Kestävyys Turun yliopistossa

Turun yliopistossa rakennamme rohkeasti kestävää tulevaisuutta ja hyvinvointia. Tavoitteenamme on vahvistaa kaikessa toiminnassamme kestävyyttä, huomioiden sen ekologiset, taloudelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset ulottuvuudet. Kestävyyden edistämisestä vastaa rehtorin asettama ohjausryhmä ja ohjausryhmän asettamat alatyöryhmät.

Kestävän kehityksen ohjausryhmä

Kestävän kehityksen ohjausryhmä johtaa ja arvioi kestävyyden edistämistä yliopistossa. Ohjausryhmän tehtävänä on kehittää kestävään kehitykseen liittyvää toimintaa opetuksessa, tutkimuksessa, yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa sekä vahvistaa yliopiston roolia ja tunnettavuutta kestävävyyden edelläkävijänä. 

Käytännön työssä tärkeitä ovat ohjausryhmän asettamat kolme alatyöryhmää: 

Yhdessä yhteisön kanssa

Kestävyyttä ja vastuullisuutta edistetään Turun yliopistossa tiiviissä yhteistyössä yhteisön kanssa. Ohjausryhmän ja sen alatyöryhmien jäseniä on kaikista yliopiston tiedekunnista, yliopiston tukipalveluista sekä Turun yliopiston yloppilaskunnasta. Yloppilaskunnan ja sen ympäristösiiven kanssa tehtävä yhteistyö on merkittävässä roolissa kestävyyden editämisessä.

Alueellinen, kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö

Toimimme myös tiiviissä yhteistyössä sidosryhmiemme kanssa ja osallistumme aktiivisesti alueemme kehittämiseen. Monitieteisessä Turun yliopistossa on lukuisia kestävyyteen liittyviä yhteistyöverkostoja ja -alustoja. Olemme myös jäseninä useissa alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä kestävän kehityksen verkostoissa.

Lisäksi Turun yliopiston tutkijoita on avainpaikoilla kansallisissa kestävän kehityksen asiantuntijapaneeleissa. Kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen yliopistonlehtori Katriina Siivonen toimii jäsenenä kansallisessa Kestävyyspaneelissa ja Kestävyyspaneelin edustajana EEAC:n (The European Environment and Sustainable Development Advisory Councils Network) kestävän kehityksen työryhmässä. Biodiversiteettiyksikön johtaja, biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi toimii Luontopaneelin varapuheenjohtajana.

Turun yliopiston kestävän kehityksen ohjausryhmä

Ohjausryhmän jäsenet

Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii vararehtori Mika Hannula. Valmistelijana toimii kestävän kehityksen asiantuntija Jutta Mäkinen ja sihteerinä kehittämisasiantuntija Petteri Siika-aho.

Ohjausryhmän jäsenet 2024–2025 ovat:

  • Yliopistonlehtori Terhi Heino, lääketieteellinen tiedekunta
  • Opiskelija Saimi Herlevi, Turun yliopiston ylioppilaskunta
  • Johtaja Juha Kaskinen, Turun kauppakorkeakoulu
  • Apulaisprofessori Elina Kilpi-Jakonen, yhteiskuntatieteellinen tiedekuntaja INVEST-lippulaiva
  • Professori Jukka Käyhkö, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
  • ​Professori Mikko-Jussi Laakso, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
  • Professori Jan Löfström, kasvatustieteiden tiedekunta
  • Viestintäjohtaja Anne Paasi, viestintä
  • Erikoistutkija Sari Puustinen, Turun kauppakorkeakoulu
  • Apulaisprofessori Mikko Rajavuori, oikeustieteellinen tiedekunta
  • Yliopistonlehtori Katriina Siivonen, Turun kauppakorkeakoulu
  • Professori llari Sääksjärvi,matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
  • Professori Satu Teerikangas, Turun kauppakorkeakoulu
  • Apulaisprofessori Mikko Tikkanen, teknillinen tiedekunta​
  • Työelämäprofessori Jorma Turunen, teknillinen tiedekunta
  • Kollegiumtutkija Elina Valovirta, humanistinen tiedekunta
  • Kampuspalvelupäällikkö Anna Vuolle, Toimitilapalvelut
  • Yhteiskuntasuhdejohtaja Leena Wahlfors, kumppanuudet ja vaikuttavuus

Alueelliset, kansalliset ja kansainväliset yhteistyöverkostot

Alueelliset, kansalliset ja kansainväliset yhteistyöverkostot

Alueellinen yhteistyö

Turun yliopisto on mukana edistämässä kestävää kehitystä Turun alueella. 

