Professoriluennot 2021 hero-kuva

Professoriluento | Tarja Saaresranta

Uniapneaa pidettiin vielä kolme vuosikymmentä sitten harvinaisena – nyt se on uusi kansantautimme. Uniapnealla on laajaa kansanterveydellistä ja -taloudellista merkitystä muun muassa siihen liittyvän runsaan oheissairastavuuden ja liikenneonnettomuusriskin takia. Miten sen hoito kehittynyt Suomessa ja Turussa? Entä miten terveydenhuolto selviää nopeasti kasvavan potilasmäärän hoitamisesta?

Keuhkosairausopin professori Tarja Saaresranta tutkimusryhmineen pyrkii löytämään keinoja, miten tästä haasteesta selvitään rajallisista terveydenhuollon resursseista huolimatta. Hän kertoo, miten uniapnean oireeksi harvemmin mielletty unettomuusoire on varsin yleinen ja millaisen yhteyden tutkimusryhmä on havainnut sillä olevan oheissairastavuuteen. Luennolla kuulee myös miten älypuhelinsovellusta hyödynnetään uniapneatutkimuksessa.

Katso professoriluento:

Professoriluento tekstiversiona

Tarja Saaresranta
Tarja Saaresranta aloitti Turun yliopistossa keuhkosairausopin professorina kesäkuussa 2021.

Keskeisimmät tutkimusaiheet ja asiantuntijuusalueet

  • uniapnean oheissairastavuus ja naisten uniapnean erityispiirteet
  • terveysteknologian hyödyntäminen uniapnean ja pitkäaikaisen hengitysvajauksen hoidossa
  • ruokailun ajoittumisen, suoliston mikrobiston ja painonhallinnan yhteys unen laatuun ja kansansairauksiin
  • pitkäaikaisen hengitysvajauksen hengitystukihoito

Tutkimukseni päälinja on uniapnea, viime aikoina uudestaan sivuhaarana myös pitkäaikainen hengitysvajaus ja sen hoito. Tavoitteena on ymmärtää uniapnean ja hengitysvajauksen moninaisuutta ja kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä kehittää potilaiden kustannustehokasta hoitoa.

Olen kiinnostunut erityisesti keski-ikäisten naisten unesta ja uniapneasta sekä laajemminkin hormonien, unen ja hengityksen yhteyksistä. Tällä hetkellä tutkimme erityisesti uniapnean ilmiasuja, oheissairastavuutta, ikäihmisten uniapneaa ja uniapneapotilaiden seurannan kohdentamista terveydenhuollon rajalliset resurssit huomioon ottaen.

Terveysteknologian hyödyntäminen on yksi kiinnostuksen kohteeni. Olemme ensimmäisenä Pohjoismaissa aloittaneet uniapnean ja pitkäaikaisen hengitysvajauksen hengitystukihoidon langattoman etäseurannan ja laitteiden etäsäätämisen ja osoittaneet niiden säästävän hoitohenkilökunnan aikaa potilaan hoitoon sopeutumista huonontamatta. Tutkimuksemme ja kokemuksemme innoittamana etäseuranta on nopeasti otettu käyttöön koko Suomessa ja muista maista on meiltä otettu oppia. Hiljattain olemme alkaneet tutkia ruokailun ajoittumisen, suoliston mikrobiston, painonhallinnnan, unenlaadun, verenpaineen ja verensokerin yhteyksiä. Apuna tutkimuksessa on tutkimusryhmän kehittämä älypuhelinsovellus.

Tutkinnot ja dosentuurit 

  • keuhkosairausopin dosentti, Turun yliopisto 2005
  • unilääketieteen erityispätevyys, Suomen Lääkäriliitto 2001
  • lääketieteen tohtori, Turun yliopisto 2000
  • keuhkosairauksien erikoislääkäri, Turun yliopisto 1993