Opiskelijalähettiläs 2024–2025 vastaa kysymyksiin.
Kuka olet?
”Olen Nea Läpinen. Opiskelen kolmatta vuotta biolääketiedettä Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Sivuaineena suoritan parhaillaan Neuroscience -sivuainekokonaisuutta.
Päivitän Turun yliopiston Instagram-tiliä @uniturku viikoilla 49 (2024) ja 9 (2025)”
Miten päädyit opiskelemaan biolääketiedettä Turun yliopistoon?
”Päädyin opiskelemaan biolääketiedettä Turun yliopistoon monen mutkan kautta. Lukion jälkeen en vielä tiennyt tarkalleen, mitä haluaisin opiskella ja pidinkin muutaman välivuoden tehden töitä lääketeollisuudessa. Kuitenkin jo yläasteelta lähtien ihmisen biologia kiinnosti, mutta lukiossa en lukenut luonnontieteitä, joten lääketieteelliset alat tuntuivat mahdottomilta. Kuitenkin lääketiede kiinnosti niin paljon, että aloin opiskelemaan näitä aineita itsenäisesti ja opin kantapään kautta kemian ja biologian salat. Vaikka lääketiede kiinnosti minua, ei kuitenkaan potilastyö tuntunut täysin omalta jutulta. Ystävän kautta tutustuin biolääketieteeseen ja palaset alkoivat loksahdella kohdalleen. Biolääketieteessä yhdistyi täydellisesti kiinnostukseni lääketieteeseen, kemiaan, lääkekehitykseen ja laboratoriotyöskentelyyn.
Turun yliopiston biolääketieteen koulutusohjelma tarjoaa monipuoliset, kiinnostavat ja lääkekehitykseen suuntaavat opinnot, ja tämä oli tärkein syy miksi halusin juuri Turkuun opiskelemaan. Lisäksi on mahtavaa, että Turku on sopivan kokoinen, kotoisa ja viihtyisä kaupunki, jossa kaikki on lähellä, ja yliopisto on hyvin poikkitieteellinen ja tarjoaa laadukasta opetusta ja tutkimusta. Nämä tekijät yhdessä saivat minut hakemaan Turun biolääketieteelle, ja tänne opiskelemaan päätyminen on ollut elämäni tärkeimpiä kulmakiviä, enkä vaihtaisi päivääkään!”
Mikä inspiroi sinua opiskelussa ja opinnoissasi Turun yliopistossa?
”Minua inspiroi opiskelussa ja opinnoissani se, kuinka tärkeää ja merkityksellistä alaa saan opiskella, ja kuinka ala kehittyy jatkuvasti ja uutta tietoa saadaan jatkuvasti lisää. Turussa biolääketieteen alalla ja lääketieteellisessä tiedekunnassa tehdään tärkeää, huipputasoista tutkimusta, jota on kunnia seurata näin lähietäisyydeltä, ja se motivoi itseäkin saavuttamaan omat unelmat tutkimuksen parista tulevaisuudessa.
Biolääketieteen ja lääkekehityksen koulutusohjelma valmistaa ammattilaisia, joiden ansiosta sairauksiin voidaan löytää parannuskeinoja ja helpottaa monien ihmisten elämää, enkä voisi kuvitella itselle merkityksellisempää alaa. Professorimme ovat motivoivia alansa asiantuntijoita, ja on inspiroivaa saada oppia heiltä alan tuoretta tutkimustietoa ja kysyä polttavia kysymyksiä.
Alallamme on myös erittäin laajat työllistymis- ja jatko-opintomahdollisuudet, mikä mahdollistaa omannäköisen, uniikin urapolun sekä mahdollisuuden seurata omia kiinnostuksen kohteita. Minua kiinnostaa ja innostaa erityisesti PET-kuvantaminen lääkekehityksessä ja sairauksien tutkimisessa, sekä aivojen ja sydämen toiminta. Olikin erittäin inspiroivaa päästä kesällä PET-keskukseen oppimaan uutta kesätöiden parissa.
