Tulevaisuuden verisuoniterveyttä hoidetaan perunalla ja rypsillä? (Väitös DI Sari Mäkinen 12.12.2014, elintarvikekemia)
Peruna- ja rypsiteollisuudessa muodostuvien sivuvirtojen käyttöä voitaisiin tehostaa hyödyntämällä niiden proteiinia laadukkaiden elintarvikkeiden tuotannossa. Diplomi-insinööri Sari Mäkinen kehitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa menetelmiä, joilla sivuvirroista voidaan tuottaa bioaktiivisia peptidejä. Hän havaitsi myös, että enstymaattisen hydrolyysin avulla tuotetut peptideillä on antioksidatiivista vaikutusta. Eläimillä saatiin viitteitä myös rypsipeptidien verenpainevaikutuksista.
Turun yliopiston tiedote 4.12.2014
Terveysvaikutukset esiin kemiallisella prosessilla
– Perunan mukulan proteiinipitoisuus on pieni, vaikka perunan proteiini onkin ravitsemuksellisesti hyvälaatuista. Ruoansulatus ei pysty tuottamaan perunasta riittävän tehokkaasti vaikuttavia peptidejä, vaan peptidien muodostumiseen tarvitaan hydrolyysikäsittely, jolla perunan proteiinit pilkotaan oikeista kohdista. Myös rypsin proteiineille tarvitaan sopiva hydrolyysikäsittely, Mäkinen kertoo.
Teolliseen mittakaavaan tulevaisuudessa?
**
Perjantaina 12. joulukuuta 2014 kello 12 esitetään Turun yliopistossa (Arcanum, Arc1-auditorio, Arcanuminkuja 4,Turku) julkisesti tarkastettavaksi DI Sari Mäkisen väitöskirja ”Production, isolation and characterization of bioactive peptides with antihypertensive properties from rapeseed and potato protein” (Bioaktiivisten peptidien tuottaminen rypsin ja perunan proteiineista ja teollisista sivuvirroista). Virallisena vastaväittäjänä toimii professori Richard J. FitzGerald Limerickin yliopistosta Irlannista ja kustoksena professori Heikki Kallio Turun yliopistosta.
DI Sari Mäkinen on syntynyt 1978 Halikossa ja kirjoittanut ylioppilaaksi 1997 Halikon lukiosta. Diplomi-insinööriksi Mäkinen valmistui 2004 Teknillisestä Korkeakoulusta. Parhaillaan hän toimii tutkijana Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:ssä. Väitös kuuluu elintarvikekemian alaan.