Valintaperusteet ja hakuohjeet yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan tohtoriopintoihin
Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan jatkotutkintoja ovat valtiotieteiden, psykologian ja filosofian tohtorin tutkinto. Hakuajat tohtoriopintoihin ovat yhdenmukaiset Turun yliopiston tutkijakoulun (UTUGS) hakuaikojen kanssa. Haku on kaksi kertaa vuodessa: kevätlukukaudella ja syyslukukaudella.
Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan tohtorintutkinnon voi suorittaa kolmessa tohtoriohjelmassa, joiden kautta hakeminen tapahtuu.
Tohtoriohjelmiin hakeuduttaessa noudatetaan yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan valintaperusteita jatko-opintoihin, jotka löytyvät ohjelmien sivulta. Valintaperusteilla varmennetaan se, että tutkijanuralle saadaan valittua soveltuvia kyvykkäitä, motivoituneita, tutkimustyöhön ja jatko-opiskeluun sitoutuneita opiskelijoita.
Tohtoriohjelmilla on myös omia ohjeita ja liitteitä, joten on tärkeää tutustua huolella hakuohjeisiin. Tohtoriohjelmat julkaisevat ennen jokaista hakua hakujulistuksen, josta löytyy tarkemmat tohtoriohjelmakohtaiset hakuohjeet.
Hakuohjeet sekä hakuajat löytyvät tohtoriohjelmien sivuilta:
Jatko-opinto-oikeuden yleisenä edellytyksenä on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto tai sellainen soveltuva ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
Valtiotieteiden lisensiaatin tai tohtorin tutkintoa suorittamaan voidaan hyväksyä hakija, jolla on yhteiskuntatieteellisen alan ylempi korkeakoulututkinto tai jolla tiedekunta toteaa muuten olevan riittävät tiedot ja valmiudet.
Psykologian lisensiaatin tai tohtorin tutkintoa suorittamaan voidaan hyväksyä hakija, jolla on psykologian alan ylempi korkeakoulututkinto tai jolla tiedekunta toteaa muuten olevan riittävät tiedot ja valmiudet.
Filosofian tohtorin tutkintoa suorittamaan voidaan hyväksyä hakija, jolla tiedekunta toteaa olevan jatkokoulutuskelpoisuuden filosofiassa, logopediassa tai psykologiassa.
Väitöskirjatutkijan valinnan tavoitteena on saada tutkijanuralle soveltuvia kyvykkäitä, motivoituneita, tutkimustyöhön ja jatko-opiskeluun sitoutuneita opiskelijoita.
Opinto-oikeuden yleisenä edellytyksenä on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto tai sellainen soveltuva ulkomainen koulutus, joka antaa asianomaisessa maassa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
Valintakriteerit ovat:
- maisterin tutkinnon syventävien opintojen arvosana (yleensä vähintään hyvät tiedot)
- pro gradu -tutkielman arvosana (yleensä vähintään cum laude approbatur tai 3 asteikolla 1-5)
- hakijan tutkimussuunnitelman taso ja toteutuskelpoisuus
- ohjausresurssien saatavuus.
Lisäksi väitöskirjatutkijaksi valittavalta edellytetään riittävää englannin kielen taitoa.
Tohtoriohjelmakohtaiset ohjeet
Tohtoriohjelmilla on omia ohjeita ja liitteitä, joten on tärkeää tutustua huolella hakuohjeisiin. Tohtoriohjelmat julkaisevat ennen jokaista hakua hakujulistuksen, josta löytyy tarkemmat tohtoriohjelmakohtaiset hakuohjeet (ks. linkit tohtoriohjelmien sivuille edellä).