Hoitotieteen laitos

Hoitotieteen laitos on monialainen yksikkö, joka tuottaa korkeatasoista koulutusta ja tutkimusta.

Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen perustehtävä on ylläpitää tieteellistä sivistystä ja kehittää hoitotieteellistä tutkimusta ja tieteenalaa sekä edistää tutkimukseen perustuvan hoitotyön toteutumista yhteiskunnassa.

Tapahtumat

Kaikille avoimet teemapäivät

Teemapäivissä käsitellään ajankohtaisia aiheita ja uusinta tutkimustietoa näyttöön perustavan toiminnan tueksi. Teemapäivien puhujat ovat alan asiantuntijoita. Teemapäivät ovat ilmaisia ja avoimia kaikille. Etänä järjestettävien tapahtumien maksimiosallistujamäärä on 300. Teemapäiviä ei nauhoiteta, eikä tallenteita täten ole saatavilla jälkikäteen.

2025

Kevät

Teemapäiven ohjelmat ja ilmoittautumislomakkeet päivittyvät myöhemmin. Muutokset mahdollisia. 

Väitökset

2024

  • 18.12.2024 TtM Mari Pakkonen
    TtM Mari Pakkonen esittää väitöskirjansa ”The effectiveness of the educational intervention on professional nurses’ person-centred care competence” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa keskiviikkona 18.12.2024 klo 12.00 (Turun yliopisto, Dentalia, Arje Scheinin -sali, Lemminkäisenkatu 2, Turku). Väitöstä voi seurata etänä.
    Vastaväittäjänä toimii professori Eija Paavilainen (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Riitta Suhonen (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.
  • 5.12.2024 TtM, KM Tiina Putkuri
    TtM, KM Tiina Putkuri esittää väitöskirjansa ”School nurse as a provider of mental health support – Reflections on current practices and visions for the future” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa torstaina 5.12.2024 klo 12.00 (Turun yliopisto, Calonia, Cal 1, Caloniankuja 3, Turku). Väitöstä voi seurata etänä.
    Vastaväittäjänä toimii professori Terhi Saaranen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Anna Axelin (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.
  • 1.11.2024 TtM Kristiina Juudin
    TtM Kristiina Juudin esittää väitöskirjansa ”Supporting the spirituality of older people with dementia in their caring and living environments” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 01.11.2024 klo 12 (Turun yliopisto, Publicum, Pub3-luentosali, Assistentinkatu 7, Turku). Väitöstä voi seurata etänä.
    Vastaväittäjänä toimii professori Fiona Timmins (School of Nursing, Midwifery and Health Systems, University College, Dublin, Irlanti) ja kustoksena professori Riitta Suhonen (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.
  • 14.6.2024 TtM Jenni Rinne
    TtM Jenni Rinne esittää väitöskirjansa ”Occupational well-being of nurse educators – Development and evaluation of a digital intervention” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 14.06.2024 klo 12 (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -sali, Kiinamyllynkatu 10, Turku). Väitöstä voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii professori Stephen Tee (Bournemouthin yliopisto, Iso-Britannia) ja kustoksena professori Leena Salminen (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. 
  • 19.4.2024 TtM Johanna Nyman 
    TtM Johanna Nyman esittää väitöskirjansa ”Supporting early adolescent tobacco refusal self-efficacy: an intervention study” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 19.04.2024 klo 12 (Turun yliopisto, Medisiina D, Alhopuro-sali, Kiinamyllynkatu 10, Turku). Väitöstä voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Mary Hughes (Trinity College Dublin, Irlanti) ja kustoksena professori Sanna Salanterä (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.
  • 22.3.2024 TtM Johanna Kaitsalmi
    TtM Johanna Kaitsalmi esittää väitöskirjansa ”Erityiseksi määritellyn lapsen vaikuttajuuden toteutumisen mahdollistava hoitotyö - lasten kuntoutushoitotyön dialoginen malli” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 22.03.2024 klo 12.00 (Turun yliopisto, Medisiina D, Alhopuro-sali, Kiinamyllynkatu 10, Turku). Väitöstä voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii professori Simo Vehmas (Tukholman yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena professori Sanna Salanterä (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.
  • 2.2.2024 TtM Minna Laiti 
    TtM Minna Laiti esittää väitöskirjansa ”Towards LGBTQ+ inclusive junior high school nursing – Development of a theoretical model” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 02.02.2024 klo 12  (Turun yliopisto, Educarium, Edu2-luentosali, Assistentinkatu 5, Turku). Väitöstä voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Jari Kylmä (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Sanna Salanterä (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. 
Muut tapahtumat

