Törmäämme robotteihin enenevässä määrin eri paikoissa niin kotona kuin töissä. Ovatko robotit ystäviä vai uhkia? Miten varmistamme niiden turvallisen toiminnan osana arkeamme? Tietotekniikan professori kertoo luennollaan mitä robotiikka on, ja miten teknologian ja tekoälyn kehitys on tuonut robotiikan osaksi arkeamme.
 

Professoriluento tekstiversiona

Keskeisimmät tutkimusaiheet ja asiantuntijuusalueet

  • autonomiset maassa liikkuvat robotit ja droonit sekä niiden muodostamat monirobottijärjestelmät
  • ympäristön havainnointi ja tilannetietoisuus, usean erilaisen sensorin hyödyntäminen liikkuvan, autonomisen robotin tilannekuvan luomisessa
  • reunaäly ja laitteistokiihdyttimet robotiikan sovelluksissa

Westerlundin tutkimusalueisiin kuuluvat monirobottijärjestelmät, autonomiset robotit ja droonit sekä reunaälykkyys. Tutkimuksen keskiössä on hyödyntää autonomisia ja heterogeenisiä monirobottijärjestelmiä erilaisissa kaupunki- ja luonnonympäristöissä, parantaa niiden tilannetietoisuutta yhdistämällä erilaisten sensoreiden tuottamaa dataa ja lisätä niiden älykkyyttä reunalaskentaa hyödyntäen. Pohjimmiltaan tavoitteena on ymmärtää paremmin, miten robotit toimivat ja voivat suorittaa erilaisia tehtäviä yhdessä ja erikseen eri aloilla, kuten ympäristön seurannassa, logistiikassa, maataloudessa ja etsintä- ja pelastustehtävissä.

Tutkinnot ja dosentuurit

  • sulautetun elektroniikan dosentti, Turun yliopisto 2017
  • tekniikan tohtori, Turun yliopisto 2008
Tomi Westerlund
Tomi Westerlund aloitti Turun yliopistossa tietotekniikan professorina maaliskuussa 2023. Professuurin erityisalana on robotiikka ja autonomiset järjestelmät.