Hoitotyöhön kaivataan selkeitä unen arvioinnin menetelmiä (Väitös: TtM Marita Ritmala-Castrén 6.8.2015, hoitotiede)
Tehohoidossa olevan potilaan unen määrää ja laatua ei pystytä nykymenetelmin luotettavasti seuraamaan. Ilmiön väitöstutkimuksessaan todentanut terveystieteiden maisteri Marita Ritmala-Castrén ehdottaakin unen laadun arvioinnin kehittämistä. Unen huono laatu ja vähäinen määrä voivat hidastaa toipumista ja pidentää hoitoaikoja.
Turun yliopiston tiedote 31.7.2015
Potilaan ja hoitajan arvioissa suuria eroja
– Tutkimukseen osallistuneista 114 potilaasta 60 prosenttia ilmoitti omana arvionaan nukkuneensa huonosti. Uni oli kevyttä ja heräämisiä oli paljon. Myös 21 potilaan unipolygrafia-aineistoni, jossa mittasin aivojen sähköistä toimintaa, silmien liikkeitä ja lihasjänteyttä, todensi unen olevan pääasiassa kevyttä, Ritmala-Castrén sanoo.
Unipolygrafia paljasti, että jaksamisen ja toipumisen kannalta oleellisimpien unen vaiheiden, syvä uni ja REM (rapid eye movement) -uni, osuus oli pieni. Osa potilaista ei nukkunut lainkaan yhden potilaan nukkuessa koko yön, yli 10 tuntia. Puolet potilaista heräsi unestaan vähintään neljä kertaa tunnissa.
Ritmala-Castrén havaitsi, että arvioidessaan potilaiden nukkumista vapaasti, hoitajat arvioivat useimmin potilaiden heräämisten määrää ja yleisesti unen laatua. Hoitajat kuvasivat myös monia uneen liittyviä ilmiöitä kuten potilaan hengityksen ja verenpaineen muutoksia sekä erilaisia toteuttamiaan unta edistäviä keinoja.
– Verrattaessa potilaiden omia arvioita nukkumisestaan ja hoitajien dokumentoimia arvioitaan ne olivat yhteneviä vain 57 tapauksessa sadasta. Arvioiden erotessa hoitajat yliarvioivat – 26 tapauksessa – potilaiden unen laatua useammin kuin aliarvioivat – 17 tapauksessa, Ritmala-Castrén sanoo.
Hoitajien arvioidessa potilaiden nukkumista strukturoidun arviointilomakkeen avulla vain unen pituus korreloi unipolygrafiarekisteröinnin tulosten kanssa. Hoitajat eivät pystyneet arvioimaan potilaan nukahtamiseen kulunutta aikaa, unen syvyyden vaihtelua eivätkä heräämisten määrää yhtenevästi unipolygrafian kanssa.
***
Torstaina 6. elokuuta 2015 kello 12 esitetään Turun yliopistossa (päärakennus, Tauno Nurmela -sali, Yliopistonmäki, Turku) julkisesti tarkastettavaksi terveystieteiden maisteri Marita Ritmala-Castrénin väitöskirja Asleep or not asleep? Evaluation of the quality of patients’ sleep in critical care nursing (Nukkuuko vai eikö nuku? Potilaan unen laadun arviointi tehohoitotyössä). Virallisena vastaväittäjänä toimii professori Marion Mitchell Griffithin yliopistosta Australiasta ja kustoksena professori Helena Leino-Kilpi Turun yliopistosta.
TtM Marita Ritmala-Castrén on syntynyt vuonna 1958 Kouvolassa ja kirjoittanut ylioppilaaksi 1977 Langinkosken lukiosta Kotkasta. Terveystieteiden maisteriksi Ritmala-Castrén valmistui 2004 Turun yliopistosta. Hän toimii Helsingin seudun yliopistollisessa keskussairaalassa tehohoitotyön kliinisenä asiantuntijana. Väitös kuuluu hoitotieteen alaan.
Väitöskirjan myynti: Turun yliopiston verkkokauppa UTUshop, https://utushop.utu.fi/c/2-annales-universitatis-turkuensis/
**
Kaikki Turun yliopiston tiedotteet: www.utu.fi/tiedotteet