Kahvilla alumnin kanssa

Kahvilla alumnin kanssa

Oletko Turun yliopiston opiskelija ja kaipaat vinkkejä ja neuvoja opiskeluihin tai työelämään liittyen? Oletko Turun yliopiston alumni, jolla on kokemusta ja näkemystä siitä, mitä taitoja ja osaamista  työelämässä ja siihen siirtymisessä tarvitaan? Tervetuloa Kahville alumnin kanssa -tapahtumaan!

 

Mitä? 

Kahvilla alumnin kanssa on learning cafe- tyyppinen tapahtumasarja, jossa opiskelijat pääsevät keskustelemaan eri aloja, urapolkuja ja -vaiheita edustavien alumnien kanssa opiskelusta, työelämästä ja siihen siirtymisestä. Tapahtumassa kuullaan sekä alumnien että opiskelijoiden näkökulmia ja etsitään yhdessä ratkaisuja tai vastauksia  käsiteltäviin aiheisiin.  

Alumnit toimivat tapahtuman asiantuntijoina ja vetävät pienryhmissä käytäviä keskusteluja. Jokaisella ryhmällä on oma alumnin kokemukseen ja osaamiseen pohjautuva teemansa, ja osallistujilla on mahdollisuus valita, mihin keskusteluun he haluavat osallistua. Tapahtumissa on tilaa myös yhteiselle keskustelulle. Tilaisuudet ovat luonteeltaan avoimia  ja rentoja tarjoten matalan kynnyksen osallistumiselle.

Miksi?

Turun yliopiston kasvatit eli alumnit ovat suurin sidosryhmämme ja tärkeä asiantuntijaverkosto. He toimivat yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla ja heillä on ajankohtaisin tieto työelämän​ vaateista ja mahdollisuuksista. 

Tapahtumien tavoitteena on tukea tätä vuorovaikutusta ja tarjota matalan kynnyksen alusta opiskelijoiden ja alumnien kohtaamiselle ja verkostoitumiselle. Tapahtumat tukevat opiskelijoiden työelämävalmiuksia, itsevarmuutta oman tien löytämisessä sekä rakentavat opiskelijoiden omaa kasvua tulevaisuuden alumniksi. Alumneille tilaisuudet tarjoavat mahdollisuuden palata takaisin kotiyliopistolle, jakaa osaamistaan ja asiantuntemustaan sekä tietenkin tavata toisia alumneja ja opiskelijoita.

Kenelle?

Tapahtuma on suunnattu kaikille Turun yliopiston opiskelijoille ja alumenille alasta riippumatta. 

Milloin? 

Tapahtuma toteutetaan 2-4 kertaa lukuvuodessa. Tarkemmat tapahtuma-ajat ilmoitetaan yliopiston viesintäkanavissa. 

Kuka?

Tapahtumasarjan koordinaatiosta ja sisällöstä vastaa Turun yliopiston alumnisuhteet yhteistyössä alumnien kanssa. Tapahtumasarja pohjautuu alumnisuhteiden keväällä 2023 teettämään kyselyyn, jolla kartoitettiin opiskelijoiden ja alumnien toiveita ja ehdotuksia alumnitoiminnalle. Lisätietoa kyselystä Turun yliopiston alumnisuhteet, alumni@utu.fi. 

Alumni, jos olet kiinnostunut osallistumaan tapahtumaan ja jakamaan kokemustasi ja osaamistasi opiskelijoille, niin ota yhteyttä alumni@utu.fi.

 

Tulevat tapahtumat

23.10.2024 Kahvilla alumnin kanssa

Generalist Careers

Alumnina mukana Milla Kalliokoski, markkinointiviestinnän asiantuntija

”Olen opiskellut Turun yliopistossa hum. tiedekunnassa kotimaista kirjallisuutta ja kirjallisuustieteitä, sivuaineina sukupuolentutkimusta ja vastuullista liiketoimintaa (TSE). Tällä hetkellä työskentelen tittelillä markkinointiviestinnän asiantuntija kotimaisella maahantuojalla. Uskon, että taustani haahuilevana humanistina taidealoilla sekä generalistina vetoaa moneen samassa tilanteessa olevaan opiskelijaan. Olen myös käyttänyt ahkerasti Turun yliopiston Rekryn valmennuksia, joita voin suositella lämmöllä. Kertoisin mielelläni urapolustani, sekä siitä miten työelämään ei tarvitse mennä valmiina - omat kiinnostuksen kohteet saavat hahmottua vasta myöhemminkin. Samalla toivon voivani valaa uskoa ainakin humanisteihin siitä, miten omaa opintotaustaa voi soveltaa epätavallisillakin tavoilla.”

