Unitutkimuskeskus

Turun yliopiston unitutkimuskeskuksessa tehdään sekä tutkijalähtöisiä tutkimuksia että kaupallisia lääkeainetutkimuksia muun muassa unettomuuteen, uniapneaan, levottomien jalkojen oireyhtymään ja muihin uni- ja vireystilahäiriöihin liittyen. Tutkimusmenetelminä käytetään esimerkiksi kyselylomakkeita, verikokeita, unilaboratoriossa tehtäviä unirekisteröintejä ja vireystilatutkimuksia.

Unitutkimusta on Turun yliopistossa tehty 1960-luvulta alkaen, aluksi eläinmalleilla, ja 1970-luvun lopulta lähtien kokeellisena kliinisenä tutkimuksena. Suomessa uniapnean diagnostiikassa laajasti erityisesti 1980- ja 1990-luvuilla käytössä ollut SCSB-patja eli ns. unipatja kehitettiin Turun yliopiston fysiologian unitutkimusyksikössä. Unitutkimuskeskus toimi alkuun fysiologian laitoksella, mutta nykyisin keskus toimii kliinisessä laitoksessa keuhkosairausopin ja kliinisen allergologian oppiaineen alaisuudessa. Unitutkimuskeskus on osa Tyksin Uni- ja hengityskeskusta.

Unitutkimuskeskus järjestää myös lääketieteen perusopetuksessa unen fysiologiaan ja patofysiologiaan liittyvää opetusta. Jatkokoulutuksena on vuodesta 2001 järjestetty lukukausien aikana kerran kuussa moniammatillisia uniseminaareja. Syksyllä 2021 uniseminaarien tilalla alkaa yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa 2-vuotinen ”Sleep medicine course” Zoomin kautta. Koulutus hyväksytään keuhkosairausopin valinnaisopintoihin, täydennyskoulutukseksi ja teoreettiseksi koulutukseksi useille aloille erikoislääkärin, erikoishammaslääkärin ja tohtorin tutkintoa (LT, HLT, TtT, FT) sekä unilääketieteen erityispätevyyttä varten.

Tutkimusprojektit