  • Turun korkeakoulujen alueellinen kestävän kehityksen yhteistyöryhmä -Turun korkeakoulujen alueellisen kestävän kehityksen yhteistyöryhmän muodostavat Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Yrkeshögskolan Novia ja Åbo Akademi. Yhteistyöryhmä on asetettu edistämään kestävän kehityksen työtä ja sen eteen tehtävää alueellista yhteistyötä sekä mahdollistamaan tiedonkulkua korkeakoulujen kesken. 
  • Terveyskampus Turun kestävän kehityksen työryhmä -Terveyskampus Turun kestään kehityksen työryhmän tavoitteena on edistää tiedonvaihtoa, koulutusta ja yhteistyötä kestävän kehityksen saralla. Työryhmä on mm. järjestänyt webinaareja asiantuntijoille ja alan opiskelijoille liittyen kestävään kehityksen laboratoritoiminnassa. 
  • Reilun kaupan korkeakoulu - Turun yliopistolla on myös Reilun kaupan korkeakoulu -arvonimi vuodesta 2019. Opiskelijavetoinen Reilun kaupan kannatustyöryhmä tekee alueellisesti ja kansallisesti yhteistyötä reilun kaupan edistämiseksi. 

Kansallinen yhteistyö

Kansallinen yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden tiedonvaihtoon liittyen kestävyyden ja vastuullisuuden integroimiseen yliopiston eri toiminnoissa. Turun yliopisto toimii aktiivisena jäsenenä mm. seuraavissa työryhmissä: 

  • Unifin kestävyys ja vastuullisuustyöryhmä - Suomen yliopistojen rehtorineuvosto (Unifi), asetti helmikuussa 2019 kansallisen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän vahvistamaan yliopistojen vastuullisuustyötä. Vuonna 2020 julkaistiin yliopistojen yhteiset kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teesit​ vauhdittamaan yliopistojen toimintaa kestävyyden ja vastuullisuuden näkökulmasta. 
  • Finn-ARMA kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmä - Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän tavoitteena on myös edistää kestävyyden ja vastuullisuuden integroitumista korkeakoulujen ja muiden tutkimusorganisaatioiden toimintaan kiinteästi kuuluvaksi osaksi. Verkoston tarkoituksena on tuoda organisaatioiden hallinnossa ja tukipalveluissa toimivat kestävän kehityksen asiantuntijat yhteen, ja tarjota heille mahdollisuus tiedonvaihtoon, keskusteluun, vertaistukeen ja ammatilliseen kehittymiseen. ​
  • UniPID  -Suomalaisten yliopistojen kehitysyhteistyöverkosto "Finnish University Partnership for International Development" (UniPID) vahvistaa globaalivastuuta ja globaalin etelän näkökulmia koulutuksessa, tutkimuksessa ja yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa.
  • Climate Leadership Coalition (CLC)  - Turun yliopisto on myös jäsen Climate Leadership Coalition (CLC) –verkostossa ja yliopiston edustajia on useissa verkoston eri teemaryhmissä. 

Kansainvälinen yhteistyö

Turun yliopistossa kestävä kehitys ja vastuullisuus on myös tärkeä osa kansainvälisiä kumppanuuksia ja yhteistyöverkostoja. Kansainvälisen kestävän kehityksen työn edistämisessä  tärkeitä yhteistyöverkostoja ovat mm:

  • UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN), jonka tehtävänä on mobilisoida maailmanlaajuista tieteellistä ja teknologista asiantuntemusta edistääkseen käytännön ratkaisuja kestävään kehitykseen, mukaan lukien kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) ja Pariisin ilmastosopimuksen toteuttaminen. Turun yliopisto on jäsen SDSN Pohjois-Euroopan alueellisessa yhteistyöverkostossa. 
  • Baltic University Programme (BUP - ​Itämeren alueella toimiva 225 yliopistosta tai korkeakoulusta koostuva verkosto. BUP keskittyy mm. kestävään kehitykseen, ympäristönsuojeluun ja demokratiaan liittyviin kysymyksiin Itämeren alueella.. Baltic University Programmen tavoitteena on tukea yliopistojen roolia demokraattisessa ja kestävässä kehityksessä. Verkoston yliopistot järjestävät yhteisiä kursseja ja osallistuvat erilaisiin yhteistyöprojekteihin, joissa verkoston tavoitteita voidaan tukea.
  • Nature Positive Universities - verkosto - Turun yliopisto on yksi hiljattain perustetun Nature Positive Universities -verkoston perustajajäsenistä.. Yliopistoverkosto pyrkii edistämään korkeakoulujen biodiversiteettitutkimusta ja -opetusta, tukemaan luonnon ennallistamista korkeakoulusektorilla sekä syventämään korkeakoulujen välistä vuoropuhelua ja tiedonvälitystä. Verkosto on osa YK:n ekosysteemien palauttamisen vuosikymmentä