Kansainväliset opiskelijat järjestivät tapahtuman jakaakseen kokemuksia Turkuun integroitumisesta

18.02.2025

Ystävänpäivänä Turun kauppakorkeakoulun Mercatori täyttyi vilkkaasta keskustelusta, värikkäistä asuista ja herkullisista jälkiruoista, kun Meet People & Integrate -tapahtuma kokosi yhteen kymmeniä Turun yliopiston kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita. 

Meet People & Integrate -tapahtuman suunnittelivat ja toteuttivat Turun yliopiston kansainväliset opiskelijalähettiläät. Tapahtuman tavoitteena oli helpottaa kansainvälisten opiskelijoiden integroitumista Suomeen ja tuoda esiin opiskelijayhteisön monimuotoisuutta.

Ohjelma sisälsi asiantuntijapuheenvuoroja, monikulttuurista tietovisailua sekä tutustumisbingon, joka rohkaisi tutustumaan muihin osallistujiin. Opiskelijoita kannustettiin tuomaan tapahtumaan oman kulttuurinsa herkkuja ja pukeutumaan kulttuurinsa perinteisiin asuihin, mikä herätti paljon innostusta. Herkullisin jälkiruoka ja paras asu palkittiin.

Ennen tapahtumaa julkaistiin neliosainen Finn-ish – Tales of Integration -podcastsarja, jossa opiskelijalähettiläät haastattelivat asiantuntijoita muun muassa suomen kielen oppimisesta, kaupungin tukipalveluista, kansainvälisistä ystäväohjelmista sekä pormestarin näkemyksistä Turun kansainvälisestä tulevaisuudesta. Podcastin teemat kuuluivat myös tapahtuman keskusteluissa. 

Avoin keskustelu on tarpeen

Tapahtuman ja podcastin takana on kaksi Turun yliopiston opiskelijalähettilästä: terveysteknologian maisteriopiskelija Muhammad Junaid Raza ja biolääketieteellisen kuvantamisen maisteriopiskelija Mahnoor Mahnoor. He tutustuivat opiskelijalähettiläiden koulutuksessa ja halusivat kehittää konkreettisia tapoja tukea kansainvälisiä opiskelijoita oman paikkansa löytämisessä.  

– Integraatio ei tapahdu hetkessä. Se on jatkuva prosessi, jossa opitaan, sopeudutaan ja kasvetaan. Keskustelut, kokemusten jakaminen ja yhteisölliset tapahtumat voivat tehdä siitä helpompaa. Halusimme luoda tämän tapahtuman, jotta voisimme tukea, innostaa ja muistuttaa kansainvälisiä opiskelijoita siitä, etteivät he ole yksin, kertoo Muhammad Junaid Raza.

Ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma sai osallistujilta innostunutta palautetta. Kiitosta sai erityisesti sen rento ja lämminhenkinen tunnelma, mikä helpotti uusien ihmisten tapaamista ja kokemusten jakamista.

– Osallistujat esittelivät omaa kulttuuriaan ruoan ja perinteisten asujen kautta, mikä loi tapahtumaan eloisan ja lämpimän tunnelman. Jakamalla tietoa eri kulttuureista ja keskustelemalla avoimesti kansainvälisten opiskelijoiden haasteista voimme tukea opiskelijoiden asettumista Turkuun ja Suomeen, sanoo Mahnoor Mahnoor. 

Kansainvälisten opiskelijoiden määrä kasvaa

Turun yliopiston opiskelijat edustavat yli 130 kansalaisuutta. Yliopiston tavoitteena on kaksinkertaistaa kansainvälisten maisteriopiskelijoiden määrä vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2021. Vuonna 2024 Turun yliopistossa opiskeli noin 600 kansainvälistä maisteriopiskelijaa, ja suurin osa heistä haluaisi jäädä Suomeen valmistumisen jälkeen. Integraatiota suomalaiseen yhteiskuntaan ei kuitenkaan koeta helpoksi.

– Viime vuosina yliopisto on panostanut paljon palveluihin, jotka auttavat kansainvälisiä opiskelijoita löytämään paikkansa Turussa. Opiskelijalähtöiset hankkeet, kuten Finn-ish – Tales of Integration -podcast ja tämä ystävänpäivän tapahtuma, osoittavat, kuinka paljon innostusta ja visiota opiskelijoidemme keskuudessa on, sanoo Suvi-Anni Huhtinen, Turun yliopiston markkinointisuunnittelija, joka vastaa yliopiston kansainvälisestä opiskelijalähettiläsohjelmasta.

– Uuteen maahan muuttaminen ei ole pelkkää byrokratiaa ja käytännön järjestelyjä – se on myös tunteita, ihmissuhteita ja oman paikan löytämistä yhteiskunnassa. Haluamme luoda tapahtumia, joissa kansainväliset opiskelijat voivat tavata toisiaan, jakaa kokemuksiaan ja tuntea olevansa osa yhteisöä, Muhammad Junaid Raza tiivistää. 

Luotu 18.02.2025 | Muokattu 18.02.2025