alt=””

Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus avoimena yliopisto-opetuksena

Tekoäly mullistaa työn sisältöä ja muuttaa radikaalisti osaamistarpeita kaikilla toimialoilla. Mitä tekoäly on? Millaisia ongelmia tekoälyllä voi ratkaista ja miten se vaikuttaa yhteiskunnan eri osa-alueisiin? 

Turun yliopiston Tekoälyakatemia tarjoaa monitieteistä tekoälyyn liittyvää koulutusta ja tutkimusta. Tekoälyn monitieteisen opintokokokonaisuus on suunnattu tutkinto-opiskelijoille ja avoimena yliopisto-opetuksena kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

Opintokokonaisuus sopii hyvin esimerkiksi sivuaineeksi eri alojen tutkintokoulutuksiin. Yksittäiset kurssit ovat työelämässä toimiville mainio tapa päivittää omaa osaamistaan.

Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus

Opintokokonaisuudessa käsitellään nykyajan työelämän asiantuntijoiden tekoälyosaamiselle olennaisia kysymyksiä. Pääpaino on tekoälyn perusperiaatteiden ja sovellusten ymmärtämisessä sekä tekoälyn käyttöön liittyvissä taloudellisissa, oikeudellisissa ja eettisissä näkökulmissa. Opintojen tavoitteena on antaa valmiudet ymmärtää tekoälyn merkitys, mahdollisuudet ja rajoitukset eri alojen asiantuntijatehtävissä.

Voit opiskella opintojaksoja oman kiinnostuksesi mukaan. Halutessasi voit koota jaksoista opintokokonaisuuden, jonka vähimmäislaajuus on 25 op. Kokonaisuuteen tulee sisältyä Tekoälyn perusteet 2 op, muut jaksot ovat valinnaisia. Jos jakso sisältyy muihin suorittamiisi opintoihin (esim. tietojenkäsittelytieteen perusopintoihin), tilalle valitaan muu jakso. 

Opinnot järjestetään tutkinto-opetukseen integroituna opetuksena. Opintojaksot on mahdollista opiskella verkossa lukuun ottamatta Tietojärjestelmien kehittäminen -jaksoa. Osan jaksoista voi opiskella täysin paikkakunnasta riippumatta, osaan jaksoista kuuluu Exam-tentti, jonka voi suorittaa useilla eri paikkakunnilla korkeakoulujen sähköisessä Exam-tenttipalvelussa. 

Opintojen sisältö ja opetusohjelmat: Tutustu opintojen sisältöön sekä opetus- ja opiskelutapoihin opinto-oppaassa, ks. Tietoa opinnoista ja jaksojen sivuilta Toteutukset (sininen palkki). Opintojaksokohtaiset linkit oppaaseen löydät myös alla olevasta valikosta. 

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Ilmoittautumiset syyslukukauden opintojaksoille alkavat 13.8., kevätlukukauden jaksoille 3.12. Tarkista ajat, opiskelijakiintiöt, opintomaksut ym. ilmoittautumispalvelusta (linkit valikossa). 

Tekoälyn perusteet, Tekoälyn menetelmät ja AI & Cybersecurity -jaksot ovat maksuttomia.

Koko lukuvuoden tarjonnassa olevat opintojaksot

Tekoälyn perusteet 2 op (maksuton)

Opintojakson voi opiskella verkko-opintoina ajalla 1.8.2024 - 31.7.2025. Tentti suoritetaan Exam-tenttipalvelussa. Jakso opiskellaan itsenäisesti omaan tahtiin. 

Kurssin tarkoituksena on antaa käsitys siitä, mitä tekoäly on ja mitkä ovat sen keskeiset vaikutukset yhteiskuntaamme. Kurssi jakaantuu seuraaviin osiin:

  1. Johdanto (viimeaikaisia saavutuksia, nousun taustalla olevat syyt)
  2. Tekoälyn hyötyjä ja haittoja (nyt ja tulevaisuudessa)
  3. Mitä on tekoäly? (kokoelma huonoja vastauksia)
  4. Tekoälyn synty ja semiotiikka
  5. Älykkyydestä ja oppimisesta
  6. Aivot vastaan kone (kisatilanne, vaikutukset)
  7. Ihmisten ja koneiden lähentyminen
  8. Singulariteetti

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Opintojaksolla ei ole opiskelijakiintiötä. Jakso on maksuton.

