Ravitsemustieteen professori Kirsi Laitinen kertoo professoriluennollaan, miten ravitsemus elämän varhaisissa vaiheissa, jo raskauden aikana, säätelee terveyttä jopa aikuisikään saakka.

Laitinen pitää professoriluentonsa 26.4. otsikolla "Varhaisesta ravitsemuksesta terveyttä ja hyvinvointia koko elinkaareen".

Professoriluento tekstiversiona

Kirsi Laitinen
Kirsi Laitinen aloitti Turun yliopistossa ravitsemustieteen professorina joulukuussa 2022.

Keskeisimmät tutkimusaiheet ja asiantuntijuusalueet

  • varhaiset (raskaus, imetys, lapsuus) elintavat ja terveys
  • ravitsemusinterventiot
  • ravinnon ja suoliston mikrobiomin sekä aineenvaihdunnan yhteydet
  • syömiskäyttäytyminen ja lihavuus

Raskauden- ja imetyksenaikainen ravitsemus on tärkeää äidin ja lapsen terveydelle ja hyvinvoinnille. Yksi merkittävä haaste liittyy nykypäivän elintapoihin ja jo joka kolmas raskaana oleva nainen on ylipainoinen tai lihava. Lihavuus altistaa äidin raskausdiabeteksen ja myöhemmin tyypin 2 diabeteksen kehittymiselle, sekä lisää lapsen riskiä aineenvaihdunnan häiriöihin ja ylipainoon jopa aikuisikään asti.

Tutkin varhaisen ravitsemuksen, erityisesti raskausajan ruokavalion, aineenvaihdunnan ja suoliston mikrobiomin yhteyttä äidin ja lapsen terveyteen. Laitinen on myös kiinnostunut syömiskäyttäytymisen yhteydestä ravinnon saannin ja terveyden säätelijänä.

Tutkinnot ja dosentuurit

  • Kliinisen ravitsemustieteen dosentti, Turun yliopisto, 2006
  • PhD, Human Nutrition, University of Southampton, Southampton, UK, 2000
  • THM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Kuopion yliopisto, 1995