Miksi elämän ensimmäiset tuhat päivää ovat erityisen tärkeitä? Miten on mahdollista parantaa äitien ja lasten terveyttä tänä ajanjaksona? 

Hoitotieteen professori kertoo luennollaan, miten terveysteknologia, lapsen ja vanhemman välinen läheisyys, sekä terveydenhuollon ammattilaisten ja vanhempien välinen kumppanuus mahdollistavat tasa-arvoisemman ja vaikuttavamman hoidon elämän alussa.

Professoriluento tekstiversiona

Keskeisimmät tutkimusaiheet ja asiantuntijuusalueet

  • perhelähtöinen hoito
  • perinataalihoito
  • terveysteknologia

Anna Axelinin tutkimuskohde on perhelähtöinen perinataalihoito. Tavoitteena on edistää vanhempien ja terveydenhuollon ammattilaisten kumppanuutta vastasyntyneen parhaan hoidon turvaamiseksi äitiyshuollossa, synnytyksen aikana ja vastasyntyneiden hoidossa erilaisissa kulttuurisissa konteksteissa. Keskeistä on tunnistaa perheiden ja terveydenhuollon ammattilaisten välisen yhteistyön esteet ja edistävät tekijät sekä kehittää interventioita kumppanuuden edistämiseksi, tarvittaessa terveysteknologiaa hyödyntäen. Kumppanuuden lisäksi, keskeistä tutkimuksessa on löytää keinoja vanhempien ja vastasyntyneen fyysisen ja emotionaalisen läheisyyden turvaamiseen perinataalikaudella. Tutkimus tehdään perheiden kanssa, monitieteisesti ja yhteistyössä terveysteknologiayritysten kanssa.

Tutkinnot ja dosentuurit

  • associated researcher, International Maternal and Child Health (IMCH), Swedesd - Sustainability Learning and Research Centre, University of Uppsala, Sweden, 2018-
  • hoitotieteen dosentti, Turun yliopisto 2014
  • terveystieteiden tohtori, Turun yliopisto 2010
  • terveystieteiden maisteri, Turun yliopisto 2004
Anna Axelin
Anna Axelin aloitti Turun yliopistossa hoitotieteen professorina elokuussa 2024.