2024

  • 12.-13.12.2024 Postdoctoral Researchers in Nursing Science Shaping the Future of the Social and Health Care
    Paikka: Symposium järjestetään Turussa, osoitteessa Kiinamyllynkatu 10, 20520 Turku, rakennus Medisiina D.
    Tapahtuman kieli: englanti
  • 8.4.2024 Opetusnäyteluennot TtT Evanthia Sakellari ja TtT Olivia Numminen TtT Evanthia Sakellari antaa julkisen opetunäytteen hoitotieteen dosentuuria varten klo 10. Opetusnäyte on suunnattu peruskoulutustasolle ja sen aihe on: "Mental Health Promotion in Schools”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia. 
    TtT Olivia Numminen antaa julkisen opetusnäytteen hoitotieteen dosentuuria varten klo 10.30. Opetusnäyte on suunnattu peruskoulutustasolle ja sen aihe on: ”Moraalinen rohkeus hoitotyössä - teoriasta käytäntöön”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia. 
    Paikka: Skooppi 2, Medisiina D, Kiinamyllynkatu 10, Turku 
    Tapahtuman kieli: englanti ja suomi
  • 23.1.2024 Opetusnäyteluennot TtT Satu Kajander-Unkuri ja TtT Riitta Turjamaa   
    TtT Satu Kajander-Unkuri antaa julkisen opetusnäytteen hoitotieteen dosentuuria varten klo 10. Opetusnäyte on suunnattu peruskoulutustasolle ja sen aihe on: ”Sairaanhoitajakoulutus EU-maissa ja sen tuottama kompetenssi”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia. 
    TtT Riitta Turjamaa antaa julkisen opetusnäytteen hoitotieteen dosentuuria varten klo 10.30. Opetusnäyte on suunnattu ammatilliseen täydennyskoulutukseen ja sen aihe on: ”Lääkerobotin hyödyt iäkkäiden kotihoidossa”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia.  
    Paikka: Osmo Järvi-sali, Medisiina C, Kiinamyllynkatu 10, Turku 
    Tapahtuman kieli: suomi

2023

  • 13.12.2023 Empowering Patient Education 15th Anniversary Symposium    
    Paikka: Hämeentie 11, Tyks T-hospital, part of Tyks Main Hospital in Turku, Finland    
    Tapahtuman kieli: englanti 
  • 27.11.2023 klo 12.15 Opetusnäyteluennot TtT Marja Hult ja TtT Arja Suikkala   
    TtT Marja Hult antaa julkisen opetusnäytteen klo 12.15. Opetusnäyte on suunnattu perusopetuksen opiskelijoille ja sen aihe on: ”Paljonko on paljon?  – Tilastollisten tunnuslukujen tulkitseminen”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia.        
    TtT Arja Suikkala antaa julkisen opetusnäytteen klo 12.45. Opetusnäyte on suunnattu perusopetuksen opiskelijoille ja sen aihe on: ”Opiskelija-potilassuhde yhdessä oppimisen mahdollistajana”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia.         
    Paikka: Oppimo, B201, Medisiina, Kiinamyllynkatu 10, Turku    
    Tapahtuman kieli: suomi
  • 5.10.2023 RENE-symposium    
    Research in Nursing Education (RENE) -tutkimusryhmän ja yhteistyöorganisaatioiden järjestämä symposium, jonka tavoitteena on edistää terveysalan koulutustutkimusta ja koulutustutkijoiden verkostoitumista ja yhteistyötä Suomessa.    
    Paikka: DIAK Helsinki, Kyläsaarenkuja 2    
    Tapahtuman kieli: suomi / englanti
Kansainväliset opintokokonaisuudet

