UTU Tanzania Team

Turun yliopiston Afrikka-yhteistyö

Turun yliopiston tavoitteena on pitkäjänteisten strategisten kumppanuuksien ja keskinäisen osaamisen kehittämisen avulla vahvistaa tieteellistä ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta afrikkalaisen akateemisen yhteisön ja maanosan muiden sidosryhmien kanssa.

Sivua päivitetään. 

Yhteistyö Afrikan kanssa

Finland Africa Platform for Innovation (SDG9 )

Finland-Africa Platform for Innovation (SDG 9) on verkosto, joka edistää monitieteistä ja innovatiivista yhteistyötä korkeakoulujen sekä muiden toimijoiden välillä Suomessa ja Afrikassa. FAPI tukee Turun yliopiston aktiivista roolia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa globaalissa etelässä ja Afrikassa. Verkoston tavoitteena on edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitetta 9 Afrikassa innovaatioiden avulla yhdessä afrikkalaisten kumppaneiden kanssa. Turun yliopisto koordinoi verkostoa.

Esimerkkejä projekteista: 

  • Southern African Alliance (SAA)
  • Sustainable Engineering thematic module
  • UTU Geospatial Data and Digital Technology Hub for transformative innovations in the global South
  • Co-innovation of an Affordable and Effective Cardiopulmonary Resuscitation Training Solution for Africa (Maendeleo project)
  • Community-driven tree planting for sustainable forestry in Namibia (alkaen 2024)
  • Long-term sustainability of the international Mental Health Literacy network (alkaen 2024)
  • Generative AI assisted digital educational platform (alkaen 2024)
  • Africa Finland Education Network (AFFEN project)

Lisätietoja Finland-Africa Platform for Innovation nettisivuilta.

Verkostot ja MoU:t

Verkostot

The African Forum for Research and Education in Health (AFREhealth)

The African Forum for Research and Education in Health (AFREhealth) on monitieteinen terveysalan ammattilaisten ryhmittymä, joka pyrkii tekemään yhteistyötä terveysministeriöiden, koulutuslaitosten ja muiden sidosryhmien kanssa terveydenhuollon laadun parantamiseksi Afrikassa tutkimuksen, koulutuksen ja kapasiteetin kehittämisen avulla.

>>Lisätietoja löytyy AFREhealthin verkkosivuilta

Coimbra Group


Coimbra Group of European Universities, joka perustettiin vuonna 1985, on sitoutunut luomaan erityisiä akateemisia ja kulttuurisia yhteyksiä jäsenyliopistojensa hyväksi edistääkseen kansainvälistymistä, akateemista yhteistyötä, opetuksen ja tutkimuksen huippuosaamista sekä yhteiskunnan palvelua.

>>Lisätietoja löytyy Coimbra Groupin verkkosivuilta

CONSAMS


CONSAMS - "Consortium of New Sub-Sahara African Medical Schools" - perustettiin vuonna 2011 alkuperäisellä nimellä "Consortium of New Southern African Medical Schools". Nykyään verkostossa on jäseniä kaikkialta Afrikan mantereelta ja eteläisen Afrikan ulkopuolelta.

>>Lisätietoja löytyy CONSAMSin verkkosivuilta

SANORD


Vuonna 2006 perustettu Southern African – Nordic Centre (SANORD) on sitoutunut edistämään strategista, multilateraalista akateemista yhteistyötä eteläisen Afrikan ja Pohjoismaiden instituutioiden välillä vastatakseen uusiin paikallisiin ja globaaleihin innovaation ja kehityksen haasteisiin. Turun yliopisto on yksi SANORDin perustajajäsenistä.

>>Lisätietoja löytyy SANORDin verkkosivuilta

TFK-rahoitetut hankkeet

Interprofessionaalinen simulaatiokoulutus Afrikassa
 

Tämän hankkeen tavoitteena on innovoida simulaatiopedagogiikkaa koskevaa koulutusta, joka on sovellettavissa Afrikassa yhteistyössä afrikkalaisten korkeakoulujen kanssa. Innovatiivisen simulaatiopedagogiikan avulla lääketieteen ja hoitotyön kouluttajat koulutetaan siten, että he voivat opettaa useampia opiskelijoita itsenäisesti omissa tiloissaan. Turun yliopisto johtaa hankkeen rahoitushakemusta ja tekee yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa päätoimintojen koordinoinnissa. Tavoitteena on vahvistaa olemassa olevaa koulutusyhteistyötä neljän Afrikan maan (Etelä-Afrikka, Namibia, Tansania ja Ruanda) kesken.

