Kenen luo raha tulee, kysytään InFLAMES Corporate Cornerissa

17.05.2024

Kun käsissä on lupaava lääketieteellinen keksintö, sen jatkokehitykseen ja tuotteistamiseen tarvitaan paljon rahaa. InFLAMES Corporate Cornerissa 22. toukokuuta tutkijat ja yritysten edustajat kertovat, kuinka tutkimusrahaa hankitaan tai yritetään hankkia, ja mikä on verkoston merkitys menestykselle.

– Kyllä, nyt haluamme kuulla yritysten ja tutkijoiden tarinoita siitä, miten he ovat saaneet kansainvälistä rahoitusta hankkeisiinsa. Toivomme kuulevamme kokemuksia erityisesti EU-rahoituksesta, mutta toki myös muista rahoituslähteistä, toteaa InFLAMES-lippulaivan projektipäällikkö Kaisa Hakkila.

Hakkilan mukaan Corporate Cornerin teemalle on kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että vaikka Suomi on vahva terveys- ja innovaatiosektoreilla, sen saama siivu EU:n alalle tarjoamasta rahoituksesta ei heijastele tätä vahvuutta.

– Suomen on osallistuttava enemmän, jotta se voisi hyödyntää täysimääräisesti tärkeimpiä rahoitusvälineitä, Hakkila muotoilee.

Tällä kertaa Corporate Corneriin osallistuvat myös Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen ja Ville Niinistö. He kertovat kuinka Euroopan Unionissa pyritään edistämään innovointia ja tutkimusrahoitusta terveysalalla.

Tulehdukselliset sairaudet selätetään tutkimuksella

Toinen syy Corporate Cornerin teemaan on se, että InFLAMES on viimeisen vuoden aikana vahvistanut vaikuttamistoimiaan EU:ssa. Lippulaivan viesti EU-päättäjille on ollut, että eurooppalaista tutkimusrahoitusta tulisi entistä voimakkaammin suunnata immunologiaan eli tulehduksellisten sairauksien tutkimukseen.

Niitä ovat muun muassa kaikki autoimmuunisairaudet, syöpä sekä sydän- ja verisuonisairaudet. Tutkimusta ja uusia hoitokeinoja tarvitaan nopeasti koska muun muassa syöpätapausten määrän ennustetaan lisääntyvän Euroopassa sitä mukaan, kun väestöt ikääntyvät.

Kaisa Hakkilan mukaan Corporate Cornerissa siis kuullaan, kuinka yritykset ja tutkijat ovat jo nyt navigoineet menestyksellä EU:n ja muissa rahoitusmaisemissa.

– Ehkä kuulemme vastauksen myös siihen, onko verkostoituminen ja yhteistyö oikeiden kumppaneiden ja yritysten kanssa avain menestykseen? Monia myös varmasti kiinnostaa, miten myönnetyn rahoituksen hallinnollisesta taakasta selviää, Hakkila arvelee.

”Eurorahaa oli helppo hallinnoida”

Finnadvance on Oulussa vuonna 2019 perustettu osakeyhtiö Se kehittää työkaluja ja teknologiaa, jolla voidaan testata ja kehittää uusia lääkeaineita. Yrityksen tavoite on kehittää teknologiaa niin, että lääkekehityksessä ei enää tarvittaisi eläinkokeita, vaan että kokeita voitaisiin tehdä yrityksen kehittämillä organ-on-chip alustoilla. Alustoilla voidaan mallintaa ihmisen elimiä, kudoksia ja sairauksia.

Finnadvancen toimitusjohtaja Prateek Singh on yksi InFLAMES Corporate Cornerin puhujista. Hänellä on kokemusta monista eri rahoituslähteistä. Euroopan Unionista hänellä on vain hyvää sanottavaa.

– Olemme saaneet rahoitusta muun muassa Horisontti Eurooppa -ohjelmasta ja Business Finlandilta. Edelliseltä saimme 1,5 miljoonaa ja Business Finlandilta miljoonaa euroa. Sen jälkeen, kun EU oli todennut meidät vakavasti otettavaksi yritykseksi, sieltä saadun rahoituksen hallinnointi oli sujuvaa, eikä ollenkaan monimutkaista.

Singh perusti Finnadvancen yksin ja hän sanoo nyt, ettei suosittele yksinyrittäjyyttä muille bioalalle pyrkiville.

– Silloin sijoittajien ja kumppaniyritysten pitää luottaa yhden ihmisen sanaan, suunnitelmiin ja visioon. Hyvä verkosto auttaa, mutta parasta oli, jos jo perustamisvaiheessa yrityksellä olisi hyvä ja luotettava tiimi koossa. Ja noin kolme miljoonaa dollaria rahaa, se on mielestäni aloittavalle yritykselle minimi, hän toteaa.

Singhin ohella yrityspuheenvuorot kuullaan Delsitechin Lasse Leinolta ja Herantis Pharman Antti Vuolannolta. Akatemian puolesta puhuvat professorit Markus Juonala, Riitta Lahesmaa, Matej Oresic ja apulaissprofessori Diana Toivola. Kansallisen lääkekehityskeskuksen kuulumisista tulee seminaarissa kertomaan toimitusjohtaja Maarit Merla. Seminaariin paneelikeskustelun vetää InFLAMESin tutkimuspäällikkö Joe Hettinger ja keskusteluun osallistuu myös Jarkko Koivunen, toinen InFLAMESin tutkimuspäälliköistä.

InFLAMESin Corporate Corner järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Tapahtumilla edistetään akatemian ja yritysmaailman vuoropuhelua, yhteistyötä ja verkostoitumista.

InFLAMES on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen lippulaivahanke. Se tähtää uusien lääkekehityskohteiden tunnistamiseen ja lääkekehitykseen yhdessä biotekniikka- ja lääkeyritysten kanssa. Lippulaiva edistää myös diagnostiikkaa, jolla potilaille voidaan räätälöidä sopivat täsmähoidot. InFLAMES on osa Suomen Akatemian lippulaivaohjelmaa.

Luotu 17.05.2024 | Muokattu 17.05.2024