Miltä tulevaisuus näyttää? Voiko visionäärisyyttä oppia? Luvassa ennen näkemättömiä asioita, uusia ajatuksia ja yhteisöllistä tiedon tuottamista!

Tulevaisuudentutkimus on tiedonala, joka tarjoaa tietoa, työkaluja ja menetelmiä vaihtoehtoisten tulevaisuuksien hahmottamisen, analysoinnin ja tekemisen sekä päätöksenteon tueksi. Kaikille tulevaisuusajattelunsa kehittämisestä kiinnostuneille on tarjolla yhdessä Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Tulevaisuudentutkimuksen Verkostoakatemian (TVA) kanssa järjestettäviä avoimia yliopisto-opintoja:

  • Getting to Know Futures Studies 1 ECTS credit, opiskeltavissa koko lukuvuoden ajan, maksuton
  • Ennakkoinnin perusteet 5 op, 12.9. - 21.11.2024
  • Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuus 25 op, 13.1. - 8.12.2025
  • Tulevaisuustaidot ja niiden kehittäminen 5 op, 10.3. - 29.4.2025
  • Tulevaisuusohjauksen opintokokonaisuus 15 op, syksyllä 2025

Getting to Know Futures Studies 1 ECTS credit (MOOC)

Maistiainen tulevaisuudentutkimusta! Getting to Know Futures Studies MOOC on kaikille avoin ja maksuton MOOC-verkkokurssi DigiCampus-oppimisalustalla. Kurssilla voit tutustua tulevaisuudentutkimukseen asiantuntijavideoiden, lukumateriaalien ja mielenkiintoisten tehtävien avulla. Jos haluat tehdä kurssista yhden opintopisteen laajuisen suorituksen, voit ilmoittautua opintoihin avoimessa yliopisto-opetuksessa ja suorittaa tentin verkossa. 

Opintojen sisältö ja opetusohjelmat:  Kurssin voi opiskella itsenäisesti ajalla 1.9.2024 - 30.6.2025. Kurssi on englanninkielinen. Tutustu opintojakson sisältöön, suoritustapoihin ja aikatauluihin opinto-oppaassa.
> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Opintojakso on maksuton. 
> Ilmoittautuminen 1.9.2024 - 15.6.2025

Ennakoinnin perusteet 5 op

Opintojaksolla tutustutaan ennakointitiedon luonteeseen sekä ennakoinnin peruskäsitteisiin ja menetelmiin pääpiirteissään. Tavoitteena on oppia tunnistamaan ennakoinnin rooli organisaatioiden toiminnassa ja kyetä kriittisesti hyödyntämään julkisia ennakointitiedon lähteitä ja aineistoja.

Opintojen sisältö ja opetusohjelma: Opintojakso järjestetään 12.9. - 21.11.2024 verkko-opintoina, joihin voi osallistua paikkakunnasta riippumatta. Opintoihin sisältyy reaaliaikaista opetusta. Tutustu opintojen sisältöön, suoritustapoihin ja aikatauluihin opinto-oppaassa. Suorituksen voi sisällyttää Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuuteen (korvaa Vaihtuvateemaisen tulevaisuudentutkimuksen opintojakson 5 op).
> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Kiintiö 80 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä. Tarkista ilmoittautumisaika, opintomaksu ym. ilmoittautumispalvelusta.
> Ilmoittautuminen 12.8. - 12.9.2024

Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuus 25 op

Opintokokonaisuudessa tutustutaan tiedonalan akateemisiin erityispiirteisiin ja tutkimusmenetelmiin sekä tulevaisuudentutkimuksen käytännönläheiseen soveltamiseen. Monitieteisenä alana tulevaisuudentutkimus tarjoaa holistisia menetelmiä ja lähestymistapoja hahmottaa muutosta.

Tulevaisuudentutkimusta ja ennakointia tarvitaan hyvin erilaisissa työtehtävissä yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin organisaatioissa tai vaikka yrittäjänä. Tietoja ja taitoja voi hyödyntää esimerkiksi yhdyskuntasuunnittelussa ja osaamistarpeiden ennakoinnissa, asiantuntija-, ohjaus-, strategia-, tuotekehitys-, suunnittelu-, konsultointi- ja muissa kehittämistehtävissä.

Opintokokonaisuus sisältää seuraavat opintojaksot:

  • Tulevaisuusajattelu ja skenaariot 5 op, 13.1. - 3.3.2025
  • Tulevaisuudentutkimuksen tieteellinen perusta 5 op, 10.3. - 28.4.2025. Voi opiskella myös yksittäisenä jaksona
  • Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät 5 op, 1.9. - 20.10.2025
  • Tulevaisuudentutkimuksen menetelmien soveltaminen 5 op, 27.10. - 8.12.2025
  • Vaihtuvateemainen tulevaisuudentutkimuksen opintojakso 5 op, kevät - kesä 2025

Opintojen sisältö ja opetusohjelmat: Opinnot järjestetään Turun yliopistossa ja avoimen yliopisto-opetuksen yhteistyöoppilaitoksissa. Tutustu jaksojen sisältöön, suoritustapoihin ja aikatauluihin opinto-oppaassa.
> Opinto-opas

VERKKO-OPINNOT TURUN YLIOPISTOSSA
Opintoihin sisältyy reaaliaikaista tuutoroitua verkkotyöskentelyä ja itsenäistä opiskelua. 

