Romanialaisten lasten ja nuorten mielenterveystyö siirtynyt vallankumuksen jälkeen eurooppalaiseen malliin (Väitös: LL Laura Mateescu, 9.1.2015, lastenpsykiatria)
Romaniassa 25 vuotta sitten tapahtuneen vallankumouksen jälkeen maassa toteutettu lasten- ja nuorten mielenterveystyö on uudistunut. Lääketieteen lisensiaatti Laura Mateescu havaitsi Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että romanialaiseen lasten- ja nuortenpsykiatriaan on alettu omaksua Euroopan unionin normeja ja standardeja.
Turun yliopiston tiedote 2.1.2015
Mateescu tutki väitöstyössään bukarestilaisten lasten ja nuorten mielenterveyttä ja mielenterveyden muutoksia lähes 25 vuoden ajalta Romaniassa vuoden 1989 joulukuussa tapahtuneen vallankumouksen jälkeen.
Tutkimuksessa oli kolme eri tutkimusongelmaa. Ensimmäisenä ongelmana oli arvioida lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen kehitystä Romaniassa. Toisessa ongelmassa Mateescu selvitti, miten romanialaisessa lasten- ja nuorisopsykiatrian klinikassa hoidettuja potilaita kuvaavat piirteet ovat muuttuneet. Kolmanneksi hän tutki lasten mielenterveyden tilaa ja sen yhteyksiä perheen toimivuuteen ja perheeseen liittyviin riskitekijöihin.
Tehdyn tutkimuksen merkittävin anti onkin olla yhtenäinen ja ajantasainen katsaus Romanian lasten- ja nuorisopsykiatrian nykytilaan kolmesta erilaisesta näkökulmasta – psykiatrisen terveydenhuollon ammattilaisten, psykiatrisen klinikan potilaiden ja lasten perheiden näkökulmasta.
– Tutkimus osoitti, että lasten ja nuorten mielenterveyden hoito on Romaniassa järjestetty selkeästi uudella tavalla niin, että hoitoon otetaan aikaisempaa enemmän mukaan sekä hoidettavat että heidän perheensä, Mateescu totesi.
Toinen tutkimustulos paljasti, että sairaalapotilaita kuvaavat piirteet ja ominaisuudet ovat muuttuneet merkittävästi viimeisen 25 vuoden aikana. Muutokseen ovat vaikuttaneet sekä lastenpsykiatrian maailmanlaajuinen kehitys että Romaniassa tapahtunut mielenterveysasioiden hallinnollinen kehitys.
Mateescu havaitsi myös, että tutkimuksessa tärkeimmiksi havaittujen diagnoosiryhmien ja samanaikaissairastavuuksien olevan yhdenmukaisia aiempien tutkimustulosten kanssa. Niiden mukaan autistiset häiriöt ovat merkittäviä lapsuusiän psykiatrisia häiriöitä.
Tutkimus todensi, että psykiatrisessa hoidossa olleiden lasten mielenterveysongelmat ovat verrattavissa ongelmiin, joita on raportoitu muiden maiden lasten- ja nuorisopsykiatristen potilaiden kohdalla.
– Erilaisten perhettä kuvaavien muuttujien välillä havaittiin merkitseviä tilastollisia eroja. Lapsen kliinisen tilan ja perheen toimivuuden välillä havaittiin merkittäviä yhteyksiä, Mateescu sanoo.
Tutkimuksessa sekä laadullinen että määrällinen analyysi