>>Lisätietoja löytyy täältä

UniPID


Finnish University Partnerships for International Development (UniPID) on suomalaisten yliopistojen verkosto, jossa Turun yliopisto on aktiivisesti mukana. Verkosto tukee jäsentensä globaalin vastuun toimia ja vahvistaa niiden kykyä vastata globaaleihin haasteisiin. UniPID tarjoaa monenlaisia tukipalveluja yliopistojen monitieteisille opinnoille, tutkimukselle ja yhteiskunnalliselle vaikuttavuudelle, jotka liittyvät globaaliin kehitykseen.

>>Lisätietoja löytyy UniPIDin verkkosivuilta

UTU Global South Network


Global South Network tuo yhteen Turun yliopiston eri asiantuntijat, jotka keskittyvät globaalia etelää koskeviin kysymyksiin. Tarkoituksena on luoda mahdollisuuksia yhteisiin monitieteisiin tutkimushankkeisiin ja edistää olemassa olevaa tutkimusta.

>>Lisätietoja löytyy UTU Global South Networkin verkkosivuilta

Yhteistyösopimukset (MoU:t)
 

UNECA
 

Keväällä 2019 Turun yliopisto ja YK:n Afrikan talouskomissio (UNECA) allekirjoittivat yhteistyösopimuksen YK:n kestävän kehityksen tavoitteen 9 edistämiseksi, joka koskee kestävän teollisuuden, innovaatioiden ja infrastruktuurien luomista. Yhteistyön tavoitteena on edistää tutkimuksen, tieteen, opetuksen, innovaatioiden ja päätöksenteon kehittämistä Afrikassa.

>>Lisätietoja yhteistyöstä löydät täältä

Maakohtainen yhteistyö

Botswana


Pedagogies of Biodiversity and Environmental Sustainability (PEBES)
PEBES on Turun yliopiston, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Botswanan maatalous- ja luonnonvarayliopiston välinen kumppanuus. Se tarjoaa näiden yliopistojen opiskelijoille monitieteisen lähestymistavan ja kursseja liittyen biodiversiteettiin, koulutukseen ja ympäristön kestävyyteen.

>>Lisätietoja löytyy PEBES-verkkosivuilta

 

Kenia

 

Lesotho

LETSEMA

LETSEMA on yhteistyöhanke, jota toteuttaa konsortio Lesothon kansallisen yliopiston, Bethel Business and Community Development Centren, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Linnaeuksen yliopiston välillä. LETSEMA on Erasmus+ -korkeakoulutuksen kapasiteetin kehittämishanke.

>>Lisätietoja löytyy LETSEMA-verkkosivuilta

PROPEL


PROPEL on yhteistyöhanke, johon osallistuvat Lesothon kansallinen yliopisto, Turun yliopisto ja Aalto-yliopisto. PROPELin päätavoitteena on vahvistaa kansainvälistymistoimintaa kumppaniyliopistojen välillä ja kehittää kapasiteettia kestävän energian koulutuksessa kouluttamalla kouluttajia. Hanke parantaa korkeakoulujen henkilöstön taitoja ja osaamista kestävän energian tuotannossa ja kulutuksessa keskittymällä ongelmaperusteiseen oppimiseen, verkko-oppimiseen ja blended learning -menetelmiin.

>>Lisätietoja löytyy Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen verkkosivuilta

Namibia


Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Synergy Grant "BlackHolistic"


Tutkijat rakentavat ensimmäisen afrikkalaisen millimetriaaltoradioteleskoopin Namibiaan. Teleskooppi osallistuu Event Horizon Telescope -verkostoon, joka tuli kuuluisaksi tehdessään ensimmäisen kuvan mustasta aukosta.