Opinnot itsessään ovat hyvin inspiroivia, ja on mahtavaa päästä opiskelemaan asioita syvällisellä tasolla sekä käytännön harjoituksissa. Ensimmäistä labraharkkaa en unohda koskaan. On myös inspiroivaa, kuinka omilla kurssikavereilla on myös omat mielenkiinnon kohteensa ja sama syvä palo tätä alaa kohtaan. Kurssillamme vallitsee hyvä yhteishenki ja se on tehnyt opinnoista erityisen mieleisiä. Myös ainejärjestömme on pieni, mikä mahdollistaa verkostoitumisen kurssirajojenkin yli matalalla kynnyksellä. Turun yliopiston puitteet luovat myös parhaan mahdollisen tilan oppimiselle. Kampuksen lukuisat rakennukset uniikkeine kirjastoineen ja opiskelutiloineen inspiroivat opiskelemaan ja tapaamaan opiskelukavereita. Turun yliopiston motto "Get inspired by science" onkin minusta erityisen osuva, ja summaa hyvin vastauksen tähän kysymykseen.”
Mikä on unelma-ammattisi?
"Minua kiinnostaa sekä työura tutkimuksessa että lääketeollisuudessa, ja veikkaankin, että työurani tulee olemaan monipuolinen koostuen erilaisista tutkimusprojekteista erilaisissa työympäristöissä, ehkä jopa ulkomaillakin. Väitöskirja olisi kiinnostava projekti tulevaisuudessa ja yksi haaveistani, ja se avaisi myös lisää ovia työelämään. Lääkekehityksen parissa haluaisin joka tapauksessa työskennellä ja siihen koulutuksemme erityisesti valmistaakin, mikä on mahtavaa. Tällä hetkellä olen erityisen kiinnostunut PET-kuvantamisesta erilaisten sairauksien tutkimisessa, kuten sydänsairauksissa ja aivojen toiminnan tutkimisessa. Toivoisin työuraltani sopivasti haasteita ja monipuolisuutta, ja tällä alalla ei oppiminen lopu mikä on parasta, joten itseään pystyy kehittämään jatkuvasti."
Lempipaikkasi kampuksella ja Turussa?
"Lempipaikkojani kampuksella minulla on useita, sillä täältä löytyy niin moderneja ja upouusia tiloja, kuin tunnelmallista historian havinaa vanhemmissa rakennuksissa. Medisiinalla tulee vietettyä paljon aikaa opintojemme puolesta, sekä ainejärjestömme IVAn Toimistolla, jossa on aina hyvä meininki ja kahvia piristämään koulujuttuja. Aurum on ehdottomasti yksi lempipaikoistani opiskella ja käydä syömässä. Turussa muuten lempipaikkani on Ruissalo, jossa pääsee kaupungin hälinää pakoon kauniiseen luontoon ja siellä on mahtavat pyöräily- ja lenkkeilyreitit."
Mitä muuta teet opiskelun ohella?
”Toimin ainejärjestömme In Vitro Aboensis IVA ry hallituksessa nyt toista kautta, sihteerin, somevastaavan, häirintäyhdyshenkilön ja Loimu- vastaavan rooleissa. Olen tykännyt pesteistä ja ainejärjestötoiminnasta kovasti.
Koulun ulkopuolella tykkään harrastaa monenlaista. Liikunta on minulle erityisen tärkeää, ja minut voikin löytää aikuisbalettitunneilta, juoksulenkeiltä ja CampusSportin ryhmäliikuntatunneilta. Balettia olen harrastanut jo useamman vuoden, ja olen innostanut mukaan myös pari opiskelukaveriani. Juoksukärpänen minuun iski kesällä, ja siitä on muodostunut itselle hyvin tärkeä laji, joka palauttaa arjen menoista ja koulutöistä. Urheilun lisäksi nautin podcastien kuuntelusta, käsitöistä ja elokuvien katselusta.”