Enterorokolle löytyi uusi taudinaiheuttaja (Väitös: FM Riikka Österback, 28.11.2015, virusoppi)
Turun yliopistossa väittelevä Riikka Österback kehitti tutkimuksessaan uuden tunnistusmenetelmän enteroviruksille ja löysi enterorokolle uuden aiheuttajan. Tutkimuksessa tarkennettiin myös entero- ja rinovirusepidemioiden leviämismekanismeja.
Turun yliopiston tiedote 19.11.2015
Enterovirusperheeseen kuuluu lähes 300 virusta, jotka jakautuvat entero- ja rinoviruksiin. Enterovirukset aiheuttavat ihmisessä, erityisesti lapsissa, monia sairauksia, kuten ylä- ja alahengitystieinfektioita, aivokalvotulehdusta, sydänlihastulehdusta, enterorokkoa ja muita ihottumatauteja.
Enterovirusten tunnistaminen tapahtuu pääsääntöisesti nukleiinihappo-osoitusmenetelmällä. Väitöstutkimuksessaan Riikka Österback kehitti tunnistusmenetelmää edellen. Uusi tunnistusmenetelmä erottelee ihmisen enteroviruksiin kuuluvat entero- ja rinovirukset toisistaan aiempaa paremmin.
– Virusten tunnistamisen parantamiseksi tutkimuksessa suunniteltiin uudenlaiset geenimonistuksessa käytettävät koettimet. Niiden suunnitellussa hyödynnettiin lukkiutuvia nukleiinihappoja (LNA), joiden avulla koettimien sitoutuminen viruksen nukleiinihappoon lujittuu. Tutkimukseni osoittaa, että LNA:ta sisältävien koettimien erottelukyky rino- ja enterovirusten välillä oli parempi kuin aiemmin käytetyissä menetelmissä, Österback sanoo.
Enterorokolle löytyi uusi taudinaiheuttaja
Österback tutki vuosina 2008–2010 Suomessa olleita enterorokko- ja aivokalvontulehdusepidemioiden aiheuttajia, ja löysi enterorokolle uuden aiheuttajan.
– Vuonna 2008 oli Suomen päiväkodeissa ja kouluissa enterokkoepidemia, jossa jälkioireena esiintyi kynsien lähtöä noin kahden kuukauden kuluttua sairastumisesta. Tutkimuksessani tunnistin tämän enterokkotyypin aiheuttajaksi coxsakieviruksen A6 (CV-A6).
Österbackin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun CV-A6:n on osoitettu aiheuttavan enterorokkoepidemian ja enterorokon jälkeisen kynsien lähdön on osoitettu liittyvän tiettyyn enterovirustyyppiin.
– Uuden taudinkuvan löytäminen kertoo virusten muuntumiskyvystä, minkä johdosta diagnostisia menetelmiä tulee seurata ja kehittää jatkuvasti, Österback sanoo.
Österbackin kehittämää virusten tunnistusmenetelmää hyödynnettiin tutkimuksessa myös vuosina Suomessa vuosina 2009 ja 2010 riehuneen epätyypillisen laajan aivokalvontulehdusepidemian aiheuttajan tunnistuksessa ja epidemian seurannassa.
– Echovirus 30:ksi osoitetun enteroviruksen aiheuttamia aivokalvontulehduksia esiintyi eniten teini-ikäisillä, ja tartuntatapauksia oli huomattavasti urheilujoukkueissa. Echovirus 30:n on todettu leviävän juuri urheilujoukkueissa, eli ryhmissä jossa ollaan tiivisti yhdessä. Viruksen on havaittu aiheuttavan epidemioita noin 5 vuoden välein, kun ryhmän laumaimmuniteetti heikkenee, Österback toteaa.
Lapset levittävät tehokkaasti rinovirusta
Väittelijä selvitti myös rinoviruksen leviämistä lapsiperheissä, joissa on rinovirusta sairastava lapsi.
Rinovirukset ovat yleisimpiä flunssan aiheuttajia kaikissa ikäryhmissä. Rinovirusinfektioon sairastunut lapsi hyvin todennäköisesti tartuttaa muut perheenjäsenet erityisesti sisarukset.
– Yleisesti ottaen rinovirusta sairastavan lapsen alle 7-vuotiaat sisarukset saivat oireisen rinovirusinfektion, kun taas vanhimmilla lapsilla ja lasten vanhemmilla infektio oli yleensä oireeton. Näin ollen rinovirusten leviämisessä keskeinen rooli näyttäisi olevan lapsilla, jotka kärsivät rinovirusinfektion oireista, kertoo Österback.
**
Lauantaina 28. marraskuuta 2015 kello 12.00 esitetään Turun yliopistossa (PharmaCity, Pha1, Itäinen pitkäkatu 4, Turku) julkisesti tarkastettavaksi filosofian maisteri Riikka Österbackin väitöskirja Detection, Identification and Molecular Variation of Human Enteroviruses (Ihmisten enterovirusten toteaminen, tunnistus ja molekylaarinen variaatio). Virallisena vastaväittäjänä toimii professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta.
FM Riikka Österback on kirjoittanut ylioppilaaksi Kristiinankaupungin lukiosta. Filosofian maisteriksi Österback valmistui 2004 Åbo Akademista. Väitös kuuluu virusopin alaan.