ilpo Haahtela, Sonja Salovius-Laurén sekä nykyisin Saaristomeren tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajana työskentelevä Ilppo Vuorinen (edessä vas.) ja asemanjohtaja Jari Hänninen.
Saaristomeren tutkimuksen historian esittelevä teos on 21 kirjoittajan yhteinen järkäle. Asemanjohtaja Jari Hännisen mukaan teos oli tarpeen tehdä, sillä historia on kuin peräsin, jota vasten vene seilaa kohti uusia haasteita. Se tuo esille muun muassa Seilissä harjoitetun monitieteisyyden sekä pitkäkestoisen tutkimuksen merkityksen.
Kirjan julkistamistilaisuudessa yliopiston rehtori Kalervo Väänänen totesikin Seilin olevan paikka, jossa monet asiat kohtaavat. Yksi niistä on luonnon kauneus, jopa neitseellisyys verrattuna Itämeren tämänpäiväiseen tilanteeseen.
Tiukkaa tiedettä ja kurssimuistoja
Kirjan taittanut Mirja Sarlin (vas.) ja yliopiston arkistosta kuvia teokseen etsinyt Matti Y. Karjala pääsivät lehteilemään painosta vain muutama tunti ennen julkistilaisuutta saatuja teoksia.
Tuore teos jakautuu neljään osaan. Matkaan johdattaa Seilin historia ja laitoksen perustaminen sekä muut hallinnolliset asiat. Saaristomerellä tehtyyn luonnontieteelliseen tutkimukseen päästään käsiksi toisessa osassa, kolmannessa otetaan mukaan Seilin toiminnan laajentuminen myös humanistien ja yhteiskuntatieteilijöiden tutkimuspaikaksi. Kirja huipentuu kurssimuisteluihin.
Samaan tapaan tutkimus vyöryy eteenpäin. Tiukka taloudellinen tilanne on tuonut omia varjojaan, mutta tutkimuksen merkitys yhteiskunnalle on mahdollistanut työn jatkumisen. Kiitosta saivatkin niin Yliopistosäätiön Seili-rahasto kuin Saaristomeren suojelurahaston tuki.