Eurooppalaiset odottavat jättiläiskaukoputkea
Jättiläiskaukoputki. Sellainen siintää jo eurooppalaisten tähtitieteilijöiden silmissä. Turkuun täksi viikoksi kokoontunut yli 600 tähtitieteilijän ja avaruusfyysikon joukko sai silmiensä eteen havainnekuvan kupolista, joka tulevaisuudessa kätkee sisäänsä 39-metrisen teleskoopin.
Tuorlan Aimo Sillanpää ja Pasi Nurmi saattoivat maanantaina huokaista helpotuksesta. Järjestelyt olivat valmiit ja Logomo valmis yli 600:lle tähtitieteen tutkijalle ja avaruusfyysikolle tulla. Viikon ajan Turku on alan eurooppalaisen tieteellisen osaamisen keskus.
– Sinne mahtuisi sisälle sekä tuomiokirkko että Turun linna samaan aikaan, Turun yliopiston Tuorlan observatiossa työskentelevä yliopistotutkija Aimo Sillanpää sanoo ja viittaa havainnekuvaan.
Kävijöitä on vähemmän kuin Yhdysvalloissa järjestettävässä American Astronomical Societyn tapaamisissa, mutta muutoin ei hävettävää ole. Tuorlan tutkijatohtori Pasi Nurmen mukaan Yhdysvallat ja Eurooppa ovat tähtitieteessä rinta rinnan maailman huippua.
ELT näyttää kuvan miljardien vuosien takaa
Nurmen mukaan jättiläiskaukoputki avaa silmien eteen nykytietoa pidemmälle ulottuvan kuvan maailmankaikkeudesta. ELT vie tutkijat aivan 13,8 miljardia vuotta sitten tapahtuneen Bing Bangin jälkeisiin hetkiin.
ESO on valmistellut ELT:n rakentamista vuodesta 2005 lähtien. Tavoitteena on saada se käyttöön ensi vuosikymmenen alkupuolella.
– ELT:llä me näemme aina vain himmeämpiä ja kaukaisempia kohteita. Näemme varhaisen maailmankaikkeuden varhaisempia galakseja, Nurmi sanoo.
EWASS avaa uutta yhteistyötä
– Olen tekemässä väitöstutkimustani ja kiinnostuksen kohteenani on Stella Orbits. Minulla on perjantaina puheenvuoro, ja toivottavasti sitä kautta saan kontakteja muihin tutkijoihin, jotka tutkivat samaa aihealutta, Nordin sanoo.
Turussa on kaikkiaan kolmisenkymmentä tieteellistä esitystä. Muutamat niistä on suunnattu koko joukolle, suuri osa on pienempiä erityiseen aihealueeseen pureutuvia sessioita.
Erja Hyytiäinen