Hampaita suojaavan vaikutuksen löytänyt biokemisti kirjoitti ksylitolin tarinan
Ksylitoli on kiistatta Turun yliopiston tunnetuin tuote. Vuonna 1969 alkunsa saanut ksylitolitutkimus huipentui havaintoon, joka yllätti kaikki. – Me lähdimme tutkimaan, onko ksylitoli haitallista hampaille, mutta me havaitsimmekin, että se jopa parantaa kariesta, emeritusprofessori Kauko K. Mäkinen sanoo.
Kauko K. Mäkinen esittelee ksylitolin rakenteen. Vaalea vetyatomi ja punainen happiatomi kiertävät sisällä siksakmaisesti kulkevaa hiilirunkoa.
Mäkinen on tiivistänyt suomalaisen ksylitolitutkimuksen ja sen merkityksen reilu 400-sivuiseen teokseen Sen täytyi tapahtua – Mitä jokaisen suomalaisen tulisi tietää ksylitolista. Kirja on Mäkisen omakohtainen muistelma siitä, miten vuonna 1958 perustetussa Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksessa käynnistettiin maailmanmenestykseksi noussut ksylitolitutkimus.
– Vuonna 1969 Arje Scheinin, minä sekä Suomen Sokeri Oy:n edustajat istuimme yhteisen pöydän ääreen. Suomen Sokerin toimitusjohtaja Gustaf von Hertzen sanoi meille, että heille ei yrityksenä henkisesti riitä se, että he vain nostavat sokerin jalostusastetta. He haluisivat sokerivaihtoehdon, ja pyysivät meiltä apua, Mäkinen muistelee.
Katse kääntyi ksylitoliin, jota saatiin muokkaamalla puusokeria eli ksyloosia. Sitä oli jo käytetty kotitarpeiksi, ja kansainväliset tutkimukset olivat osoittaneet sen olevan ihmisen elimistölle turvalliseksi. Mutta mitä se tekee hammaskariekselle, oli arvoitus.
– Suomen Sokeri oli kehittänyt teollisen prosessin ksylitolin tuottamiseen, ja siitä syntyi tarve tutkia asiaa. Me lupasimme tehdä lyhytaikaisia suubiologisia kokeita, ja teimmekin sellaiset sekä vuonna 1970 että 1971. Molemmat antoivat lupaavia tuloksia, joten päätimme aloittaa pitkäaikaisen ruokintatutkimuksen, Mäkinen muistelee.
Tulos yllätti koko maailman
Tuo havainto johti lopulta 1975 julkaistuun tutkimukseen Turku Sugar Studies. 40 vuotta sitten julkaistu tutkimus on yhä maailman siteeratuimpia ksylitolitutkimuslähteitä.
– Ennen tutkimusta arvelimme, että ksylitolia saatettaisiin hyödyntää ainoastaan diabeetikkojen hoidossa. Olihan jo ennen toista maailmansotaa havaittu, että ksylitolia käyttävät diabeetikot eivät tarvitse niin paljoa insuliinia kuin ksylitolia käyttämättömät. Mutta että ksylitoli auttaa parantamaan hampaiden reikiintymistä, sitä emme osanneet edes kuvitella, Mäkinen sanoo.
Koe lähetettiin maailmalle verifiointia varten, ja muut tutkimukset tukivat Turun tuloksia. Turusta löytyi myös uusi kumppani, Hellas, joka suostui liittämään ksylitolin purukumeihin. Ruokintatutkimuksessa käytetyn ksylitolin määrä oli liian suuri arkikäyttöön, mutta purukumilla onnistuttiin löytämään sopiva tasapaino.
Löytö oli palkkio satsauksesta
Erja Hyytiäinen