>>Lisätietoja löytyy verkkosivuilta

 

Revisiting Finnish-Namibian Relations since the 1860s

Revisiting Finnish-Namibian Relations since the 1860s -hanke on osa Turun yliopiston ja Namibian yliopiston strategiseen kumppanuuteen liittyvää yhteistyötä. Se tuo yhteen suomalaisia ja namibialaisia historioitsijoita ja tutkijoita analysoimaan maiden välisiä historiallisia ja nykyaikaisia yhteyksiä.

>>Lisätietoja löytyy hankkeen verkkosivuilta

 

UTU@Windhoek: Future Tech Lab Namibiassa

Future Tech Lab on kansainvälinen yhteisö, joka isännöi opinto-ohjelmia eri tasoilla ja toimii monien kansainvälisten tutkimus-, kehitys- ja innovaatioprojektien kotina.

>>Lisätietoja löytyy Future Tech Lab Namibian verkkosivuilta

Nigeria

The Tertiary Education Trust Fund (TETFund)
Tertiary Education Trust Fund (TETFund) on perustettu tarjoamaan täydentävää tukea kaikille julkisten korkeakoulujen tasoille, ja sen päätavoitteena on käyttää rahoitusta ja projektinhallintaa korkeakoulutuksen vahvistamiseen Nigeriassa.

>>Lisätietoja löytyy TETFundin verkkosivuilta

Etelä-Afrikka

Tansania


Global South, the Digital Data Innovation Hub (DIDAIHUB)
Globalalin etelän tutkimus- ja koulutusratkaisujen skaalaamisen tavoitteessa Digital Data Innovation Hub (DIDAIHUB) -hanke rakentuu kahden olemassa olevan Afrikan yhteistyöhankkeen, GeoICT4e

ja Resilience Academyn, työn varaan. Tavoitteena on luoda alusta, jonka kautta ratkaisuja voidaan levittää ja mahdollisesti toteuttaa uusien kumppaneiden kanssa. Alusta ei palvele pelkästään GeoICT4e- ja Resilience Academy -hankkeita, vaan myös globaaliin etelään, digitaalisiin innovaatioihin ja dataan liittyviä hankkeita ja tutkijoita Turun yliopistossa.

>>Lisätietoja löytyy DIDAIHUB-verkkosivuilta

GeoICT4e, Tansania

GeoICT4e perustuu Turun yliopiston, Ardhi-yliopiston, Dar es Salaamin yliopiston, Sokoine-maatalousyliopiston, Sansibarin valtionyliopiston, Moshi-yhteistyöyliopiston, Turun ammattikorkeakoulun ja Novian ammattikorkeakoulun väliseen yhteistyöhön. Hanke keskittyy parantamaan tansanialaisten korkeakoulujen hallinta- ja opetustaitoja sosiaalisesti innovatiivisessa paikkatieto- ja ICT-koulutuksessa. Tavoitteena on parantaa sekä henkilöstön osaamista että opiskelijoiden oppimismahdollisuuksia sekä luoda avoin ja laaja pääsy verkko-oppimisen materiaaleihin opiskelijoille ja muillekin.

>>Lisätietoja löytyy GeoICT4e-verkkosivuilta

Tanzania Resilience Academy

Resilience Academy on kumppanuus, johon kuuluu neljä tansanialaista yliopistoa: Ardhi-yliopisto, Dar es Salaamin yliopisto, Sokoine-maatalousyliopisto ja Sansibarin valtionyliopisto yhdessä Turun yliopiston kanssa. Se on osa Tanzania Urban Resilience Program -aloitetta, joka on Tansanian hallituksen, Maailmanpankin ja Britannian ulko-, kansainyhteisö- ja kehitystoimiston välinen kumppanuus.

>>Lisätietoja löytyy Resilience Academyn verkkosivuilta

UTU Tanzania Team - tutkimus- ja koulutusyhteistyö

Turun yliopisto on tehnyt yhteistyötä Tansaniassa vuodesta 2003 sekä tansanialaisten että kansainvälisten kumppanien kanssa. Tutkimusaiheet Tansaniassa liittyvät laajasti ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksen analysointiin maisema- ja paikkatietolähestymistapojen sekä GIS/ICT-teknologioiden, koulutuksen ja liiketoiminnan kautta.

>>Lisätietoja löytyy UTU Tanzania Team -verkkosivuilta