Clinical Instruments for Evaluating Health - Development, Evaluation and Implementation CIDI, 25 ECTS
Next course in 7 January - 6 May 2025
Brochure (pdf)
Study Guide

Empowering Patient Education EPE, 25 ECTS
Next course in 2 September - 11 December 2024
Brochure (pdf)
Study Guide

Empowering Learning Environments in Nursing Education, Intensive Programme EleneIP, 10 ECTS
Next course in 21 - 25 October 2024
Brochure (pdf)
Study Guide

Health Innovations - from Ideas to Impact in Device Development, 2 ECTS
Brochure (pdf)
Study Guide

Ajankohtaista

Anna Axelin kertoi professoriluennollaan elämän tunnannesta ensimmäisestä päivästä
26.11.2024
Torstaina 7.11.2024 Turun yliopistolla juhlistettiin uusia professoreja. Uudet professorit astuivat tehtäväänsä kertomalla tieteenalastaan ja tutkimusaiheestaan juhlaluennolla. Hoitotieteen professori Anna Axelin kertoi luennollaan ”Elämän tuhat ensimmäistä päivää”, miten terveysteknologia, lapsen ja vanhemman välinen läheisyys sekä terveydenhuollon ammattilaisten ja vanhempien välinen kumppanuus mahdollistavat tasa-arvoisemman ja vaikuttavamman hoidon elämän alussa.
 
Anna Axelin on tehnyt pitkän ja arvokkaan uran Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella: hän on valmistunut terveystieteiden maisteriksi vuonna 2004, väitellyt tohtoriksi vuonna 2010 ja saanut hoitotieteen dosentin arvon vuonna 2014. Turun yliopistossa hoitotieteen professorina hän aloitti elokuussa 2024.
 
 
Professori Leena Salmisen taidevalokuva paljastettiin juhlatilaisuudessa
30.8.2024
Keskiviikkona 21.8.2024 vietettiin Turun yliopiston hoitotieteen, erityisalueena terveyspedagogiikka, professori Leena Salmisen eläkkeellejäämisjuhlaa.
 
Leena Salminen valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 1978 ja terveydenhoitajaksi vuonna 1981. Hän on työskennellyt terveydenhoitajakoulutuksen opettajana vuoteen 2000 ja ollut mukana kehittämässä koulusta ammattikorkeakoulutasolle. Vuonna 2000 Leena Salminen väitteli terveystieteiden tohtoriksi aiheenaan hoitotyön opettajan osaaminen ja sen arviointi. Vuosien 2002-2006 ajan Salminen on työskennellyt yliopettajana Hämeen ammattikorkeakoulussa ja vuodesta 2007 yliopistonlehtorin tehtävässä Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella. Hoitotieteen dosentin (erityisalueena hoitotieteen pedagogiikka) arvonimen hän sai vuonna 2013. Turun yliopiston hoitotieteen, erityisalueena terveyspedagogiikka, professorina Leena Salminen on toiminut vuodesta 2019 lähtien.
 
Leena Salmisen tieteellinen työ on keskittynyt laaja-alaisesti terveysalan koulutustutkimuksen ja terveyspedagogiikan alueella. Vahvan korkeakoulujärjestelmän tuntemuksensa johdosta hän on ollut kehittämässä monia hoitotyön koulutukseen, käytäntöön ja hoitotieteeseen liittyviä uusia toimintatapoja. Salminen on toiminut aktiivisesti hoitotieteen ja erityisesti terveyspedagogiikan alueen kansainvälisissä tutkimushankkeissa.
 
Työuransa aikana Leena Salminen on jakanut osaamistaan niin kotimaassa kuin ulkomailla erilaisissa työryhmissä ja toimielimissä sekä eripituisten opettajavaihtojaksojen ja tutkimusyhteistyöverkostojen kautta, minkä lisäksi hän on hoitanut sivutoimeaan ylihoitajana Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Salminen on saanut yhdessä kollegoidensa kanssa Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opetusmateriaalipalkinnon vuosina 2022 sekä useita hoitotieteen opiskelijayhdistys Adaptuksen jakamia tunnustuksia: neljä vuoden opettaja -palkintoa sekä neljä vuoden paras opintojakso -palkintoa. Vuonna 2019 hän sai Sairaanhoitajien koulutussäätiön myöntämän Pro labore omni laude digno – kaikella kiitoksella tehdystä työstä -ansiomitalin.
 
