Tohtorikoulutus kasvatustieteiden tiedekunnassa - hakuohjeet
Lukuvuoden 2024-2025 hakuajat ovat:
- 28.8.2024 - 13.9.2024 (klo 16:00) ja
- 3.3.2025 - 14.3.2025 (klo 16:00).
Hakuilmoitus (syksyn 2024 haku)
Tieteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on suorittanut (Yliopistolaki 558/2009, 37§):
- soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon,
- soveltuvan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tai
- soveltuvan ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
Tiedekunta voi edellyttää tieteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin opiskelijaksi ottamansa henkilön suorittavan tarvittavan määrän täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi (Ylipistolaki 558/2009, 37§).
Hakukelpoisuuden antama tutkinto tulee olla suoritettu hakuajan päättymiseen mennessä.
Lisäksi valinnan edellytyksenä on seuraavien kriteerien täyttyminen:
- Hakijan aiempien korkeakoulututkintojen tulee sisältää riittävästi opintoja kasvatustieteellisessä aineessa tai muulla tohtoriohjelmaan soveltuvalla alalla. Tohtoriohjelman johtoryhmä arvioi aiempien kasvatustieteen opintojen riittävyyden tai aiempien opintojen soveltuvuuden tohtoriohjelmaan hakemusten arvioinnin yhteydessä.
- Hakijan pro gradu -tutkielman tai ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyön arvosanan tulee olla vähintään 3 (asteikolla 1–5) tai cum laude approbatur. Vaatimus ei koske ulkomailla ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita. Alemmallakin tutkielman arvosanalla voi hakea jatko-opintoihin osoittamalla riittävää tieteellistä näyttöä. Riittäväksi tieteelliseksi näytöksi voidaan katsoa vertaisarvioitu artikkeli, jonka julkaisukanava (lehti, sarja tai kustantaja) yltää Tieteellisen seuran valtuuskunnan JuFo-luokituksessa vähintään tasolle 1 ja jossa hakija on ensimmäisenä kirjoittajana.
- Hakijan tulee osoittaa hakemuksessaan tutkimukselleen tiedekunnan ohjaajavaatimukset täyttävä ohjaaja (professori, apulaisprofessori tai dosentti), joka on hyväksynyt hakijan tutkimussuunnitelman ja lupautunut tutkimuksen ensimmäiseksi ohjaajaksi. Jos ensimmäinen ohjaaja ei ole työsuhteessa tiedekunnan laitokseen, tulee hakijan osoittaa tutkimukselleen tiedekunnan laitokseen työsuhteessa oleva toinen ohjaaja. Jos hakija ei hakemuksessaan osoita tutkimukselleen tiedekunnan ohjaajavaatimukset täyttävää ohjaajaa/ohjaajia, hakemus hylätään, eikä sitä oteta tohtoriohjelman käsittelyyn.
- Hakijan tulee hakemuksessaan osoittaa riittävä kielitaito (ks. tarkemmin kielitaitovaatimukset alla).
Tohtorintutkinnon opiskeluoikeutta haetaan tohtoriohjelmien (KEVEKO ja OPPI) kautta. Opiskeluoikeus alkaa hakua seuraavan lukukauden alusta.
Hakuajat lukuvuonna 2023-2024 ovat:
- 28.8.2023 - 15.9.2023 (opiskeluoikeus 1.1.2024 alkaen).
- 28.2.2024 - 28.3.2024 (hakulomake sulkeutuu kello 15:00 Suomen aikaa, opiskeluoikeus 1.8.2024 alkaen).
- 1.5.2024-15.5.2024 (hakulomake sulkeutuu kello 15:00 Suomen aikaa, opiskeluoikeus 1.8.2024 alkaen).
Opiskeluoikeutta haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake Opintopolku-järjestelmässä sekä toimittamalla vaadittavat liitteet. Katso vaadittavat hakemuksen liitteet hakuilmoituksesta.
Väitöskirjatutkijan työsuhteisten tehtävien hauista tiedotetaan yliopiston avoimissa työpaikoissa.
Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa suoritettava tieteellinen jatkotutkinto on yleensä kasvatustieteen tohtorin tutkinto. Kasvatustieteiden tiedekunnassa on mahdollista suorittaa myös filosofian tohtorin tutkinto.
Suoritettava tutkinto valitaan hakuvaiheessa. Kasvatustieteiden maisterit suorittavat pääsääntöisesti kasvatustieteen tohtorin tutkinnon. Muun soveltuvan pohjakoulutuksen omaavat suorittavat pääsääntöisesti filosofian tohtorin tutkinnon. Tiedekunnassa on mahdollista suorittaa myös kasvatustieteen lisensiaatin tutkinto. Uusille, valittaville tohtorikoulutettaville myönnetään suoraan opiskeluoikeus tohtorintutkintoon, eikä lisensiaatin tutkinnon suorittamista suositella.
Kasvatustieteen tohtorin ja lisensiaatin tutkinnot sekä filosofian tohtorin tutkinto voidaan suorittaa kasvatustiede, aikuiskasvatustiede, erityispedagogiikka tai käsityökasvatus pääaineena. Pääaine valitaan aiempien opintojen ja/tai tutkimusaiheen perusteella hakuvaiheessa.
Hakijan tulee osoittaa hakemuksessaan tutkimukselleen tiedekunnan ohjaajavaatimukset täyttävä ohjaaja, joka on hyväksynyt hakijan tutkimussuunnitelman ja lupautunut tutkimuksen ensimmäiseksi ohjaajaksi. Jos ensimmäinen ohjaaja ei ole työsuhteessa tiedekunnan laitokseen, tulee hakijan osoittaa tutkimukselleen tiedekunnan laitokseen työsuhteessa oleva toinen ohjaaja. Jos hakija ei hakemuksessaan osoita tutkimukselleen tiedekunnan ohjaajavaatimukset täyttävää ohjaajaa/ohjaajia, hakemus hylätään, eikä sitä oteta tohtoriohjelman käsittelyyn.
