Aiemmin toteutettuja ruoan ja kulutuksen tutkimushankkeita
Ruoan, kulutuksen ja arjen tulevaisuus on monialainen tutkimuskokonaisuus, joka on kytköksissä muihin globaaleja ja paikallisia muutoksia selvittäviin teemoihin. Tutkimusryhmien käyttämiin ennakointimenetelmiin kuuluvat toimintaympäristöjen muutosten, trendien ja heikkojen signaalien kartoitus, kvantitatiiviset tarkastelut ja laadulliset sosiokulttuuriset tutkimusnäkökulmat, kuten etnografiaa hyödyntävät tutkimusmenetelmät.
Tutkimuskohteena ovat laajemmat toimintaympäristöjen muutokset esimerkiksi ruokajärjestelmissä sekä ihmisten kokemukset arjen ja elämäntapojen muutoksista ja tulevaisuuksista. Kiinnostuksen kohteena ovat myös kuluttamisen ja tuotannon väliset suhteet ja muuttuvat käytänteet.
- Maankäyttö: Energian ja ruoan tuotannon edellytykset ja esteet (LUST) (2010–2013)
- Arvojen ja toiminnan ristiriidan rooli kestävän kehityksen mukaisen ruoankulutusrakenteen esteenä (BRIGADE) (2006–2008)
- BaltFood (2009–2012)
- Lähiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamista edistävät toimenpiteet (FOREFOOD) (2013–2014)
- Maaseudun maankäytön tulevaisuuskuvat, MAMA (2013–2014)
- Maaseudun uudistuminen, MASU (2011–2014)
- Mitä ruoaksi huomenna? – Suomalaisten ruoankulutusrakenteen tulevaisuus ja sitä ohjaavat muutostekijät (MIRHAMI 2030) (2006–2008) [katso hankkeen loppuraportti]
- Native Crops for Innovative and Sustainable Food Futures in Peru and Colombia (HEI-ICI PECOLO) (2017–2019)
- Novel Protein Sources for Food Security (ScenoProt) (2015–2018) [katso Tutu-julkaisu 1/2017 ja eJulkaisut 4/2016 & 9/2017]
- Paikallisen ruuan tulevaisuuskuvat ja yhteiskunnalliset vaikutukset (PARTY) (2015–2016) [katso Tutu-julkaisu 7/2015 ja Tutu-julkaisu 1/2016]
- Perunan menekinedistämisen, tiedotuksen ja koulutuksen edistäminen (2016–2017)
- Siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioon: esteet ja mahdollisuudet (SWIP) (2013–2018)
- Tulevaisuuden elintarvikkeet – kuluttajatuotteiden osaaminen ja verkostot (2016–2017)
- Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämishanke (VARRU) (2011–2014) [katso Tutu eJulkaisut 2/2012, 4/2014 ja 12/2014]
Julkaistuja ruoan tulevaisuuteen liittyviä teoksia:
Mitä iloa on lähiruoasta? [2014]
Lähiruokayrittäjän työkirja antaa eväitä yrittäjyyteen [2014]
Syödään leväpullia pimeässä – Tähtikartastoja suomalaisten ruoan kulutukseen vuonna 2030 [2008]