 

Alumni Julia Toivonen, HR Business Partner Ekahau 
 
”Olen valmistunut Turun yliopiston sosiologian laitokselta vuonna 2014. Innokkaana opiskelijana valitsin paljon sivuaineita ja kursseja, minkä takia tutkinnostani muodostui todella laaja. En paljoakaan osallistunut opiskelijatoimintaan, mutta rakensin verkostoni työelämässä. Kannustankin kaikkia tekemään juuri niin kuin itselle tuntuu luontevimmalta. Tällä hetkellä työskentelen henkilöstöhallinnon tehtävissä ja HR:n strategisella puolella Suomen organisaation osalta. Minulta voi kysyä mitä vaan liittyen henkilöstöhallintoon ja kansainvälisessä yrityksessä toimimiseen. Mielelläni avaan myös urapolkuani ja vinkkejä työelämäntaidoista. Tykkään myös pohtia nykyistä työelämää ja sen ilmiöitä. ” 

Alumni Jaakko Huhta, Luokanopettaja 

“Opiskelin Turun yliopistossa vuosina 2011 – 2018. Valmistuin luokanopettajaksi Turun OKL:lta ja opiskelin sivuaineena matematiikka. Tällä hetkellä opetan matemaattisia aineita turkulaisessa yläkoulussa. Nykyisessä toimessani olen ollut viisi vuotta. Luokanopettajaopiskelijoiden opinnot ovat tavallisesti hyvin suoraviivaisia, mutta omien yliopistovuosieni aikana kamppailin mm. ahdistuksen kanssa siinä määrin, että opintoni venyivät, ja suoritukseni olivat toisinaan hyvinkin hajanaisia. Opettajana toimiminen tuntui kuitenkin aina minulle kaikkein sopivimmalta ammatilta, joten motivaatio opiskeluun oli aina olemassa, vaikka voimat olivat usein vähissä. Työelämä yllätti minut heti alkutaipaleella, kun alakoululaisten sijaan löysinkin itseni yläkoulusta. Uravalintojen suhteen kannustan kaikkia kuuntelemaan sydäntään, olemaan rehellinen itselleen, mutta myös tarttumaan ennakkoluulottomasti uusiin haasteisiin.” 

Klo 14:00-15:30

Paikkana Yrittäjyystila Konttori, Hämeenkatu 9, Turku. 

Ilmoittaudu mukaan tästä!

 

 

Toteutuneet tapahtumat

19.5.2023 | Millainen on riittävän hyvä ura? Mitä työelämätaitoja ja kokemusta uran alkuvaiheessa tarvitaan? Onko olemassa hyvää tai huonoa työtä? Kuinka epävarmasta opiskelijasta kasvetaan asiantuntijaksi? Miten tätä jaksaa?

Aika: pe 19.5.2023
Paikka: Arcanum, Luoma-projektitila

Tapahtuman kantavina teemoina olivat työelämään siirtyminen, työn hakeminen, oman osaamisen tunnistaminen ja riittävyyden kokemus. Tilaisuuteen osallistui viisi alumnia ja 25 opiskelijaa useilta eri aloilta. 

 

Kahvilla alumnin kanssa 19.5.

Keskusteluteemat ja asiantuntijat: 
 

1. Miten päästää uran alkuun? Minkälaisia työelämätaitoja nuorelta työntekijältä odotetaan? Miten osaaminen kehittyy työelämässä? Miten huolehtia omasta jaksamisesta? 

 Heily Palomäki on valmistunut filosofian maisteriksi matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta. Hän työskentelee henkivakuutusyhtiössä vakuutusmatemaattisissa tehtävissä. 

