Katulapset yrittävät keskittyä elämän hyviin yksityiskohtiin (Väitös: FM Katri Gadd, 22.9.2016, maantiede)
Brasilian katulasten ja heidän ympäristönsä väliseen vuorovaikutukseen vaikuttavia prosesseja väitöskirjassa tutkineen Katri Gaddin mukaan tunne siitä, että voi vaikuttaa omaan elämään parantaa mahdollisuuksia selvitä hengissä kadulla. Katulapsiin kohdistuva väkivalta, huumeet ja depressio mutkistavat monen lapsen ja nuoren taivalta kadulta pois.
Turun yliopiston tiedote 15.9.2016
Gadd tarkastelee Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjassa katulasten elämää Pelotaksen kaupungissa Etelä-Brasiliassa. Analyysissä yhdistyvät niin ympäristön fyysiset, sosiaaliset kuin myös henkiset elementit. Keskiössä on se, miten katulapset pyrkivät vaikuttamaan omaan elämäänsä ja tekemään siitä niin normaalia kuin mahdollista.
– Katuelämä on hyvin raadollista, eikä selviytyminen ole kenellekään itsestäänselvyys. Väkivalta on läsnä päivittäin, Gadd toteaa.
Kadulla täytyy jatkuvasti miettiä miten selviytyy. Tietoja jaetaan kadulla jo kauemmin olleiden kanssa. Tärkeintä monelle on tunne siitä, että pystyy itse vaikuttamaan omaan elämäänsä.
Lapset muodostavat usein keskenään perheitä, joissa jokaisella on omat roolinsa. Moni toivoo pääsevänsä töihin ja kykenevänsä elättämään perheensä. Solidaarisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat kadulla usein voimakkaita varsinkin nuorempien keskuudessa.
– Lapset ja nuoret pyrkivät olemaan ajattelematta kurjuutta ja keskittymään niihin asioihin, jotka ovat hyvin. Itse asiassa tutkimukset ovat osoittaneet, että joillain lapsilla saattaa olla jopa turvallisempaa kadulla kuin kotona. Katuja jaetaan niin, että mahdollisimman monelle riittäisi toimeentuloa autojen vahtijoina tai -pesijöinä, kauppakassin kantajina tai kerjäläisinä. Lapset ja nuoret pyrkivät tekemään mahdollisimman normaaleja asioita, vaikka asuvatkin julkisessa tilassa. Kadulta pois lähteminen saattaa osoittautua vaikeaksikin, vaikka mahdollisuus tarjoutuisi, Gadd sanoo.
Tutkija eli yhteensä vuoden nuorten kanssa
Kadulla yhdistyvät aikaisemmat kokemukset ja omat tavoitteet
Luja tahto auttaa selviytymään kadulla
Kaikki tutkimukseen osallistuneet mainitsivat lujan tahdon tärkeimpänä hyveenä kadulla. ”Voimattomuudelle ja depressiolle ei saa antaa tilaa tai se vie voimat nähdä eteen tulevat mahdollisuudet ja kadun vaarat”, kertoo aikki tutkimukseen osallistuneet mainitsivat lujan tahdon tärkeimpänä hyveenä kadulla. ”Voimattomuudelle ja depressiolle ei saa antaa tilaa tai se vie voimat nähdä eteen tulevat mahdollisuudet ja kadun vaarat”, kertoo Gadd erään 14-vuotiaan pojan sanoneen. Kun varsinaiset resurssit ja mahdollisuudet saavuttaa omia tavoitteita ovat usein rajalliset, pitää vaihtoehtoisia keinoja keksiä itse. Positiiviset kokemukset, sekä usko parempaan huomiseen auttavat jaksamaan ja pysymään iloisena.