Atooppisen ihon oireita voi lievittää syömällä ravintokuituja ja välttämällä antibioottikuureja (Väitös: FM Lotta Nylund, 5.5.2015, elintarvikekemia)
Atooppisesta ihottumasta kärsivät voivat lievittää ihottumansa oireita nauttimalla ravintokuituja ja välttämällä turhia antibioottikuureja. Näin toimien tiettyjen suoliston bakteerien määrä kasvaa, jolloin kasvaa myös niiden tuottamien tuottamien lyhytketjuista rasvahappojen, butyraattien määrä. Butyraatit saattavat lievittää atooppisen ihottuman oireita.
Turun yliopiston tiedote 29.4.2015
Lapsen suolistomikrobisto kehittyy vaiheittain
– Tulokset osoittavat, että lasten suolistomikrobiston kehittyminen on vaiheittainen prosessi, jossa tietyt bakteeriryhmät saavuttavat aikuisenkaltaisen tason aiemmin kuin muut bakteeriryhmät. Imeväisiässä lapsen suolistomikrobisto on hyvin yksinkertainen, ja bakteerilajien monimuotoisuus kasvaa voimakkaasti kun vierotus äidinmaidosta aloitetaan, Nylund sanoo.
Kolmeen ikävuoteen mennessä lapsen suolistomikrobiston lajikoostumus on melko ”aikuismainen” ja hyvin samankaltainen kuin äidillä.
– Mikrobiston kehittyminen kuitenkin jatkuu, sillä sen monimuotoisuus, diversiteetti, on tässä iässä vielä merkittävästi alhaisempi kuin aikuisilla, Nylund sanoo.
Nylund osoitti myös, että mikrobisolujen mekaaninen hajottaminen on kriittisin vaihe ulostenäytteistä onnistuneesti tehdyssä DNA-eristyksessä. Tähän havaintoon perustuen Nylund kehitti tehokkaan, puoliautomatisoidun DNA-eristysprosessin, jota voidaan hyödyntää korkean suoritustehon menetelmissä, kuten esimerkiksi tässä tutkimussarjassa käytetyssä fylogeneettisessä mikrosiruanalyysissä.
***
Tiistaina 5. toukokuuta 2015 kello 12 esitetään Turun yliopistossa (Medisiina, Osmo Järvi -sali, Kiinamyllynkatu 10, Turku) julkisesti tarkastettavaksi filosofian maisteri Lotta Nylandin väitöskirja Early life intestinal microbiota in health and in atopic eczema (Varhaislapsuuden suolistomikrobisto terveillä ja atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla). Virallisena vastaväittäjänä toimii professori Glenn Gibson Readingin yliopistosta Britanniasta ja kustoksena professori Seppo Salminen.
FM Lotta Nylund on syntynyt 1983 Loimaalla ja kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 2002 Loimaan lukiosta. Filosofian maisteriksi Nylund valmistui 2007 Turun yliopistosta, jossa hän parhaillaan toimii tohtorikoulutettavana. Väitös kuuluu elintarvikekemian alaan.
**
Kaikki Turun yliopiston tiedotteet: www.utu.fi/tiedotteet