Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks), Turun yliopiston ja Lontoon Imperial College -yliopiston lääketieteen tutkijat selvittivät, että erittäin pienten keskosten varhaiset sairaalasiirrot lisäävät vakavien aivovammojen riskiä. Lisäksi näiden keskosten syntyminen ja hoito matalamman hoitotason sairaaloissa lisää kuolemanriskiä. Tutkimustulokset ovat tärkeitä Ison-Britannian keskoshoidolle ja vahvistavat suomalaiskäytäntöjen oikeaa linjaa.
Tyksin tutkijat selvittivät yhdessä brittitutkijoiden kanssa, että Englannissa ennen raskausviikkoa 28 syntyneiden eli erittäin pienten keskosten syntyminen ja jatkohoito matalamman hoitotason sairaaloissa lisää kuolleisuutta. Tämän lisäksi erittäin pienen keskosen siirto alle kahden vuorokauden iässä lisää riskiä vakavaan aivovammaan. Tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa lääketieteen aikakauslehdessä BMJ:ssä.
– Suomessa noin 95 prosenttia erittäin pienistä keskosista syntyy maamme viidessä yliopistosairaalassa, kun taas Isossa-Britanniassa vain noin 50 prosenttia keskosista syntyy vastaavan tason sairaaloissa (Iso-Britanniassa taso 3). Näin Suomen käytäntö on merkittävästi Isoa-Britanniaa edellä, Tyksin Lasten ja nuorten klinikan osastonylilääkäri, professori Liisa Lehtonen kertoo.
Ison-Britannian ja Suomen sairaalajärjestelmät ovat erilaiset, mutta tutkimuksen tulos on selkeä. Erittäin pienten keskosten varhaisia sairaalasiirtoja pitää välttää kaikin keinoin, lisäksi synnytykset ja jatkohoito tulisi myös Isossa-Britanniassa keskittää korkeimman eli hoitotason 3 sairaaloihin.
– Tulosten perusteella kahdeksan sairaalasiirron välttäminen merkitsee, että estetään yhden keskosen aivovamma. Myös kuolemanriski vähenee merkittävästi, jos keskonen syntyy hoitotasoltaan suomalaista yliopistosairaalaa vastaavassa sairaalassa. Tämä on vahva viesti Ison-Britannian viranomaisille, että organisaatiota täytyy muuttaa siten, että synnytykset voidaan keskittää. Harvaan asutussa Suomessa tämä onnistuu hyvin, joten ei ole syytä epäillä, ettei tämä voisi toimia myös Isossa-Britanniassa, tohtorikoulutettava, LL Kjell Helenius sanoo.
Suomessa eloonjäämisluvut ovat kohentuneet
LT Liisi Rautavan väitöstutkimus selvitti Suomessa jo aiemmin, että ennen raskausviikkoa 32 syntyneiden pienten keskosten kuolemanriski oli kaksinkertainen, jos he syntyivät matalamman hoitotason sairaaloissa yliopistosairaaloihin verrattuna.
Myös tutkimustulos tältä vuodelta kertoo, että kun synnytyksiä on Suomessa keskitetty yliopistosairaaloihin, pienten keskosten eloonjäämisennuste on parantunut 1990-luvun noin 80 prosentista 2010-luvun 90 prosenttiin.
Keskoselle siirto on suuri riski
Isossa-Britanniassa noin puolet erittäin pienistä keskosista syntyy hoitotason 1 ja 2 sairaaloissa. Siirtoihin erikoistuneet ryhmät kuljettavat keskosen yleensä ensimmäisen elinvuorokauden aikana jatkohoitoon tason 3 sairaalaan. Tutkimus selvitti sairaalasiirtojen yhteyttä ennen 28 raskausviikkoa syntyneiden keskosten kuolleisuuteen ja vakaviin aivovammoihin.
Tutkimuksessa käytettiin Ison-Britannian kansallista vastasyntyneiden tietokantaa, josta analysoitiin yli 17 000 Englannissa syntyneen erittäin pienen keskosen rekisteriaineistoa. Lapset jaettiin kolmeen ryhmään:
- verrokkiryhmä: keskoset, jotka syntyivät ja hoidettiin tason 3 sairaaloissa, jotka vastaavat suomalaisia yliopistosairaaloita
- siirtoryhmä: tason 2 sairaaloissa syntyneet keskoset, jotka siirrettiin jatkohoitoon
- matalamman tason 2 sairaalaryhmä: keskoset syntyivät ja hoidettiin näissä sairaaloissa
Tulosten mukaan siirtoryhmään kuuluvilla keskosilla oli yli kaksinkertainen riski saada vakava aivovamma verrokkiryhmään nähden. Kuolleisuudessa ei ollut merkittävää eroa.
Matalamman hoitotason sairaaloiden keskosilla oli 34 prosenttia suurempi kuolleisuusriski kuin verrokeilla, mutta ei merkitsevää eroa vakavissa aivovammoissa.
Siirtoryhmän keskosilla oli yli kaksinkertainen riski saada vakava aivovamma myös verrattuna matalamman hoitotason sairaaloiden ryhmän keskosiin, mutta ei eroa kuolleisuudessa.
Tilastotieteellisillä menetelmillä eri ryhmien keskoset saatiin vertailukelpoisiksi. Näin lopputulokseen vaikuttavat tekijät, kuten lapsen syntymäpaino, raskauden kesto ja äidille annettu sikiön keuhkoja kypsyttävä kortisonihoito olivat hyvin samankaltaisia vertailtavien ryhmien välillä.
Teksti: Sini Silvàn
Kuva: VSSHP