> Ilmoittautuminen 13.8.2024 - 7.4.2025

AI & Cybersecurity 2 ECTS (MOOC) (maksuton)

Tietoturva ja tietosuoja tekoälysovelluksissa -jakso on suoritettavissa englanninkielisinä verkko-opintoina. Jakso perustuu AI & Cybersecurity MOOCiin josta voi tehdä 2 opintopisteen laajuisen suorituksen ilmoittautumalla jaksolle avoimessa yliopisto-opetuksessa. 

Verkko-opinnot voi suorittaa itsenäisesti opiskellen ajalla 1.8.2024 - 31.7.2025.

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka ovat suorittaneet toisen asteen tutkinnon tai hallitsevat vastaavat taidot. Opiskelijalla ei tarvitse olla aiempia taustatietoja tietojenkäsittelystä tai ohjelmointikielten tuntemusta. 

> Introduction page of AI & Cybersecurity MOOC

> Kurssin englanninkielinen esittelysivu

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Opintojaksolla ei ole opiskelijakiintiötä. Jakso on maksuton.

> Ilmoittautuminen 1.8.2024 - 18.6.2025

Syyslukukauden 2024 opintojaksot

Tietojärjestelmien kehittäminen 6 op 2.9. - 13.10.2024

Opintojaksosta kuuluu Turun kauppakorkeakoulun tietojärjestelmätieteen opintoihin. 

Jaksolla perehdytään tietojärjestelmän kehittämiseen kokonaisvaltaisesta näkökulmasta. Metodologioiden, menetelmien ja tekniikoiden kautta tutustutaan tärkeimpiin tehtäviin ja erityyppisiin järjestelmämääritelmiin ja kehittämismenetelmiin. Lisäksi tarkastellaan, miten ISD-tutkimusta ja erilaisia viitekehyksiä voi hyödyntää kehittämistyössä ja sen kehittämisessä sekä projektien epävarmuuden käsittelyssä osana organisaation muuta johtamis- ja kehitystoimintaa.

Lähiopetus Turun yliopistossa ja opintotehtävät 2.9. - 13.10.2024. Luennot ti ja to klo 14 - 16. Luennoilla ei ole läsnäolovelvollisuutta, mutta ne toimivat pohjana ryhmätyölle.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Kiintiö 10 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä.

> Ilmoittautuminen 20.8. - 28.8.2024

Tekoälyn filosofia ja etiikka 3 op 5.9. - 11.12.2024

Filosofian oppiaineen tuottama kurssi antaa kokonaiskuvan tekoälyyn liittyvistä filosofisista ja käsitteellisistä kysymyksistä sekä tekoälyn käytön yleistymiseen liittyvistä eettisistä ja yhteiskunnallisista haasteista.

Opetus ajalla 18.9. - 16.10.2024: nauhoitetut verkkoluennot, opetusryhmiin osallistuminen etänä tai lähiopetuksena Turun yliopistossa. Tentti Moodlessa. Opinnot voi aloittaa Moodlessa 5.9. alkaen. 

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Kiintiö 40 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä.

> Ilmoittautuminen 13.8. - 29.8.2024

Tekoäly lääkekehityksessä, lääketieteellisessä diagnostiikassa ja kuvantamisessa 2 op 24.10. - 12.12.2024

Biolääketieteen oppiaineen tuottamalla kurssilla tutustutaan tekoälyn avaamiin mahdollisuuksiin modernissa lääketieteellisessä tutkimuksessa, kuvantamisesta, lääkekehityksessä ja diagnostiikassa.

Kurssi järjestetään 24.10. - 12.12.2024 ja sen voi suorittaa täysin verkko-opintoina. Kurssiin sisältyy luentotallenteita ja itsenäistä opiskelua sekä seminaari, johon tulee osallistua joko Turun yliopistossa tai verkossa. Etukäteistehtävät ja oppimispäiväkirja.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Esitietovaatimuksena on Johdatus tekoälyyn/Tekoälyn perusteet -kurssi suoritettuna tai vastaavat tiedot. Kiintiö 40 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä.

