Arkeologian ja historiantutkimuksen tutkimuskohteena on menneisyys, erityisesti menneisyyden ihminen. Arkeologit tutkivat ennen vain esihistoriaa, mutta nykyisin työkenttä yltää aina omaan aikaamme asti. Arkeologi tutkii materiaalisia jäännöksiä isotoopeista monumentteihin ja maisemaan, kun taas historioitsija keskittyy kirjallisiin lähteisiin.

Esihistoriassa arkeologian ja historiantutkimuksen kosketuspinta on niukka. Varhaismodernilta ajalta sekä materiaalisia että kirjallisia lähteitä on paljon, mutta ne tarjoavat kaksi erilaista näkökulmaa menneisyyteen. Historiallisessa arkeologiassa näkökulmat yhdistyvät, jolloin menneisyydestä saadaan paljon kattavampi kuva kuin yksin materiaalisten jäännösten tai kirjallisten lähteiden pohjalta.

Historiallisen ajan arkeologinen aineisto on 2000-luvulla kasvanut niin, että sen pohjalta on mahdollista tehdä yhä laajempia tulkintoja. Samaan aikaan luonnontieteelliset menetelmät ovat avanneet mahdollisuuksia menneisyyden monitieteiseen tutkimukseen.

Professoriluento tekstiversiona

Keskeisimmät tutkimusaiheet ja asiantuntijuusalueet

  • Historiallinen arkeologia    
  • Turun menneisyys    
  • Lasin arkeologia    
  • Suomen ja Skandinavian keskiaika    

Haggrén tutkii menneisyyttä monitieteisesti yhdistäen arkeologian, historiantutkimuksen ja luonnontieteiden metodeja ja aineistoja. Tutkimusten painopisteessä on Suomi ja Skandinavia sijoitettuna erityisesti eurooppalaiseen kontekstiin. Haggrén on aiemmin analysoinut mm. historiallisen ajan maaseutua, kaupunkeja, linnoja, varhaista teollisuutta ja esineellistä kulttuuria. Kaupunkien osalta hän on mukana useissa suurissa pohjoismaisissa arkeologisissa hankkeissa. Tällä hetkellä ajankohtaista on kaupunkiarkeologia ja -historia tapaustutkimuksena Turku kaupungin synnystä vuoden 1827 paloon.

Haggrénille arkeologia ei ole vain vanhojen jäännösten kaivamista vaan myös tiedon tuottamista menneisyyttä kunnioittavaan uuden rakentamiseen. Modernia arkeologista tutkimusta tehdään yhdessä muiden tieteiden kanssa. Eri tieteenaloja yhdistämällä hahmotamme menneisyyden ihmisen monimuotoisuuden, minkä pohjalta voimme tarjota välineitä myös oman aikamme ja ympäristömme ymmärtämiseen.

Tutkinnot ja dosentuurit

  • Suomen ja Skandinavian historian dosentti, Turun yliopisto 2023    
  • Historiallisen arkeologian dosentti, Helsingin yliopisto 2007    
  • Filosofian tohtori, Helsingin yliopisto 2001    
Georg Haggrén
Georg Haggrén aloitti Turun yliopistossa arkeologian professorina helmikuussa 2024.