"Opiskeluaikoina tuli paljon pohdittua työllistymiseen liittyviä kysymyksiä. Työnhaku voi olla haastavaa varsinkin vähän tai ei lainkaan oman alan työkokemusta omaavalle, ja uudessa tehtävässä aloittaminen on jatkuvaa oppimista. Neuvon mielelläni kaikissa työelämään liittyvissä kysymyksissä ja kerron myös työelämätaidoista. Tilaisuudessa puhun omista kokemuksistani ja havainnoista, mm. mitä nuorelta työntekijältä odotetaan (tai ei odoteta) työelämässä, miten oma osaaminen kehittyy, sekä miten voi huolehtia omasta jaksamisesta ja miten selviää niistä jaksoista, kun suurelta kuormitukselta ei voi välttyä."

2. How to establish career in Finland? How to change a role from an international student to a working professional? How to cope with the study field mis-matched with current career path?

Claire Wang has graduated from GIM master program. Currently she is working at Wartsila WSSC as Senior accountant. 

"My study was not exactly same field as my current position. However, the master degree from Turku university was a big help for me to establish my career in Finland.  Due to this, I would like to share how I have changed my role from an international student to a working professional and how I have coped with the study field mis-matched with my current career path."

3. Voiko omaa elämää ennakoida? Miten edetä elämän skenaariopolulla?   

Jani Voutilainen on valmistunut Turun yliopistosta 2020 tulevaisuuden tutkimuksesta. Hän työskentelee Kuntaliitossa kriittisen infran kyberturvallisuuden parissa mutta syksyllä siirtyy syksyllä Goforelle konsultiksi.

"Opiskelen kyberturvallisuutta Turun YAMK:ssa ja teen opparia VTT:lle tulevaisuuden teknologioiden uhkista ja mahdollisuuksista. Olen kirjoittanut ajatuksiani oman elämän ennakoinnista ja mietin, että niistä voisi olla apua myös opiskelijoillekin. Edelleen olen tuolla tekemälläni elämän skenaariopolulla mitä olen useampi vuosi sitten aloittanut."

4. Mitä yllättäviä käänteitä työelämään siirtyminen voi tuoda tullessaan? Miten omasta osaamisesta voi muodostua yritystoimintaa?

Sasu Mikkola on valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi ja erityisluokanopettajaksi. Hän työskentelee toimitusjohtajana ja yrittäjänä Varsinais-Suomen Sosiaalipalvelut Oy:ssä, joka tarjoaa avohuollon sosiaalialan palveluita hyvinvointialueille.

"Vuonna 2017 tuli loikattua kasvatustieteen kandidaattina kyseiseen muutaman kuukauden ikäiseen firmaan ja nykyään yritys työllistää jo 19 koko-aikaista työntekijää ympäri Varsinais-Suomea ja Satakuntaa. Valmistuin lopulta vasta 2021 kasvatustieteen maisteriksi sekä erityisluokanopettajaksi, joten olen myös näkökulmasta riippuen tietynlainen esimerkki siitä, miten välillä työelämään/yrittäjyyteen siirtyminen voi tuoda mukanaan omanlaisia seikkailuja. Kuitenkin kolikon toisena puolena voin myös jälkiviisaana rehellisesti sanoa ääneen, miten nopeampi valmistuminen olisi lisännyt kokonaisvaltaista hyvinvointia."

5. Onko olemassa hyvää tai huonoa työtä? Pitääkö valmistumisen kynnyksellä olla jo oman alan asiantuntija? Miten kuunnella omia vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita?

Kristine Alanko on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi sosiaalipolitiikan oppiaineesta. Hän työskentelee Työ- ja elinkeinoministeriössä digitalisaatio-tiimissä asiantuntijana erityisesti tekoäly-teeman parissa. 

"Sosiaalipolitiikan maisteriopinnot eivät luonnollisesti johda työskentelemään liiketoiminnan digitalisaation pariin, ja mutta koen juuri sosiaalitieteiden olevan etenkin teknologia-alalla ehdoton valtti. Kannattaa rohkeasti kuunnella omia vahvuuksia ja kiinnostusten kohteita. Kaikki työ on merkityksellistä, ei ole olemassa "hyvää" tai "huonoa" työtä. Kukaan ei odota, että olisit oman sektorisi asiantuntija valmistumisen kynnyksellä. Kannattaa tehdä sellaisia asioita joista pitää, eikä pakottaa itseään jollekin alalle vain siksi että se on objektiivisesti hyvä vaihtoehto."