Väitöstutkimus tarjoaa uutta tietoa lasten skolioosikirurgian leikkausmenetelmistä ja komplikaatioista (Väitös: LL Heli Keskinen, 18.5.2018, lastenkirurgia)
Skolioosileikkaus on suuri toimenpide lapsille ja nuorille, ja siihen voi liittyä merkittävää leikkauksen aikaista verenvuotoa ja leikkauksen jälkeistä virtsaamisvaikeutta. Turun yliopistossa väittelevän LL Heli Keskisen tutkimuksen perusteella gelatiini matrixi käytettynä muiden verenvuodon kontrollointimenetelmien kanssa vähentää leikkauksen aikaista verenvuotoa ja leikkauksen jälkeistä hemoglobiinin laskua skolioosikirurgiassa. Lisäksi Keskisen tutkimuksessa todettiin, ettei skolioosikirurgia vähennä keuhkokuumeen riskiä neuromuskulaarista eli hermo- tai lihasperäistä skolioosia sairastavilla lapsilla. Väitöstutkimuksen perusteella näyttää myös siltä, että virtsaamisvaikeudet ovat yleisiä skolioosikirurgian jälkeisinä päivinä ja että magneettipidennettävä tanko toimii skolioosin hoidossa myös aiemmin leikatuilla lapsilla.
Turun yliopiston tiedote 15.5.2018
Skolioosikirurgiaan liittyy merkittävän verenvuodon riski. LL Heli Keskinen osoitti väitöstutkimuksessaan, että gelatiinitrombiini matrixi -tiiviste vähentää merkittävästi skolioosikirurgian aikaista verenvuotoa sekä leikkauksen jälkeistä hemoglobiinin laskua muiden verenvuodon kontrollointimenetelmien ohessa käytettynä idiopaattisen eli tuntemattomasta syystä johtuvan skolioosin vuoksi selän kautta leikatuilla nuorilla.
Magneettipidennettävä tanko vähentää leikkausten määrää
Magneettipidennettävä tanko on uusin instrumentaatio, joka on kehitetty varhain alkavan skolioosin hoitoon.
– Magneettipidennettävän tangon etuna perinteisiin tankoihin nähden on, että sitä käytettäessä vältetään toistuvat nukutukset ja pidennysleikkaukset kasvavilla lapsilla. Tangon pidennyksen voi tehdä polikliinisesti lapsen ollessa hereillä, Keskinen kertoo.
Keskinen totesi tutkimuksessaan, että magneettipidennettävä tanko toimii skolioosin hoidossa myös niillä lapsilla, joilla perinteiset pidennettävät tangot on vaihdettu magneettipidennettäviin tankoihin.
– Tällöin selän kasvu on kuitenkin vähäisempää lähtötasoon verrattuna kuin primaaristi magneettipidennettävillä tangoilla leikatuilla lapsilla, Keskinen huomauttaa.
Hermo- ja lihasperäiseen skolioosiin liittyy kohonnut keuhkokuumeen riski
Neuromuskulaarista skolioosia sairastavilla on kohonnut keuhkokuumeen riski sekä alentunut keuhkojen toiminta, jota skolioosi voi edelleen heikentää. Keskisen väitöstutkimuksen tavoitteena oli selvittää skolioosikirurgian vaikutusta keuhkokuumeen riskiin neuromuskulaarista skolioosia sairastavilla potilailla.
– Tutkimukseni mukaan skolioosikirurgia ei vähennä keuhkokuumeen ilmaantuvuutta neuromuskulaarista skolioosia sairastavilla potilailla, Keskinen toteaa.
Virtsaamisongelmat otettava huomioon skolioosikirurgian yhteydessä
Keskinen tutki väitöskirjansa yhdessä osatutkimuksessa skolioosikirurgian jälkeisen virtsaamisongelman yleisyyttä. Noin puolella idiopaattisen skolioosin vuoksi selän kautta leikatuista alle 21-vuotiailla nuorista on leikkauksen jälkeisiä virtsaamisvaikeuksia.
– Koska virtsaamisvaikeudet skolioosikirurgian jälkeen on todettu näinkin yleiseksi, tulisi niitä osata epäillä ja hoitaa tehokkaasti, Keskinen huomauttaa.
Pysyviä virtsaamisongelmia ei kuitenkaan jäänyt kenellekään. Riskitekijät virtsaamisvaikeuksille ovat lisääntynyt leikkauksen aikainen verenvuoto, pitkä leikkauksen kesto sekä miessukupuoli.
Kussakin Keskisen neljässä osatutkimuksessa oli eri tutkimuspopulaatio, yhteensä 263 potilasta. Kaikki tutkimuksiin osallistuvat olivat lapsia tai nuoria aikuisia, iältään alle 21-vuotiaita. Magneettipidennettävää tankoa käsittelevän tutkimuksen potilasaineisto on koottu useasta maasta, muu aineisto koostui suomalaisesta väestöstä.
***
LL Heli Keskinen esittää väitöskirjansa New Surgical Methods and Complications of Scoliosis Surgery in Paediatric Patients julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 18.5.2018 klo 12 (Tyks, U-sairaala, Lasten ja nuorten klinikan luentosali, Kiinamyllynkatu 4-8, Turku).
Vastaväittäjänä toimii M.D., Ph.D. Martin Gehrchen (Copenhagen University Hospital, Tanska) ja kustoksena professori Ilkka Helenius (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.
LL Heli Keskinen on syntynyt vuonna 1983 ja kirjoitti ylioppilaaksi Pälkäneen lukiossa vuonna 2003. Keskinen suoritti korkeakoulututkintonsa (LL) Tampereen yliopistossa vuonna 2010. Väitöksen alana on lastenkirurgia. Keskinen työskentelee Turun yliopistollisessa keskussairaalassa erikoistuvana lääkärinä.
Väittelijän yhteystiedot: p. 0407575321 heli.keskinen@fimnet.fi
Väittelijän kuva: https://apps.utu.fi/media/vaittelijat/keskinen_heli.jpg
Väitöskirja on julkaistu sähköisenä: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7243-2