Leena Salmisen juhlassa paljastettiin Salmisesta teetetty taidevalokuva. Leena Salmisen muotokuvan on ottanut Studio Liikkuvan valokuvaaja Maria Grönroos, ja kuva tullaan liittämään Turun yliopiston kokoelmiin.
 
 
Anna Axelin on valittu EANS:n uudeksi varapresidentiksi

8.7.2024

European Academy of Nursing Science (EANS) järjesti kesäkoulun väitöskirjatutkijoille ja tieteellisen konferenssin tutkijoille Italian Torinossa. Laitoksen henkilökunnasta opettamassa olivat Helena Leino-Kilpi ja Laura-Maria Peltonen. Anna Axelin oli mukana kongressin järjestelyissä. Kuvassa Anna ja suomalaiset väitöskirjatutkijat iltajuhlassa. Turun yliopistoa edustivat Janne Kommusaar, Taina Heinonen ja Hanna Kangasniemi.

Suomalaisten vahva panos verkostossa jatkuu, sillä Anna Axelin valittiin EANS:n uudeksi varapresidentiksi.

» Lue lisää

Laitoksen julkaisusarjassa uusi julkaisu

16.5.2024

Laitoksen julkaisusarjassa ilmestynyt uusi julkaisu Näkökulmia ikääntyneiden ihmisten ympäristöihin nostaa keskusteluun ympäristön merkityksen ikääntyneiden henkilöiden terveyden, hoidon ja palveluiden kannalta.

Ikääntyneiden sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeet ovat moninaisia ja hoitotyö tulee myös osaksi arjen ympäristöjä. Ympäristö taas vaikuttaa sekä ikääntyneen terveyteen että hoitotyöhön eri tavoin.

Julkaisun kymmenen artikkelia tarkastelevat ikääntyneiden henkilöiden ympäristöjä monipuolisesti niin hoitotieteen kuin muiden tieteenalojen näkökulmista. Ympäristöjen tutkiminen avaa uusia näkökulmia ikääntyneiden terveyden edistämiseen, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen ja hoitotyöhön.

Teoksen ovat toimittaneet Ikääntyvien ihmisten terveys, hoitotyö ja palvelut -tutkimusalaohjelman väitöskirjatutkija Noora Narsakka ja alaohjelman johtajat professori Riitta Suhonen ja professori (ma.) Minna Stolt. Julkaisu on ostettavissa e-kirjana UTUshopissa

» Lue koko uutinen

Hoitotieteen laitoksen uudet dosentit

30.4.2024

Turun yliopisto on 19.2.2024 myöntänyt TtT Satu Kajander-Unkurille terveyspedagogiikan dosentin arvon ja TtT Riitta Turjamaalle gerontologisen hoitotieteen dosentin arvon.

TtT Satu Kajander-Unkurin tekemä tutkimus kohdistuu terveysalan koulutustutkimukseen ja erityisesti sairaanhoitajien kompetenssiin ja siihen yhteydessä oleviin tekijöihin valmistumisvaiheessa sekä uran ensimmäisinä vuosina. Väitöskirjatutkimuksensa jälkeen hän on jatkanut aktiivisesti tutkimustaan laajentaen sitä EU-maihin ja toiminut aihepiiriensä tutkijana kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa.

Tulevaisuudessa Kajander-Unkuri aikoo jatkaa tutkimustaan ja ohjata myös nuorempia tutkijoita. – Näen hoitotieteen terveyspedagogiikan tutkimuksen alan tulevaisuuden kasvavana johtuen terveysalan ja sen koulutuksen muuttumisesta ja kehittymisestä muun muassa yhteiskunnallisten muutosten ja teknologian kehittymisen myötä. Terveydenhuollossa on globaali sairaanhoitajapula, joka vaatii uudenlaisia ratkaisuja, jotta laadukas hoitotyö pystytään takaamaan terveydenhuollon asiakkaille ja potilaille, hän selventää.