> Ilmoittautuminen 13.8. - 17.10.2024

Tekoäly terveystiedon tukena 1 op 30.10. - 4.12.2024

Opintojaksolla tutustutaan terveystietojen keräämiseen, tietojen tallentumiseen tietojärjestelmiin ja terveystietovarastoihin, sekä terveystietojen käyttömahdollisuuksiin tekoälyä hyödyntämällä erilaisissa terveydenhuollon ympäristöissä. Lisäksi perehdytään eettisiin ja lainsäädännöllisiin näkökulmiin, joita terveystietojen hyödyntämisessä tekoälyn keinoin tulee huomioida. Opintojaksosta vastaa hoitotieteen oppiaine.

Opintojakson voi opiskella täysin verkossa 30.10. - 4.12.2024. Opintoihin sisältyy verkkoluentoja ja -seminaareja (läsnäolovelvollisuus) sekä itsenäistä työskentelyä.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Kiintiö 35 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä.

> Ilmoittautuminen 13.8. - 23.10.2024

Avoin paikkatieto ja geoinformatiikan perusteet 3 op 28.10. - 22.12.2024

Opintojakso kuuluu maantieteen tutkintokoulutukseen. Jaksolla käsitellään seuraavia teemoja:

  • Paikkatieto ja älykkäät sijaintitietoon perustuvat ratkaisut yhteiskunnassa
  • Avoimet paikkatietoaineistot ja -palvelut
  • Paikkatietojärjestelmät (GIS) ja -ohjelmistot
  • Paikkatiedon hallinta ja tulkinta sekä paikkatietoanalyysit
  • Paikkatiedon visualisointi
  • Karttaprojektiot ja koordinaattijärjestelmät
  • Kenttämittaus ja kaukokartoitus
  • Paikannustekniikat ja -sovellukset

Opintojaksolla käytetään pääasiassa avoimia digitaalisia paikkatietoaineistoja, -ohjelmistoja (QGIS) ja erilaisia selainpohjaisia ja mobiileja paikkatietopalveluita

Opetus pidetään Turun yliopistossa ja verkossa 28.10. - 22.12.2024. Opintoihin sisältyy luennot (myös striimaus/tallenteet), vapaaehtoiset harjoitustyöohjaukset, itsenäinen työskentely ja harjoitustyö.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Kiintiö 40 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä.

> Ilmoittautuminen 13.8. - 24.10.2024

Kevätlukukauden 2025 opintojaksot

Avoin paikkatieto ja geoinformatiikan perusteet 5 op, 2.1. - 23.2.2025

Opintojakso kuuluu maantieteen tutkintokoulutukseen ja myös avoimena yliopisto-opetuksena järjestettäviin maantieteen perusopintoihin 25 op.

Opintojaksolla käsitellään seuraavia teemoja

  • Paikkatieto ja älykkäät sijaintitietoon perustuvat ratkaisut yhteiskunnassa
  • Avoimet paikkatietoaineistot ja -palvelut
  • Paikkatietojärjestelmät (GIS) ja -ohjelmistot
  • Paikkatiedon hallinta ja tulkinta sekä paikkatietoanalyysit
  • Paikkatiedon visualisointi
  • Karttaprojektiot ja koordinaattijärjestelmät
  • Kenttämittaus ja kaukokartoitus
  • Paikannustekniikat ja -sovellukset

Opintojaksolla käytetään pääasiassa avoimia digitaalisia paikkatietoaineistoja, -ohjelmistoja (QGIS) ja erilaisia selainpohjaisia ja mobiileja paikkatietopalveluita

Opintojakso järjestetään verkko-opintoina 2.1. - 23.2.2025. Opintoihin sisältyy luentotallenteita, tuutorin ohjaamaa työskentelyä verkossa ja itsenäistä opiskelua. Suoritustapana ovat viikoittaiset opintotehtävät ja minitentit.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen:

> Ilmoittautuminen 3.12.2025 - 2.1.2025

Johdatus digitaalisiin ihmistieteisiin 3 op, 13.1. - 31.3.2025

Opintojakso tarjoaa monipuolisen yleiskatsauksen digitaalisiin ihmistieteisiin ja sen eri osa-alueisiin. Erityisesti tarkastellaan digitaalisuuden merkitystä ja vaikutusta humanistisessa tutkimuksessa, ja esitellään sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia menetelmiä, joilla digitaalisuutta ja digitaalista aineistoa voidaan lähestyä.

