Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen tohtoriohjelma - hakijalle
Turun yliopistossa haku tohtorikoulutukseen on kahdesti vuodessa. Hakuajat jatkokoulutukseen lukuvuonna 2024-2025 ovat :
- 28.8.2024 - 13.9.2024 (opiskeluoikeus 1.1.2025 alkaen + väitöskirjatutkijan työsuhteiset tehtävät).
- 3.3.2025 - 14.3.2025 (opiskeluoikeus 1.8.2025 alkaen).
Kevään 2025 haku koskee vain jatko-opiskeluoikeutta
Kevään 2024 haku koskee vain jatko-opiskeluoikeutta.
Jatko-opiskeluoikeutta haettaessa on tärkeää huomata, että ennen hakemuksen jättämistä (vähintään noin kuukautta ennen) tulee olla yhteydessä siihen aineeseen, jota suunnittelee FT-tutkintonsa pääaineeksi.
-> Hakujulistus Juno - syksy 2024
Jos haet opiskeluoikeutta, haku tehdään Opintopolussa. Haku aukeaa 28.8.2024 ja sulkeutuu 13.9.2024 klo 16.00. -> Ohjeet hakulomakkeen täyttämiseen.
Jos haet väitöskirjatutkijan työsuhteista tehtävää, tapahtuu haku Turun yliopiston rekrytointijörjestelmän kautta. Hakujulistus löytyy Avoimet tehtävät Turun yliopistossa -sivulta 28.8.-13.9.2024 (haku päättyy klo 16.00).
HUOM! Jos haet sekä opiskeluoikeutta että työsuhteista tehtävää, sinun tulee täyttää kaksi hakemusta. Työsuhteista tehtävää voi hakea ainoastaan sellainen henkilö, jolla on tohtorintutkinnon suoritusoikeus Juno-tohtoriohjelmassa tai joka hakee sitä tällä hakukierroksella.
- Tarvitset hyvän tutkimussuunnitelman.
- Tarvitset kaksi ohjaajaa
- Tarvitset pääaineen lausunnon. Ota ajoissa yhteyttä (vähintään kuukautta ennen hakemuksen jättämistä). Voit ottaa yhteyttä pääaineeseen täyttämällä ->lomakkeen
- Suunnittele alustavasti oma 40 op:n kokonaisuutesi. Suunnitelma liitetään hakulomakkeeseen Opintopolussa.
- Liitteiksi tarvitset lisäksi tutkimussuunnitelman, motivaatiokirjeen ja tutkintotodistuksen sekä opintosuoritusotteen - mahdollisesti todistuksen kielitaidosta ja kopion voimassaolevasta passista.
- Tutustu huolella tiedekunnan hakuohjeisiin.
- Arkeologia, professori Georg Haggrén (georg.haggren(at)utu.fi)
- Euroopan ja maailman historia, professori Taina Syrjämaa (taina.syrjamaa(at)utu.fi)
- Kulttuurihistoria, professori Sari Katajala-Peltomaa (sari.katajala-peltomaa(at)utu.fi)
- Suomen historia, professori Kirsi Vainio-Korhonen (kirsi.vainio-korhonen(at)utu.fi)
- Etnologia, yliopistonlehtori Tytti Suominen (tytti.suominen(at)utu.fi)
- Folkloristiikka, professori Anne Heimo (anne.heimo(at)utu.fi)
- Uskontotiede, professori Tuomas Martikainen (tuomas.martikainen(at)utu.fi)
- Kotimainen kirjallisuus, professori Viola Čapková (viocap(at)utu.fi)
- Sukupuolentutkimus, professori Anu Koivunen (anu.koivunen(at)utu.fi)
- Yleinen kirjallisuustiede, professori Hanna Meretoja (hanna.meretoja(at)utu.fi)
- Mediatutkimus, professori Susanna Paasonen (susanna.paasonen(at)utu.fi)
- Musiikkitiede, professori Joh Richardson (john.richardson(at)utu.fi)
- Taidehistoria, professori Tutta Palin (tupalin(at)utu.fi)
- Digitaalinen kulttuuri, professori Jaakko Suominen (jaakko.suominen(at)utu.fi)
- Kulttuuriperinnön tutkimus, professori Anna Sivula (anna.sivula(at)utu.fi)
- Maisemantutkimus, professori Maunu Häyrynen (maunu.hayrynen(at)utu.fi)
Juno on yksi Turun yliopiston tutkijakoulun (UTUGS) 16 tohtoriohjelmasta. Tohtoriohjelman toiminnan rahoitus saadaan yliopiston budjetista tutkijakoulun kautta ns. palkkatukena sekä toimintamäärärahana. Palkkatuki on tarkoitettu kokopäiväisten väitöskirjatutkijan palkkaamiseen ja tällä hetkellä Junossa on 12 kalenterivuosiin sidottua palkkapaikkaa, joista vuosittain haettavaksi avautuu yleensä 3.
Työsuhteisen väitöskirjatutkijan tehtävät ovat erittäin kilpailtuja. Viime vuosina paikka on voitu myöntää 6-7% hakijoista. Rehtori päättää kunkin tohtoriohjelman vuotuisen palkkapaikkamäärän, ja tohtoriohjelman johtoryhmä tekee vuosittain käytössä olevien resurssien perusteella päätöksen siitä, kuinka monta ja minkä mittaista kautta voidaan myöntää. Tutkijakoulun linjauksen mukaisesti tohtoriohjelmissa pyritään suosimaan pitkiä rahoituskausia.
Väitöskirjatutkijan työsuhteisen tehtävän arvioinnissa määräaikaan mennessä saapuneet, hakuehdot täyttävät hakemukset arvioidaan tohtoriohjelman johtoryhmän ja ulkopuolisten asiantuntijoiden yhteistyönä. Arvioinnissa huomioidaan tutkimussuunnitelman laatu, sen toteuttamisen realistisuus ja hakijan motivaatio. Kauden pituuden määrittymisessä huomioidaan väitöstyölle saatu aiempi rahoitus ja väitöstutkimuksen vaihe.
Työsuhteisen väitöskirjatutkijan tehtävään hakeneiden hakemukset arvioidaan ensin kahden tohtoriohjelman johtoryhmän jäsenen toimesta. Oman pääaineen hakijoiden hakemuksia ei lueta ja esteelliset poistuvat kokouksista asian käsittelyn ajaksi. Tämän jälkeen hakemuksista parhaiten menestyneet (noin kolmasosa) lähetetään arvioitaviksi Turun yliopiston ulkopuolisille asiantuntijoille. Koordinaattori valmistelee johtoryhmän jäsenten ja asiantuntija-arvioiden pohjalta listan ns. kärkihakijoista. Johtoryhmän ne jäsenet, joiden omista oppiaineista ei ole ehdokkaita kärkihakijoiden joukossa, perehtyvät uudelleen näihin hakemuksiin ja niistä tehtyihin arvioihin ja tekevät tältä pohjalta lopullisen valinnan.