TtT Riitta Turjamaan tutkimus kohdistuu gerontologisen hoitotieteen alaan ja erityisesti iäkkäiden kotona asumisen tukemiseen hoidon ja palveluiden suunnittelun ja toteutuksen näkökulmista. Hän on postdoc-tutkimuksessaan tarkastellut digitalisaation hyödyntämistä erityisesti lääkehoidon toteuttamisessa ikääntyvien kotona.

Turjamaa on kiinnostunut digitalisaatiosta ja siihen liittyvästä kompetenssitutkimuksesta. – Tutkimus tulee kohdentumaan kotihoidossa käytettävän digitalisaatioon. Toisena kiinnostuksen kohteena on iäkkäiden kotihoidossa työskentelevien työntekijöiden digitalisaatioon liittyvää kompetenssi, sen nykytila ja tulevaisuuden vaatimukset. Nämä teemat ovat tärkeitä kehitettäessä koulutusta, sen tuloksellisuutta ja ratkaisuja yhdessä myös työelämän kanssa.

Onnittelemme TtT Satu Kajander-Unkuria ja TtT Riitta Turjamaata dosentuurin arvosta! 💐

» Lue koko uutinen

Uusia dosentuureja hoitotieteen laitoksella

3.4.2024
Turun yliopisto on myöntänyt TtT Marja Hultille 18.12.2023 hoitotieteen dosentin arvon ja TtT Arja Suikkalalle hoitotieteen pedagogiikan dosentin arvon 26.1.2024.

TtT Marja Hultin tutkimustausta on preventiivisessä hoitotieteessä ja terveyden edistämisessä. Hult pyrkii tutkimuksellaan osoittamaan työelämän laadun ongelmakohtia hoitotyössä yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Aihe on osoittautunut hyvin ajankohtaiseksi ja kiinnostusta herättäväksi.

Hult aikoo jatkaa poikkitieteellisten tutkimushankkeiden suunnittelun ja rahoitushakujen parissa. – Minulla on ideoita erilaisten tutkimusalojen ja -perinteiden yhdistämisen suhteen, ja tavoitteenani on tuoda uudenlaisia näkökulmia laajan teemani, eli työn ja hyvinvoinnin yhteyden tutkimukseen, Hult kertoo.

TtT Arja Suikkalan kansallinen ja kansainvälinen tutkimus on painottunut vahvasti opiskelija-potilassuhteeseen ja potilaan kokemuksellisen tiedon hyödyntämiseen terveysalan koulutuksessa.

Väitöskirjatutkimuksestaan lähtien Suikkala on jatkanut aktiivisesti opiskelija-potilassuhteeseen liittyvää tutkimusta kansallisesti ja kansainvälisesti. Hän on tarkastellut myös opiskelijoiden itsearvioiman kompetenssin ja opiskelija-potilassuhteen välistä yhteyttä sekä laajentanut tutkimustaan palliatiivisessa hoidossa tulevaisuudessa tarvittavan osaamisen tutkimukseen. Lisäksi hän on toiminut näiden aihepiirien tutkijana kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa.

Onnittelemme TtT Marja Hultia ja TtT Arja Suikkalaa dosentuurin arvosta!

» Lue koko uutinen

Professori Riitta Suhoselle Sairaanhoitajien koulutussäätiön ansiomitali

23.11.2023

Sairaanhoitajien koulutussäätiö on myöntänyt professori Riitta Suhoselle tunnustusmitalin hänen ansioistaan hoitotyön ja hoitotieteen alalla. 

TtT, professori Riitta Suhosen tutkimus- ja kehittämistyönkohteena ovat erityisesti ikääntyneiden ihmisten terveys, hoitotyö ja palvelut, hoidon yksilöllisyys sekä hoidon ja terveydenhuollon eettiset kysymykset. Professori Suhosen vastuulla on ollut maamme ainoan gerontologiseen hoitotieteeseen kohdistuvan asiantuntijakoulutuksen opetus ja tutkimus. Tutkimus on kansainvälistä ja hän on julkaissut yli 300 tieteellistä artikkelia. Hän on toiminut useissa ikääntyneiden hoidon kehittämishankkeissa ja hänen hoidon yksilöllisyyttä arvioiva mittarinsa on laajassa kansainvälisessä käytössä.
 