Käsiteltäviä teemoja, työvälineitä ja menetelmiä ovat esimerkiksi tekstinlouhinta, verkosto-analyysi, datan visualisointi, digitaalinen vuorovaikutus ja tietokoneavusteinen tekijäntunnistus.

Opintojakson voi sisällyttää tutkinto-opinnoissa myös humanistisen tiedekunnan kieli- ja käännöstieteiden tutkinto-ohjelmien opintoihin.

Opintojakso järjestetään lähiopetuksena 13.1. - 31.3.2025 Turun yliopistossa. Luennot voi seurata myös verkossa ja tallenteina. Myös tentti suoritetaan verkossa, joten opintojaksolle voi osallistua paikkakunnasta riippumatta.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen:

> Ilmoittautuminen 3.12.2024 - 6.1.2025

Oikeus ja tekoäly: johdatus tematiikkaan 3 op, 14.1. - 16.6.2025

Opintojakso sisältyy myös oikeustieteellisen tiedekunnan ON-/OTM-tutkintoihin (aineopintojen muita opintoja).

Sisältö:

  • Tekoälyn haasteet oikeudelliselle sääntelylle ja päätöksenteolle
  • Oikeuden ja teknologian vuorovaikutus
  • Tekoälyn ja oikeuden vuorovaikutuksen peruskysymyksenasettelut ja ratkaisumallit.

Opintojakso järjestetään lähiopetuksena 14.1. - 16.6.2025 Turun yliopistossa. Luennot voi seurata myös reaaliaikaisesti verkossa (ei tallenteita). Tentti suoritetaan Exam-tenttipalvelussa.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen:

> Ilmoittautuminen 3.12.2024 - 17.1.2025

Yleinen tekoäly ja teoriat mielestä 3 op, 29.1. - 30.4.2025

Opintojaksolla syvennytään yleisen tekoälyn ja/tai vahvan tekoälyn edellytyksiin suhteessa keskeisiin filosofisiin, neurobiologisiin sekä laskennallisiin mielenteorioihin. Jaksolla tarkastellaan myös kehityspsykologian inspiroimia esimerkkejä itseoppivista roboteista ja kysymystä siitä, missä määrin yleinen tekoäly voisi (ja tulisi) muistuttaa ihmismieltä.

Seuraavien kurssien suorittaminen ennen tätä kurssia on erittäin suositeltavaa: Tekoälyn perusteet sekä Tekoälyn filosofia ja etiikka.

Opintojakso järjestetään lähiopetuksena 29.1. - 30.4.2025 Turun yliopistossa. Siihen kuuluu videoluennot, tapaamiset, oheislukemisto, lyhyet kirjoitustehtävät ja tentti.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen:

> Ilmoittautuminen 3.12.2024 - 22.1.2025

Oikeus ja tekoäly: julkisen ja yksityisen vallan välissä 3 op, 24.2. - 16.6.2025

Opintojakso sisältyy myös oikeustieteellisen tiedekunnan ON-/OTM-tutkintoihin (aineopintojen muita opintoja).

Opintojen sisältö

  • tekoäly ja ihmisoikeudet
  • syrjintä
  • yksityisyys
  • oikeudenmukainen oikeudenkäynti
  • oikeus tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin
  • vastuullisuus, läpinäkyvyys ja avoimuus.

Opintojakson voi opiskella itsenäisesti suoritettavina opintoina ajalla 24.2. - 16.6.2025. Tentti suoritetaan Exam-tenttipalvelussa.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen:

> Ilmoittautuminen 3.12.2024 - 17.2.2025

Tekoälyn menetelmät 5 op, 10.3. - 31.5.2025 (maksuton)

Opintojakso kuuluu tietotekniikan ja tietojenkäsittelytieteen tutkinto-ohjelmiin. Jakso antaa valmiudet ymmärtää niin perinteisiin hakumenetelmiin kuin koneoppimiseenkin perustuvia tekoälyjärjestelmiä. Nämä valmiudet ovat tarpeellinen perusta erityisesti data-analytiikan oppiaineen syventäviin opintoihin.

Kurssilla käsitellään keskeisiä tekoälyn menetelmiä sekä niiden teorian että käytännön sovellusten kannalta. Sääntöpohjaisista menetelmistä tutustutaan mm. sokeaan ja tietoiseen hakuun sekä erilaisten pelien ratkaisemiseen. Koneoppimisessa perehdytään alan kehitykseen alkaen perseptroneista ja varhaisista hermoverkoista, päätyen nykyään laajalti käytettyihin päätöspuihin, tukivektorikoneisiin ja syväoppimiseen. Kurssilla tutustutaan myös generatiivisen tekoälyn toimintaperiaatteisiin.