Ilmoittautuminen: Opintokokonaisuuden kiintiö on 25 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos kiintiöön jää tilaa, opintokokonaisuudesta voi opiskella yksittäisinä jaksoina myös Tulevaisuusajattelu ja skenaariot sekä Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät -jaksot (mahdollinen ilmoittautuminen avataan 8.1.). Tarkista opiskelijakiintiöt, opintomaksut ym. tiedot ilmoittautumispalvelusta.

> Ilmoittautuminen opintokokonaisuuteen 2.12.2024 - 7.1.2025 
> Ilmoittautuminen Tulevaisuudentutkimuksen tieteellinen perusta -jaksolle 2.12.2024 - 6.3.2024

VERKKO-/MONIMUOTO-OPINNOT YHTEISTYÖOPPILAITOKSISSA
Opintokokonaisuus tai jaksoja on tarjonnassa seuraavissa opistoissa: Alkio-opisto Etelä-Karjalan kesäyliopisto, Helsingin seudun kesäyliopisto, Hämeen kesäyliopisto, Kymenlaakson kesäyliopisto, Tampereen kesäyliopisto.

Ilmoittautuminen: Kysy lisätietoja opinnoista, maksuista ym. opistosta ja ilmoittaudu ensin opinnot järjestävään opistoon. 

"Tulevaisuudentutkimuksen opinnot avartavat ajattelua. Ne antavat työkaluja monenlaisiin suunnittelu- ja kehittämistarpeisiin - niin organisaatioiden, eri toiminta-alueiden kuin vaikkapa oman elämän kannalta."

Tulevaisuustaidot ja niiden kehittäminen 5 op

Tulevaisuustaidot kehittävät kykyämme arvioida käsityksiä menneestä ja nykyisyydestä sekä tulevaisuutta koskevia perususkomuksia, arvoja ja tulevaisuudenkuvia. Opintojaksolla tutustutaan esimerkkien ja harjoitusten avulla siihen, miten tulevaisuusajattelua ja tulevaisuustaitoja voi kehittää ja hyödyntää eri menetelmien avulla erilaisissa konteksteissa.

Opinnot sopivat erityisesti opetus- ja ohjaustehtävissä toimiville sekä opetuksen ja koulutuksen kehittäjille ja suunnittelijoille ja lisäksi henkilöstön ja organisaatioiden kehittämistyössä toimiville kuten esihenkilöille - kaikille tulevaisuuden rakentamisesta kiinnostuneille. 

Opintojen sisältö ja opetusohjelmat: Opintojakso järjestetään 10.3. - 29.4.2025 verkko-opintoina, joihin on mahdollista osallistua paikkakunnasta riippumatta. Opintojen aloitustilaisuus pidetään Turussa 14.3. (osallistuminen korvattavissa), lisäksi opintoihin sisältyy reaaliaikaista verkkotyöskentelyä. Tutustu opintojen sisältöön, suoritustapoihin ja aikatauluihin opinto-oppaassa.
> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Opiskelijakiintiö 25, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä.
> Ilmoittautuminen 2.12.2024 - 4.3.2025

Tulevaisuusohjauksen opintokokonaisuus 15 op

Millaista on tulevaisuuden työelämä? Miten ohjata erilaisia ammatillista ohjausta tarvitsevia henkilöitä tekemään itselleen mielekkäitä ja kestäviä valintoja? Miten toiminnallisia menetelmiä voi käyttää osana ohjaustyötä ja opetusta?

Tulevaisuusohjaus auttaa tunnistamaan eri vaihtoehtoja ja kehittää ymmärrystä valintoihin vaikuttavista tekijöistä. Tulevaisuusohjauksen opinnoissa tulevaisuutta lähestytään kolmella tasolla: 

  • yksilötasolla (henkilökohtainen tulevaisuusajattelu)
  • yhteisötasolla (tulevaisuuteen ohjaaminen) sekä 
  • systeemitasolla (tulevaisuudentutkimus ja ennakointi).

Opinnot ovat Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuskeskuksen järjestämiä erikoisopintojaksoja.
> Tutustu: Tulevaisuusohjaus.fi

Opintojen sisältö ja opetusohjelmat: Opintokokonaisuus järjestetään verkko-opintoina syyslukukaudella 2025. Alustavan suunnitelman mukaan opintoihin sisältyy kaksi Turun yliopistossa pidettävää työpajaa. Lähiopetuspäiviin osallistuminen on mahdollista korvata tehtävillä. Tutustu opintokokonaisuuden sisältöön, opetus- ja opiskelutapoihin opinto-oppaassa. 
> Opinto-opas

"Kaikissa osioissa oli innostavia ja mieleenpainuvia asioita. Hienoa oli, että jokainen voi hyötyä omasta tausta-alastaan ja tuoda sieltä näkökulmia, olipa ala mikä hyvänsä, ja siihen nämä opinnot myös loivat hienosti mahdollisuuden ja siihen kannustettiin."
 
"Innostavinta oli ryhmätyöskentely ja oman tulevaisuusohjauskokeilun suunnittelu ja toteutus."
 
"Vaikka tehtävät vaativat paljon, ne olivat hyvin oivalluttavia ja materiaali tuki oppimista. Myös vilkas ryhmä ja keskustelut olivat innostavia."
 
"Kiitos - paras koulutuskokonaisuus, missä olen ollut!"