Riitta Suhonen itse toteaa tunnustuksestaan, että ”iäkkään ihmisen hoitotyö ja palvelut ovat erityisen merkityksellisiä juuri tässä ajassa, ja meidän on huolehdittava, että heidän oikeutensa saada tarpeenmukaisia palveluja ja hoitoa toteutuu. Saamani tunnustus on samalla tunnustus yhteistyökumppaneiden kanssa tehdylle tutkimustyölle, siihen perustuvalle koulutukselle sekä ikääntyvien ihmisten hoitotyössä toimiville ja palveluita johtaville tahoille.”
 
Sairaanhoitajien koulutussäätiö myönsi myös muita tunnustuksia. Venny Snellman –tunnustuspalkinto on myönnetty Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksen professori, THT Katri Vehviläinen-Julkuselle ja toinen ansiomitali yliopettaja, tutkimusryhmävastaava TtT Virpi Sulosaarelle.
 
Sairaanhoitajien koulutussäätiö (SHKS) tukee ja edistää hoitotyön koulutusta ja ammatillista toimintaa jakamalla apurahoja hoitotieteelliseen tutkimukseen sekä hoitotyön käytännön ja koulutuksen kehittämishankkeisiin. 
 
Onnittelemme lämpimästi professori Suhosta, professori Vehviläinen-Julkusta ja TtT Virpi Sulosaarta!
 
Lääketieteellisen tiedekunnan myöntämä oppimateriaalin tuottajapalkinto design-ajatteluun perustuvalle oppikirjalle ”Design Thinking in Health Care - From Problem to Innovative Solution”

13.11.2023

Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta jakoi vuoden 2023 tunnustuspalkinnot Turun Lääketiedepäivillä 7.11.2023

Lääketieteellinen tiedekunta on myöntänyt vuoden 2023 oppimateriaalin tuottajapalkinnon hoitotieteen laitoksen erikoistutkija, tutkimuspäällikkö Anni Pakariselle, Business Design Advisor Thomas Lemströmille, tiedekuntapäällikkö Eeva Rainiolle ja projektiasiantuntija Eriikka Siiralalle, jotka ovat toimittaneet design-ajatteluun perustuvan oppikirjan ”Design Thinking in Health Care - From Problem to Innovative Solution”. 
 
Hoitotieteen laitos on systemaattisesti kehittänyt design-ajatteluun perustuvaa toimintamallia vuodesta 2020 lähtien. Malli on monitieteinen, monialainen sekä kansainvälinen, ja sisältää useita erilaisia tapoja edistää design-ajattelun omaksumista. Näitä ovat useat design-ajattelun opintojaksot paikallisten tahojen, erityisesti Varhan, ja myös kansainvälisten yhteistyöverkostojen kanssa sekä Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen johdolla toimitettu palkinnon voittanut terveydenhuollon design-ajatteluun pohjautuva oppikirja.
 
Lääketieteellinen tiedekunta on jakanut 1990-luvulta lähtien tunnustuksia ansiokkaasta toiminnasta tutkimuksen, koulutuksen ja hallinnon saralla. Ylilääkäri, yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri Jussi Vaahtovuo sai vuoden 2023 Kliinisen silmän ja  vuoden erikoislääkärikouluttajana palkittiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, koulutuslääkäri, LT Lotta Ivaska.
 
Kiitos lääketieteelliselle tiedekunnalle tunnustuksesta ja lämpimät onnittelut ryhmälle sekä kaikille palkituille!

» Lue koko uutinen 

Hoitotieteen etiikan teemapäivässä avataan näkökulmia terveydenhuollon ammattietiikkaan

6.11.2023

Etiikan teemapäivässä paneudutaan tänä vuonna ammattieettisiin kysymyksiin. Teemapäivä järjestetään Turun yliopistossa 11.12.2023 klo 9.00 alkaen. 

Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen tämän vuoden Etiikan teemapäivässä avataan monipuolisesti terveydenhuollon ammattieettisiä kysymyksiä. Yhteiskunnallisesti aihe on ajankohtainen, koska terveydenhuollon ammattilaiset tekevät työtään yhä vähenevien resurssien mutta kasvavan palveluntarpeen puristuksessa. Samanaikaisesti henkilöstöpula on merkittävä. Meneillään olevat muutokset heijastuvat eettisesti hyvän hoidon ja palvelun toteuttamiseen ja siten myös edellytyksiin toteuttaa työtä ammattietiikan mukaisesti.

Hoitotyön johtaja Marita Koivunen Satakunnan hyvinvointialueelta aloittaa teemapäivän pohtimalla, miksi hyvinvointialueilla on tarvetta eettiselle keskustelulle. Yliopistotutkija Susanne Uusitalo (Oulun yliopisto) avaa esityksessään ammattietiikkaa ajankohtaisesti tekoälyn näkökulmasta. Terveydenhuollon eettistä johtamista tarkastelee kliininen asiantuntija Miia Korpela (Hus Diagnostiikkakeskus), ja moniammatillista etiikkaa väitöskirjatutkija Piiku Pakkanen (Turun yliopisto).

Terveydenhuollossa yleistynyttä kokemusasiantuntijuutta ja siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä pohtii esityksessään Post Doc -tutkija Karoliina Nikula (Turun yliopisto). Professori Riitta Suhonen (Turun yliopisto) paneutuu hoitotyöntekijöiden eettiseen kompetenssiin esittelemällä meneillään olevaa tutkimushanketta.

Iltapäivällä keskustellaan vielä ammattietiikan tulevaisuuden näkymistä vuorovaikutteisessa paneelissa, johon myös yleisön on mahdollista osallistua.

Teemapäivä on suunnattu terveydenhuollon opiskelijoille ja ammattilaisille sekä muille aihealueesta kiinnostuneille. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lounas ja kahvi omakustanteiset. Ilmoittautumiset 1.12 2023 mennessä.

Etiikan teemapäivä: Näkökulmia ammattietiikkaan 11.12.2023 klo 9.00–15.15, Säätiö-Sali, Medisiina D, Kiinamyllynkatu 10

Lisätietoja: Sanna Törnroos, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto, sanna.j.tornroos@utu.fi

» Päivän ohjelma 
» Lue lisää

Uusia dosentuureja hoitotieteen laitoksella

31.10.2023

TtT Arja Holopaiselle ja TtT Anja Terkamo-Moisiolle on 22.9.2023 myönnetty Turun yliopistossa hoitotieteen dosentin arvo.

Hoitotieteen laitoksen uusien dosenttien tutkimusaloina ovat näyttöön perustuva hoitotyö sekä haavoittuvien ryhmien eettinen kohtaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa ja vaikuttava ja voimaannuttava hoitotyön johtaminen.

Arja Holopaisen tutkimusalana hoitotieteessä on näyttöön perustuva hoitotyö

Näyttöön perustuva hoitotyö on edellytyksenä potilasturvalliselle ja laadukkaalle toiminnalle. Näyttöön perustuvalla hoitotyöllä pyritään varmistamaan potilaan hoidossa paras mahdollinen hoitotulos. Sama koskee terveyden edistämisen tuloksia.

– Vaikuttavien, käyttökelpoisten ja terveydenhuollon asiakkaille merkityksellisten hoitomenetelmien ja palveluiden kehittäminen edellyttää tutkimusnäytön implementointia ja vakiinnuttamista. Hoitotyön näyttöön perustuvien yhtenäisten käytäntöjen avulla voidaan muun muassa karsia turhia tai vanhentuneita hoitokäytäntöjä sekä edistää taloudellisten- ja henkilöresurssien tarkoituksenmukaista käyttöä. Tavoitteena on, että hoitokäytännöt eivät vaihtele eri organisaatioissa tai eri työntekijöiden välillä perusteettomasti. Hoitokäytäntöjen perusteeton vaihtelu ei ole eettisesti oikein ja se asettaa terveydenhuollon asiakkaat eriarvoiseen asemaan, selventää tuore dosentti Arja Holopainen.

