Kehityksen ja terveyden ohjelmoituminen alkaa raskausaikana. Varhaisvaiheiden riski- ja suojatekijöiden tunteminen ja tunnistaminen on merkityksellistä väestön terveyden edistämisen kannalta sekä prevention eri tasoilla. Miten on mahdollista, että elämäntapahtumat, ihmissuhteiden laatu ja elinympäristön ominaisuudet muokkaavat terveyttä tai sairastumisriskiä? Mikä merkitys aikuisiän terveydelle on varhaisvaiheiden haitallisella stressialtistuksella? Miten yhteiskunnassamme pitäisi huomioida kertyvä tieto varhaisen haitallisen stressialtistuksen merkityksestä kansanterveydelle?

Professoriluento tekstiversiona

Keskeisimmät tutkimusaiheet ja asiantuntijuusalueet

  • kohorttitutkimukset
  • stressi
  • lasten ja nuorten mielenterveys

FinnBrain-syntymäkohorttihankkeessa tutkitaan monitieteisessä pitkittäisasetelmassa useiden erilaisten raskaudenaikaisten ja muiden altisteiden yhteyksiä lasten ja nuorten kehitykseen ja terveyteen. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat biologisten, psykologisten ja sosiaalisten tekijöiden vuorovaikutus kehityksen ja sairastumisriskin muovaajina. Tavoitteena on nostaa psykososiaaliset riski- ja suojatekijät kansanterveyden muokkaajina yleiseen tietoisuuteen perinteisten riskitekijöiden rinnalle, jotta toimenpiteet sekä ennaltaehkäisyn että sairauksien hoidon alueilla osattaisiin kohdistaa oikein. FinnBrain-hanke on osa Väestötutkimuskeskuksen kohorttiaineistojen verkostoa. Yhdessä nämä kohortit kattavat  koko ihmisen elinkaaren ja mahdollistavat myös ylisukupolvisten ilmiöiden tutkimisen.

Tutkinnot ja dosentuurit

  • kehityspsykiatrian dosentti, Turun yliopisto 2012
  • lastenpsykiatrian erikoislääkäri, Turun yliopisto 2012
  • nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, Turun yliopisto 2009
  • lääketieteen tohtori, Helsingin yliopisto, 2003
Linnea Karlsson
Linnea Karlsson aloitti Turun yliopistossa väestötutkimuksen professorina kansanterveystieteen oppiaineessa lokakuussa 2023.