Ohjaajien tulee olla tohtorintutkinnon suorittaneita. Ensimmäisen ohjaajan tulee olla professori, apulaisprofessori tai dosentti. Ohjaajanimityksissä kiinnitetään huomiota paitsi ohjaajien asiantuntemukseen myös ohjausosaamiseen sekä mahdollisuuteen sitoutua ohjaajana toimimiseen.
Ensimmäisen ohjaajan tulee olla työsuhteessa tiedekunnan laitokseen tai emeritus-/emeritaprofessori, joka on tehnyt emeritussopimuksen tiedekunnan kanssa. Poikkeustapauksessa, hyvin perustellusta syystä, ensimmäinen ohjaaja voi olla myös dosentti, joka ei ole työsuhteessa tiedekunnan laitokseen. Tällöin väitöskirjatutkimukselle nimettävän toisen ohjaajan tulee olla tiedekunnan laitokseen työsuhteessa oleva professori, apulaisprofessori tai dosentti.
Ohjaaja täyttää haun päätyttyä arviolomakkeen hakijan tutkimussuunnitelmasta ja edellytyksistä tohtorintutkinnon suorittamiseen sekä toimittaa arviolomakkeen tohtoriohjelman koordinaattorille.
Jos tiedekunnan jatko-opinnoista kiinnostuneella henkilöllä ei ole tiedossa sopivaa ohjaajaa tutkimukselleen, hän voi olla yhteydessä tohtoriohjelman koordinaattoriin, joka pyytää potentiaalista hakijaa toimittamaan tarvittavat tiedot (mm. alustava tutkimussuunnitelma ja CV) ohjaajan etsimistä varten. Tiedot toimitetaan sähköisellä lomakkeella. Täytetyn lomakkeen tietojen perusteella koordinaattori on yhteydessä mahdollisiin ohjaajiin. Kaikille potentiaalisille hakijoille/tutkimusaiheille ei löydy tohtoriohjelmasta sopivaa ohjaajaa, eikä ohjaajan löytyminen takaa opiskeluoikeuden myöntämistä.
On suositeltavaa, että hakija aloittaisi hakuprosessinsa jo noin puoli vuotta ennen varsinaisen hakemuksen jättämistä osallistumalla niin sanottuun orientoivaan vaiheeseen, jonka aikana hän esimerkiksi osallistuu tulevan ohjaajansa ohjausseminaareihin sekä täydentää ohjaajan opastuksella tutkimussuunnitelmaansa.
Hakijan tulee todistaa englanninkielen kielitaitonsa joko aiemmilla opinnoilla tai kielitestillä.
Turun yliopistossa noudatetaan rehtorin päätöksessä määriteltyjä kielitaidon todentamisen tapoja. Katso kielitaitovaatimukset tohtorintutkinnon opiskeluoikeushaussa tutkijakoulun www-sivuilta.
Tutkimussuunnitelma tulee kirjoittaa tohtoriohjelman ohjeiden mukaan. Tutkimussuunnitelman pituus ei saa ylittää 12 sivua (sisältäen kaikki taulukot ja lähteet).
KEVEKO-tohtoriohjelman tutkimussuunnitelmaohje
OPPI-tohtoriohjelman tutkmussuunnitelmaohje (Huom! Ohjetta on päivitetty 1.2.2024)
Hakemuksia arvioidaan seuraavilla kriteereillä:
1. Tutkimussuunnitelman laatu ja toteutettavuus
- Tutkimussuunnitelman teoreettinen taso; teoreettisen taustan hallinta ja relevanssi tutkimustehtävälle
- Tutkimuksen metodologinen toteutettavuus; metodien tarkkuus ja kuvaus suhteessa tutkimustehtävään
- Tutkimuseettisten seikkojen huomioiminen tutkimussuunnitelmassa
- Tutkimuksen innovatiivisuus, uutuusarvo sekä tieteellinen ja käytännöllinen vaikuttavuus
- Tutkimuksen toteuttamiskelpoisuus; aikataulun realistisuus, suunnitelma tutkimuksen resurssoinnista ja jatko-opintojen rahoittamisesta
- Tutkimussuunnitelman selkeys; tutkimussuunnitelman tulee edustaa hyvää tieteellistä kirjoittamista
2. Tutkimuksen soveltuvuus tohtoriohjelmaan
3. Hakijan aikaisempi menestyminen opinnoissa, mahdollinen tutkimuskokemus ja motivaatio tohtorintutkinnon suorittamiseen.
Arvioinnissa suurin painoarvo on tutkimussuunnitelman laadulla ja toteutettavuudella.
Jos väitöskirjatutkija haluaa siirtyä Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekuntaan toisesta yliopistosta tai Turun yliopiston toisesta tohtoriohjelmasta, opiskeluoikeuden hakeminen tapahtuu normaalien tiedekunnan päättämien valintaperusteiden ja käytäntöjen mukaisesti. Lisäksi hakijan on hakemuksessaan esitettävä peruste tohtoriohjelmaan siirtymiselle. Mikäli aiemman ohjaussuhteen aikana kerättyä aineistoa aiotaan käyttää väitöskirjassa, tulee toimittaa todistus siitä, että hakijalla on oikeus kyseisen tutkimusaineiston käyttöön.
Väitöskirjatutkijalla voi olla kerrallaan vain yksi tohtorintutkinnon suoritusoikeus Turun yliopistossa.