Kasvitanniineista haetaan märehtijöiden synteettisten loislääkkeiden korvaajaa (Väitös FM Marica Engström, 17.6.2016, kemia)
Tanniineista haetaan luontaista hoitotapaa märehtijöiden loistartuntojen hoitoon. Uusien menetelmien tarve on suuri, sillä loiset ovat kehittämässä vastustuskykyä synteettisille lääkkeille. Marica Engström kehitti väitöstutkimuksessaan menetelmiä tanniinisormenjälkien määrittämiseen. ‒ Menetelmillä saamme määritettyä suoraan kasviuutteesta lajin tanniinisormenjäljet. Erilaiset tanniiniominaisuudet puolestaan voidaan linkittää esimerkiksi kasvihuonepäästöjen tai loiskuorman vähenemiseen, Engström kertoo.
Turun yliopiston tiedote 9.6.2016
Marica Engström tutki Turun yliopiston luonnonyhdistekemiaan tekemässään väitöstutkimuksessa tanniinien bioaktiivisuutta märehtijöillä.
Tanniinirikas rehu voi torjua loisia
‒ Laboratoriomme oli mukana selvittämässä yksittäisten tanniinien ja erilaisten kasvirehujen ympäristöystävällisyyttä nimenomaan märehtijöihin liittyvistä näkökulmista ja tutki muun muassa tanniinien tehoa loisten eri kehitysvaiheita vastaan sekä tanniinien kykyä alentaa kasvihuonepäästöjä ja parantaa märehtijöiden kykyä hyödyntää ravinnon proteiineja, Engström kertoo.
Märehtijöiden loistartunnat on vuosikymmenien ajan hoidettu synteettisillä loislääkkeillä, mutta nyt näille lääkkeille on syntymässä hälyttävää vauhtia maailmanlaajuinen vastustuskyky. Vastustuskyky johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että lääkkeissä käytetään vain yhtä tiettyä vaikuttavaa yhdistettä.
‒ Toistaiseksi on kuitenkin ollut epäselvää, mitkä tanniinimolekyylit ovat tehokkaimpia kasvihuonekaasujen vähentäjinä tai loislääkkeinä, ja mikä tanniinien ominaisuus saa ne toimimaan tehokkaimmin kussakin tilanteessa, Engström toteaa.
Osana väitöskirjatyötään Engström vieraili Ranskan Toulousessa tutkimuslaitos INRA:ssa (Interactions hôtes-agents pathogens). Siellä hän tutki tanniinien anti-loisaktiivisuutta yhteistyössä eläinlääketieteen tohtori Hervé Hosten tutkimusryhmän kanssa.
‒ Tutkimuksen tuloksena saimme täysin uutta tietoa kasvitanniinien rakenteen ja antiloisaktiivisuuden välisistä suhteista, jonka perusteella pystymme arvioimaan, minkälaisia tanniinirakenteita sisältävät kasvilajit olisivat potentiaalisimpia luontaisia loislääkkeitä, Engström sanoo.
Kaiken takana on kemia
Engström havaitsi tutkimuksessaan, että tanniinin rakenne, hapettumisherkkyys sekä reaktioympäristön pH vaikuttavat tanniinien kykyyn sitoutua proteiiniin, sekä määräävät muodostuvan sidoksen luonteen.
‒ Samat mekanismit voisivat teoriassa toimia myös märehtijöiden loisia vastaan vaikuttamalla loisten pintarakenteiden proteiinien toimintaan estäen esimerkiksi munien kuoriutumisen tai toukkien kehityksen aikuisiksi loisiksi, Engström kiteyttää.
FM Marica Engström esittää väitöskirjansa Understanding the bioactivity of plant tannins: developments in analysis methods and structure–activity studies (Analyysimenetelmien kehittäminen ja rakenne‒aktiivisuusmääritykset kasvitanniinien bioaktiivisuuden ymmärtämiseksi) julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 17.6.2016 klo 12.00 (Arcanum, Arc 1, Arcanuminkuja 4, Turku).
Vastaväittäjänä toimii professori emeritus Daneel Ferreira (Mississippin yliopisto, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Juha-Pekka Salminen, Turun yliopisto. Tilaisuus on englanninkielinen.
FM Marica Engström on syntynyt vuonna 1988 Helsingissä ja kirjoittanut ylioppilaaksi 2007 Karjaan lukiossa Raaseporissa. Korkeakoulututkintonsa (FM) Engström suoritti 2012 Turun yliopistossa. Väitöksen alana on kemia.
Väittelijän yhteystiedot: p. 0505110911, mtengs[at]utu.fi