Pesti Intcenissa vain kasvattanut Salmen halua saada Suomeen siviilitiedustelujärjestelmä
Euroopan unionin tiedusteluanalyysikeskuksen johtaja Ilkka Salmi on aiempaakin vakuuttuneempi, että Suomi tarvitsee oman siviilitiedustelujärjestelmän. Syynä on vahvistunut näkemys siitä, että Suomen uhat voivat tulla hyvinkin kaukaa. Salmi kertoi näkemyksistään valtio-opin Vakoilu ja politiikka -luentosarjassa.
Turun yliopiston kasvatti ja Vuoden 2009 alumni Ilkka Salmi työskentelee kolmatta vuottaan EU Intelligence Analysis Centren eli Intcenin johtajana. Työssä katsantokanta on EU:n kattava, mutta Suojelupoliisin päällikön virasta vapaalla oleva Salmi seuraa silti aktiivisesti myös Suomen tapahtumia.
– Suomen pitää arvioida, mitkä ovat meidän turvallisuusuhkamme. On hyvä huomata, että ne saattavat syntyä ja tulla kaukaa Suomen ja EU:n ulkopuolta. Tällä hetkelle ne tuntemattomimmat uhat syntyvät verkkomaailman puolella. Jotta meillä olisi käytössämme kaikki tarvittavat työkalut, meillä pitäisi olla myös tiedustelullinen ulottuvuus, Salmi sanoi.
Hän tunnustaa olevansa hieman jäävi, mutta sanoo silti, että siviilitiedustelu olisi parasta sijoittaa osaksi Suojelupoliisia.
Ketterämmäksi ja napakammaksi
Intcenillä ei omaa operatiivista toimintaa
Salmi kertoi luentosarjan kuulijoille, että aina silloin tällöin EU:n instituutioiden sisältä pyritään vaikuttamaan Intceninin raportteihin. Vaikka kyse on yleensä
toiveesta muokata jotakin kohtaa tai sanamuotoa poliittisesti toivojan kannalta haluttuun suuntaan, Intcen on tarkka riippumattomuudesta.
Miten töihin unioniin?
– Ensimmäinen vaihtoehto on hakeutua harjoittelijaksi. Toinen on pisin ja vaikein: osallistua kilpailuihin ja jos ne läpäisee, pääsee reserve-listalle. Kolmas tie on minun tieni eli tiettyihin johtaviin, useimmiten määräaikaisiin, tehtäviin valitaan kilpailun ulkopuolelta, valintaprosessin kautta henkilöitä, Salmi neuvoi.
Luentosarja seuraavat osat:
ma 24.3. (Pub 2): professori Kimmo Rentola: Politiikka ja tiedustelu kylmän sodan Suomessa (huomaa muuttunut ajankohta ja paikka)
ti 1.4. Pub 1: toimitusjohtaja René Nyberg: Jokaisella maalla on tiedustelu, ellei oma, niin vieras
ti 8.4. (Pub 1): kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll: Kyberuhat
ti 15.4. (Pub 1): tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio: Vakoilu ja tietosuoja
ti 22.4. (Pub 1): professori Joonas Sipilä: Tiedustelu ja armeijat
Erja Hyytiäinen