Kyberturvallisuusteknologian yksikkö sai tunnustuspalkinnon työstään kyberturvallisuuden ja kryptografian koulutuksen ja tutkimuksen alalla

17.10.2024

Turun tietoturvayhdistys TurkuSec ry myönsi Turun yliopiston tietotekniikan laitoksen kyberturvallisuusteknologian yksikölle tunnustuspalkinnon 12.10.2024 Disarray 2024 -tapahtumassa. 

Kyberturvallisuusteknologian yksikkö ja tutkimusryhmä saivat tunnustuspalkinnon uutterasta työstään kyberturvallisuuden ja kryptografian koulutuksen ja tutkimuksen alalla. Tietotekniikan laitoksen kyberturvallisuusteknologian yksikkö on alallaan Suomen johtava diplomi-insinöörien kouluttaja.

– Olemme erittäin kiitollisia TurkuSec ry:n antamasta tunnustuksesta. On hienoa, että pitkäjänteinen alan koulutuksen ja tutkimuksen kehittäminen saa tällaisen huomionosoituksen keskeiseltä sidosryhmältä Varsinais-Suomessa. Olemme varmoja, että yhteistyömme alan toimijoiden kanssa jatkuu hedelmällisenä myös tulevina vuosina, sanoo kyberturvallisuusteknologian professori Seppo Virtanen.

Kyberturvallisuusteknologian koulutuksella ja tutkimuksella on merkitystä teollisuudelle ja yhteiskunnalle

Turun yliopistosta valmistuu tällä hetkellä vuosittain 30–40 kyberturvallisuusteknologian diplomi-insinööriä. Kyberturvallisuusteknologian opiskelijoista noin puolet on kansainvälisiä, ja Turun yliopisto onkin ainoana suomalaisena yliopistona mukana EIT Digital Master School in Cyber Security -kaksoistutkinto-ohjelmassa alan johtavien eurooppalaisten yliopistojen kanssa.

Kyberturvallisuusteknologian tutkintokoulutus alkoi Turun yliopistossa vuonna 2010 Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön rahoituksella. Suurin osa oppiaineen diplomitöistä tehdään yrityksiin ja koulutuksen sisältöä arvioidaan säännöllisesti oppiaineen ja alan yritysten edustajien yhteistyöryhmässä.

– Kyberturvallisuusteknologian tutkimuksemme keskiössä on erilaisissa tietoverkoissa toimivien järjestelmien turvallisuus tulevaisuuden teknologioissa. Erityisenä mielenkiinnon kohteenamme on tekoälyn ja suurten kielimallien hyödyntäminen uusien kyberturvallisuusteknologioiden kehittämisessä. Meillä on tällä hetkellä useita näitä aiheita tutkivia väitöskirjatutkijoita, joilla on päätyö yritysmaailmassa. Heidän tutkimusaiheensa liittyvät läheisesti heidän asiantuntijatehtäviinsä yksityisellä sektorilla, Virtanen kertoo.

Tutkijat selvittivät kyberturvallisuusalan koulutuksesta valmistuvien osaamista ja yritysten tarpeita

Turun yliopisto on mukana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa, jonka tavoitteena on vastata Suomen kyberturvallisuusalan osaajapulaan parantamalla yliopistojen välistä yhteistyötä ja koulutussisältöjä, avaamalla opintomahdollisuuksia yli korkeakoulurajojen sekä tarjoamalla täydennyskoulutusta myös yrityksille.

Osana hanketta Turun yliopiston kyberturvallisuusteknologian tutkimusryhmä on selvittänyt, millaisia asiantuntijaprofiileja suomalaisesta kyberturvallisuusalan koulutuksesta valmistuvilla on sekä millaiset ovat alan yritysten osaamistarpeet nyt ja lähitulevaisuudessa. Tutkimuksen tulokset on julkaistu tällä viikolla teknillisen tiedekunnan raporttisarjassa UTUPub-alustalla.

– Tutkimuksissamme ilmeni, että suomalaisten yliopistojen nykyisen kyberturvallisuuskoulutuksen tyypillisimmin tuottamat asiantuntijaprofiilit ovat tietoturvajohtaja ja kyberhäiriöiden selvitysasiantuntija. Tietoturvajohtajien osalta painotus on alan parhaiden käytäntöjen, standardien ja lakien asiantuntemuksessa, ja selvitysasiantuntijoiden osalta erityisesti tietoverkkojen ja käyttöjärjestelmien turvallisuudessa, kertoo yliopisto-opettaja Anne-Maarit Majanoja.

Yritykset arvioivat kyberturvallisuudessa lähivuosien tärkeimmiksi osaamistarpeikseen tietoturvan ja yksityisyyden suojan, tietoturvallisuuden johtamisen ja hallintotavat sekä ohjelmisto- ja laitteistoturvallisuuden. Myös tekoäly- ja koneoppimisosaamista pidettiin alalla tärkeinä osaamisalueina lähivuosina.

– Yritykset odottavat uusilta työntekijöiltä vahvaa kyberturvallisuusalan osaamis- ja tietoperustaa sekä kykyä jatkuvaan oppimiseen ja opittujen taitojen soveltamiseen käytännössä, toteaa yliopisto-opettaja Antti Hakkala, joka vastaanotti tunnustuspalkinnon kyberturvallisuusteknologian yksikön edustajana Disarray 2024 -tapahtumassa.

> Kyberturvallisuusteknologian tutkimusryhmä

> TurkuSec ry

Tutkimuksen raportit UTUPubissa:

> Suomen kyberturvallisuuskoulutusta tarjoavien yliopistojen koulutuksen osaajaprofiilit ja kurssien painotusalat

> Kyberturvallisuuskoulutuksen kehittäminen Suomessa: yritysten osaamistarvekartoitus

Luotu 17.10.2024 | Muokattu 17.10.2024