COVID-19-pandemia sulki Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet Ruissalossa. Myös Kahvila Vanha Tammi on kiinni 8.–23.3.21. Kasvihuoneet avataan yleisölle heti pandemiatilanteen salliessa. Ulkopuutarha on kuitenkin päivittäin avoinna ja siellä on vierailtu ahkerasti.
Kasvitieteellisen puutarhan kävijämäärät ovat olleet viime vuosien aikana vahvassa nousussa. Yleisöennätys saavutettiin vuonna 2019, jolloin puutarhassa vieraili noin 107 000 kävijää. Myös vuosi 2020 alkoi erinomaisesti ja tammi-helmikuussa kävijämäärät kasvoivat yli kuusi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Keväälle oli valmisteltu sarja koko perheen tiedeiltoja, mutta vain Amazonian tutkimusretkiä käsittelevä tilaisuus ehdittiin pitää ennen kuin korona muutti suunnitelmia.
– Koronasta huolimatta puutarhassa vieraili viime vuonna noin 95 000 kävijää. Tulos on hyvä, kun huomioidaan, että kasvihuoneet olivat suljettuina keväällä ja joulun tienoilla yhteensä 98 päivää, muistuttaa ylipuutarhuri Simo Laine.
Kuluvana vuonna kasvihuoneita ei ole voitu avata yleisölle. Upea talvi on kuitenkin houkutellut ihmisiä ulkopuutarhaan.
– Kevätaurinko saa ihmiset taas liikkeelle ja luonto herää eloon. Joka päivä voi ihailla uusia kevään merkkejä. Ulkopuutarha tarjoaa vierailijoilla upean mahdollisuuden nauttia luonnosta, Laine jatkaa.
Kasvihuoneet avataan mahdollisimman nopeasti
Kasvihuoneet avataan yleisölle heti kun se on valtakunnallisten, alueellisten ja Turun yliopiston ohjeistusten mukaan mahdollista. Koronasulku vaikuttaa kasvitieteellisen puutarhan ja koko biodiversiteettiyksikön taloudelliseen tilanteeseen, sillä pääsylipputulot ovat vähentyneet yli sadalla tuhannella eurolla. Yliopistolla ja puutarhalla katsotaan kuitenkin luottavaisesti tulevaisuuteen.
– Iloitsemme siitä, että ihmiset ovat löytäneet ulkopuutarhan, jonka haluamme pitää maksuttomana kohteena jatkossakin. Uskomme kävijämäärien nousun jatkuvan pandemian jälkeen. Monet ihmiset kokevat työmme tärkeäksi ja tukevat toimintaamme säännöllisin vierailuin, professori Ilari E. Sääksjärvi sanoo.
Uusia tuulia
Koronasulun aikana kasvitieteellisen puutarhan kokoelmia hoidetaan tavanomaiseen tapaan, mutta lisäksi on korjattu, kunnostettu ja kehitetty uutta.
– Kasvihuoneissa on esimerkiksi rakennettu uusia näyttelykokonaisuuksia ja parannettu vierailijoiden käytössä olevia tiloja, Laine kertoo.
Myös kasvitieteellisen puutarhan tarjoamia tiede- ja luontosisältöjä on kehitetty innolla eteenpäin. Ulkopuutarhan Aikavaellus-reitti johdattelee vieraat maailmankaikkeuden historian alkuräjähdyksestä nykyhetkeen. Lapsille suunnattu tehtäväkartta taas johtaa Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvasta tutulle tuulimyllylle.
Lummelammen aluetta kehitetään erityisesti lapsiperheille. Turun kaupunki on rakentanut lammen rantaan pienen laiturin ja Kalervon kasvimaalle istutetaan taas hyötykasveja. Luonto ja Lapsi Säätiön rahoittaman Puutarhakasvatushankkeen tuella alueelle valmistuu kevään aikana myös elämyksellinen aistipolku ja tietyt päiväkoti- ja esikouluryhmät pääsevät tutustumaan puutarhalla luonnon monimuotoisuuteen ja eliöyhteisöjen toimintaan.
Rehtoripellon päiväkodin lapsia istuttamassa kasveja Kalervon kasvimaalla. Kuva: Hanna Oksanen
Lisäksi Turun yliopiston kemian laitos valmistelee yhteistyössä biodiversiteettiyksikön kanssa erityisesti lapsille ja nuorille suunnattua tietopakettia kasvien kemiallisesta monimuotoisuudesta ja sen tutkimuksesta.
– Kasvitieteellinen puutarha on upea luontokohde, jossa meillä on mahdollista innostaa suurta yleisöä tieteen pariin. Luvassa on paljon uusia avauksia, kunhan vaan koronatilanne hellittää, Sääksjärvi lupaa.