Seppo
Salminen
Senior Advisor, Nutrition and Food Research Center (NuFo)
MSc, MS, PhD
Links
Areas of expertise
Professor, Director
gut microbiota, probiotics and prebiotics, nutrition and food safety, EU regulations
Teaching
Functional Foods and EU legislation, Lactic acid biotechnology
Research
Food and health, intestinal microbiota, probiotics, prebiotics, functional foods, food legislation, health claims, novel foods
Publications
World Gastroenterology Organisation Global Guidelines : Probiotics and Prebiotics (2024)
Journal of Clinical Gastroenterology
(A2 Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä lehdessä)
Identification of stemness-related glycosylation changes in head and neck squamous cell carcinoma (2024)
BMC Cancer
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Health benefits and risks of fermented foods—the PIMENTO initiative (2024)
Frontiers in Nutrition
(A2 Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä lehdessä)
Fecal microbiota profiles of growing pigs and their relation to growth performance (2024)
PLoS ONE
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Fewer culturable Lactobacillaceae species identified in faecal samples of pigs performing manipulative behaviour (2024)
Scientific Reports
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Postbiotics in the medical field under the perspective of the ISAPP definition: scientific, regulatory, and marketing considerations (2023)
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))Human Milk Microbiota Profile Affected by Prematurity in Argentinian Lactating Women (2023)
Microorganisms
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Evidence on postbiotics in infants and children (2023)
Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care
(Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A2))
Recommendations to Improve Quality of Probiotic Systematic Reviews With Meta-Analyses (2023)
JAMA Network Open
(Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A2))
Fermented foods: a perspective on their role in delivering biotics (2023)
Frontiers in Microbiology
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))