Aggressiivisimmat suusyövät voi jatkossa olla mahdollista tunnistaa kasvaimessa esiintyvien merkkiaineiden avulla (Väitös: LL Johannes Dunkel, 5.5.2017, korva-, nenä- ja kurkkutautioppi)
Poikkeuksellisen aggressiivista suusyöpää sairastavat potilaat voidaan tunnistaa tiettyjen kasvaimessa esiintyvien merkkiaineiden avulla. Ilmiön havaitsi lääketieteen lisensiaatti Johannes Dunkel Turun yliopistoon tekemässään väitöstyössään. Työ osoitti myös, että mahdollinen uusi syöpähoito – Clever-1-molekyylin estäminen ¬¬– tehostaa elimistön vasta-ainetuotantoa. Tutkimustulokset voivat jatkossa auttaa valitsemaan sopivaa hoitoa syöpäpotilaille.
Turun yliopiston tiedote 27.4.2017
Suusyövän aggressiivisuuden tunteminen voi auttaa valitsemaan sopivaa hoitoa
– Havaitsin, että kun kasvaimessa on vain vähän CD44-nimistä ja paljon Hypoxia Inducible Factor (HIF)-1α -nimistä merkkiainetta, kysymyksessä on todennäköisesti poikkeuksellisen aggressiivinen kasvain. Merkkiaineita voidaan värjäysmenetelmien avulla tunnistaa syöpäkasvaimesta, joka tutkitaan laboratoriossa leikkauksen jälkeen, Dunkel kertoo.
Syöpäkasvaimen aggressiivisuuden tunteminen voi auttaa valitsemaan potilaalle riittävän laajan hoidon. Suusyöpää hoidetaan ensisijaisesti leikkauksella. Lisäksi voidaan tarvittaessa antaa sädehoitoa ja kemoterapiaa. Laaja leikkaus ja liitännäishoidot parantavat ennustetta oleellisesti, mutta ne lisäävät samalla hoitoon liittyvää sairastuvuutta. Siksi hoito on tärkeää valita harkiten.
Clever-1-molekyylin estäminen – mahdollinen uusi syöpähoito – tehostaa elimistön vasta-ainetuotantoa
Dunkel tutki työssään myös Clever-1-molekyyliä suusyövän ennusteellisena merkkiaineena. Syövän aggressiivisuuden ennustajana sillä ei tässä aineistossa ollut selvää merkitystä.
Tutkimuksessa käytettiin hoidon yhteydessä poistettuja ja analysoituja syöpäkasvaimia sekä hiirikantaa, jolta oli poistettu Clever-1-molekyylin toiminta.
***
Vastaväittäjänä toimii professori Steven T. Pals (Universiteit van Amsterdam, Alankomaat) ja kustoksena professori Jussi Jero (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.
LL Johannes Dunkel on syntynyt vuonna 1984 ja kirjoittanut ylioppilaaksi Olarin lukiossa Espoossa 2003. Dunkel suoritti korkeakoulututkintonsa (LL) Turun yliopistossa vuonna 2012. Väitöksen alana on korva-, nenä- ja kurkkutautioppi. Dunkel työskentelee HUSLABIssa erikoistuvana lääkärinä.
Väittelijän yhteystiedot: p. 0405418710, pjdunk(a)utu.fi
Väittelijän kuva: https://apps.utu.fi/media/vaittelijat/dunkel_johannes.jpg
Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-6799-5