Viimeisen 15 vuoden aikana Holopainen on ollut aktiivisesti kehittämässä näyttöön perustuvaa hoitotyötä kansallisesti ja kansainvälisesti. Hänen tutkimustoimintansa onkin painottunut erityisesti näytön tiivistämisen menetelmiin (esim. hoitosuositukset, järjestelmälliset katsaukset), näytön levittämiseen, käyttöönottoon ja vakiinnuttamiseen.

– Hoitotieteellinen tutkimus tuottaa erinomaista tutkimustietoa nimenomaan hoitotyön kehittämiseen. Valitettavasti sen ’jalkautuminen’ kliiniseen hoitotyöhön on edelleen liian hidasta. Joillakin hoitotyön osa-alueilla, kuten mielenterveys- ja päihdehoitotyössä, viive on erityisen suuri, Holopainen kertoo.

Anja Terkamo-Moision tutkimus kohdistuu haavoittuvien ryhmien eettiseen kohtaamiseen sekä hoitotyön johtamiseen

– Hoitotyön johtamisen yhteydet etenkin henkilöstötuloksiin ovat laajalti tunnistettuja, sitä vastoin sen vaikutukset potilas- ja organisaatiotuloksiin ovat vielä vähemmän tutkittuja alueita. Yhteistyösuhteita painottavien, eli relationaalisten johtamistyylien ohella mielestäni on tärkeää tutkia myös ns. destruktiivisia johtamistyylejä, jotta niiden taustalla vaikuttavat tekijät tunnistettaisiin ja niiden esiintymistä pystyttäisiin ennaltaehkäisemään, toteaa tuore dosentti Anja Terkamo-Moisio.

Sosiaali- ja terveydenhuollon muutokset korostavat hoitotyön johtajien ammattitaidon merkitystä, mikä edellyttää myös laadukasta, tiedeperustaista ja ajantasaista johtamiskoulutusta, jonka vaikutusten todentaminen on merkittävää paitsi hoitotyön johtamisen vetovoiman myös hoitotyön laadun näkökulmista.

– Vahvan johtamisosaamisen näen myös keskeisenä yhä moninaistuvien työyhteisöjen johtamisessa, koska monisukupolvisuuden, -alaisuuden ja -kulttuurisuuden ohella yhä useammin hoitotyön johtajat toimivat myös monipaikkaisten tiimien johtajina. Edellisten ohella pidän tärkeänä hoitotyön johtamistyön näkyvyyden lisäämistä ja sen näkökulman vahvistamista yhteiskunnallisessa keskustelussa, Terkamo-Moisio jatkaa.

Terkamo-Moision molemmat tutkimuslinjat liittyvät läheisesti toisiinsa:

– Kohtaamisella on mielestäni sosiaali- ja terveydenhuollossa keskeinen asema, niin työn laadun kuin sen johtamisenkin näkökulmista. Asiakkaat tai potilaat ovat usein haavoittuvassa asemassa joko sairautensa tai elämäntilanteensa tai valta-aseman eriarvoisuuden johdosta, mikä korostaa kohtaamisten eettisten näkökulmien huomioimista. Jotta sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat pystyvät kohtaamaan asiakkaansa eettisesti vahvalla tavalla, he tarvitsevat tietoa näiden asiakasryhmien erityispiirteistä sekä tarpeista. Myös tässä hoitotyön johtajilla on suuri merkitys, koska he osaltaan vastaavat tämän tuotetun tiedon implementoinnista käytäntöön omissa yksiköissään, hän selventää.

Väitöskirjatutkimuksestaan lähtien Terkamo-Moisio on jatkanut hoitotyön eettisten kysymysten parissa ja laajentanut tutkimusaluettaan myös hoitotyön johtamisen teemoihin. Hän on toiminut projektipäällikkönä ja tutkijana useissa aiheita koskettavissa hankkeissa ja kansallisissa ja kansainvälisissä yhteistyöverkoissa.

Onnittelemme TtT Arja Holopaista ja TtT Anja Terkamo-Moisiota dosentuurin arvosta!

» Lue koko uutinen

Uusimmat julkaisut