Weisell-säätiö on myöntänyt rahoitusta Turun yliopistossa toteutettavalle ihmisten ja Itämerellä elävien pyöriäisten välistä suhdetta käsittelevälle hankkeelle vuosille 2022–2023. Poikkitieteellisessä hankkeessa kerätään tietoa ihmisten ja pyöriäisten jaetusta menneisyydestä 1800-luvulta nykyaikaan.
Mereen, ympäristöön, tutkimukseen ja koulutukseen liittyviä hankkeita tukeva Weisell-säätiö on myöntänyt rahoitusta Turun yliopistossa toteutettavalle, ihmisten ja Itämeren pyöriäisten välisen pitkän aikavälin suhteen tutkimukseen keskittyvälle Pyöriäismuistoja-hankkeelle. Rahoituksen suuruus on 44 000 euroa ja se on myönnetty vuosille 2022–2023. Tutkimushanketta johtaa FT, dosentti Otto Latva Turun yliopiston humanistisesta tiedekunnasta.
Pyöriäismuistoja-hankkeessa kerätään tietoa ihmisten ja nykyään äärimmäisen uhanalaisten Itämeren pyöriäisten yhteisestä menneisyydestä Suomen merialueella 1800-luvulta nykyaikaan. Tutkimusaineistoa kerätään haastattelemalla Suomen saaristoalueen asukkaita sekä käymällä läpi historiallista aineistoa, kuten sanoma- ja aikakauslehtiä sekä arkistomateriaalia. Aineistoa tutkitaan hankkeessa poikkitieteellisesti yhdessä humanistien ja luonnontieteilijöiden kanssa.
- Hanke keskittyy ihmisen ja merellisen biodiversiteetin poikkitieteelliseen tutkimuksen. Näin se tukee merkittävällä tavalla myös Turun yliopiston Luonnon monimuotoisuus - ja Meri ja merenkulku -strategioita, sanoo Latva.
Pyöriäismuistoja-hanke tekee tiivistä yhteistyötä pyöriäisen suojelusta ja seurannasta vastaavien ympäristöministeriön ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Hanke toimii myös osana Latvan johtamaa projektia Kadonneet, uhanalaiset ja saapuneet lajit – Ihmisten suhde Itämeren muuttuvaan biodiversiteettiin (HumBio), jota Suomen Akatemia rahoittaa 2021–2025.
Pyöriäismuistoja-hanke toteutetaan Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella.
Hankkeen verkkosivut avataan syksyllä 2022, jolloin tutkimushankkeen toiminta alkaa.
Lisätietoja:
Otto Latva
onilat@utu.fi
050 328 9846