Opintojakson järjestetään lähiopetuksena 10.3. - 31.5.2025 Turun yliopistossa. Luennot voi seurata myös verkossa ja tallenteina. Harjoitustehtävät voi tehdä verkossa. Opintojakson tentti suoritetaan Exam-tenttipalvelussa.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen: Opintojakso on maksuton.

> Ilmoittautuminen 3.12.2024 - 3.3.2025

Ohjelmoinnillinen ajattelu ja tulevaisuuden taidot oppimisen ja opettamisen näkökulmasta 3 op / Computational Thinking and 21st Century Skills in Teaching and Learning 3 ECTS credits, 11.3. - 31.5.2025

Opintojaksolla tutustutaan ohjelmoinnillisen ajattelun perusteisiin oppimisen ja opettamisen näkökulmasta. Ohjelmoinnillista ajattelua tarkastellaan osana tulevaisuuden työelämätaitoja erityisesti koulun ja elinikäisen oppimisen näkökulmasta. Aihetta tarkastellaan viimeisimpien tieteellisten tutkimusten ja koulujärjestelmää määrittävien asiakirjojen kautta.

Opintojakso kuuluu myös kasvatustieteiden tiedekunnan tarjoamiin muihin opintoihin.

Opintojakson luennot ja harjoitukset pidetään verkko-opetuksena 11.3. - 31.5.2025 (myös tallenteet). Opintojakso on mahdollista suorittaa myös englanninkielisenä.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen:

> Ilmoittautuminen 3.12.2024 - 4.3.2025

Hirviöistä hoivarobotteihin. Ihmiskoneiden historiaa 1800-luvulta 2000-luvulle 5 op, 20.3. - 30.4.2025

Opintojen tavoitteena on oppia tunnistamaan ja erittelemään ihmisen ja ns. älykkäiden tai muulla tavalla ihmismäisten koneiden problematiikkaa historiallisen ja kulttuurisen muutoksen ja teknisen kehityksen puitteissa. 

Luentokurssilla käsitellään historiallisten esimerkkien ja aineistojen kautta ihmisen vuosisataisia pyrkimyksiä rakentaa ihmiskehoa jäljitteleviä laitteita ja ihmistä kaikin tavoin muistuttavia androideja ja tekoälyä. Kurssin näkökulma tekniikkaan on ihmistieteellinen: tekniikan kehitystä seurataan kiinnittämällä huomio tekniikan kuvitteluun, tekniikkaan liittyviin odotuksiin, tunteisiin sekä populaarikulttuurin, median ja taiteen vuorovaikutukseen tekniikan kehityksen kanssa. 

Kurssin sisältö koostuu temaattisista luennoista, jotka sijoittuvat jatkumolle 1800-luvulta 2000-luvun alkuun. Esimerkit ja näkökulmat nousevat niin tekniikan kehityksen, tuotannon ja kulutuksen kuin tulevaisuuden kuvittelun ja tekniikan herättämien tunteiden ja ihmisyyttä koskevien kysymysten näkökulmista.

Opintojakson voi sisällyttää myös historian aineopintoihin (Tekniikan historia).

Luennot pidetään lähiopetuksena 20.3. - 30.4.2025 Turun yliopistossa. Luennot voi seurata myös verkossa ja tallenteina. Jakson suorituksena on Exam-tentti.

> Opinto-opas

Ilmoittautuminen:

> Ilmoittautuminen 3.12.2024 - 13.3.2025

"Verkko-opetus on toteutettu motivoivalla tavalla ja kurssitehtävät ovat monipuolisia."

"Luennoitsijat ovat tutkimuksesta ja aiheista innostuneita. Luentojen tallentaminen myös myöhemmin katsottaviksi videoiksi on hyödyllistä."

"Kurssitarjonnasta löytyy uusia näkökulmia myös aiheeseen jo perehtyneille."

Tutustu myös muihin tietotekniikan opintoihin!

Tarjonnassa on myös useita maksuttomia verkkokursseja:

> Teknillisen tiedekunnan opinnot