Kestävyys koulutuksessa -työryhmä
Turun yliopisto linjaa strategiassaan yhdeksi koulutuksen strategiseksi tavoitteekseen kouluttaa muuttuvan maailman rakentajia. Kestävän kehityksen ohjausryhmä on asettanut työryhmän edistämään kestävyyden sisällyttämistä koulutukseen.
Kestävyys koulutuksessa
Turun yliopistosta valmistuu tulevaisuuden rakentajia, joilla on erinomaiset valmiudet toimia asiantuntevasti ja rohkeasti vaativissa tehtävissä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Kestävyys koulutuksessa -työryhmälle on annettu tavoitteiksi:
- Edistää kestävyyden sisällyttämistä Turun yliopiston perus- ja jatkotutkintojen yleisiin ja tieteenalakohtaisiin opintoihin ja oppimistavoitteisiin sekä muuhun opetukseen esim. jatkuvan oppimiseen.
- Tukea yliopiston opetushenkilökuntaa tunnistamaan kestävyyssisältöjä opetuksessa ja toteuttaa seurantaa tunnistettujen opintojaksojen määrästä
- Suunnitella henkilöstölle toteutettavaa kestävän kehityksen koulutusta, mukaan lukien opetushenkilökunnan osaamisen lisääminen
- Kestävyyskoulutuksen kehittäminen huomioiden mahdollisuudet yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen muiden korkeakoulujen kanssa alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti
Kestävyys koulutuksessa työryhmä myös edistää yhteisössä tietoutta erilaisista kestävän kehityksen opiskelumahdollisuuksista.
Kestävyys koulutuksessa -työryhmä
Työryhmän puheenjohtajana toimikaudella 2024-2025 toimii professori Jukka Käyhkö, varapuheenjohtajana apulaisprofessori Mikko Tikkanen ja valmistelijoina kestävän kehityksen asiantuntija Jutta Mäkinen sekä koulutussuunnittelija Minna Lintala.
Työryhmän jäsenet toimikaudella 2024-2025:
- yliopistonlehtori Terhi Heino, lääketieteellinen tiedekunta
- erityisasiantuntija Hanna Lagström, lääketieteellinen tiedekunta
- yliopistonlehtori Otto Latva, humanistinen tiedekunta
- lehtori Eila Matikainen, kasvatustieteellinen tiedekunta
- koordinaattori Pasi Nurmi, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
- erikoistutkija Sari Puustinen, Turun kauppakorkeakoulu
- apulaisprofessori Anne Quarshie, Turun kauppakorkeakoulu
- yliopisto-opettaja Elina Raitanen, oikeustieteellinen tiedekunta
- yliopisto-opettaja Jarno Tuominen, yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
- kansainvälisten asioiden asiantuntija Vilma Virtanen, Turun yliopiston ylioppilaskunta
- lehtori Timo Vuorisalo, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Kestävän kehityksen opiskelu Turun yliopistossa
Kestävän kehityksen tunniste opinto-oppaassa
Turun yliooiston opinto-oppaassa opintojaksot, joiden opetuksessa löytyy kestävän kehityksen sisältöjä, on merkitty aihetunnisteella kestävä kehitys. Näitä opintojaksoja löytyy joka tiedekunnasta ja arviomme mukaan yli viidennes kaikista yliopistossa opetettavista opintojaksoista on saanut tämän aihetunnisteen. Toistaiseksi Peppi opinto-oppaassa ei ole mahdollista suorittaa hakutoimintoa tämän tunnisteen perusteella, mutta opiskelija pääsee tarkistamaan opintojakson tiedoista, onko tällä kestävän kehityksen luokittelu.
Perustutkintokoulutus | Opinto-opas 2024-2027
Turun yliopistossa on kaikkien tiedekuntien opiskelijoille tarjottavaa opetusta
Esimerkkeinä kaikkien tiedekuntien opiskelijoiille tarjottavista opinnoista:
SUST0001 Kestävyyden perusteet, 2 op
Syksyllä 2024 lanseerataan Turun yliopiston ensimmäinen kaikille yhteinen opintojakso SUST0001 Kestävyyden perusteet, 2 op. Tämä opintojakso tarjoaa tietoa ja ymmärrystä kestävyyden perusteista. Se rakentuu Turun yliopistossa tehtävään kestävyystutkimukseen ja yhdistää eri tieteenalojen asiantuntijoiden tutkimuksellisia näkökulmia kestävään kehitykseen. Lue lisää opinto-oppaasta.
Kestävän kehityksen koulutusohjelma (KEKO)
Kestävän kehityksen koulutusohjelma (KEKO) on Turun yliopiston kaikkien tiedekuntien opiskelijoille tarjottava sivuainekokonaisuus (25op.), jonka avulla etsitään ratkaisuja kestävän kehityksen haasteeseen sekä luodaan opiskelijoille osaamispääomaa työmarkkinoille. Haku sivuainekokonaisuuteen on auki toukokuusta syyskuun alkuun. Lue lisää KEKOsta.
Näiden esimerkkien lisäksi Turun yliopiston eri tiedekunnissa on tarjolla opintokokonaisuuksia, jotka ovat osin avoinna myös muiden tiedekuntien opiskelijoille
Kansallinen opetusyhteistyö
Turun yliopisto on mukana myös kansallisessa opetusyhteistyössä:
- Climate University Climate University – Teaching and learning for sustainable future
- Kestävyysopintojen yhteistyöverkosto Kestavyysopinnot.fi
- Biodiversiteettikoulutusverkosto Biodiversiteettikoulutusverkosto
- Yliopistojen kehitysyhteistyöverkosto UniPID Virtual Studies verkko-opinto-ohjelma