Yliopiston sovittelumenettely ylsi Henkilöstöteko-finaaliin
Turun yliopistossa työyhteisön ongelmien poistamiseksi käyttöön otettu sovittelumenettely on yksi Henkilöstöteko 2013:n kolmesta finalistista. Malli on todistanut toimivuutensa. Konflikteja ei piilotella vaan ne nostetaan ratkaistaviksi. Useat yliopistot ja muut organisaatiot ovat jo pyytäneet Turusta neuvoja ottaakseen sen omaan käyttöönsä.
Turun yliopisto aloitti työyhteisön konfliktien sovittelun vuonna 2007, pysyväksi palveluksi se otettiin 2009. Sen toimintaa vahvisti kaksi vuotta sitten julkistettu Vartu-malli. Molempien tavoitteena on päästä ratkaisemaan ongelmatilanteita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
– Toimintamallimme on herättänyt paljon kiinnostusta. Muut yliopistot ovat olleet kiinnostuneita, samoin useat organisaatiot. Meillä on ollut useita benchmarking-käyntejä, henkilöstön kehittämispäällikkö Ismo Saario sanoo.
Turun yliopiston sovittelumalli on yksi Henkilöstöjohdon ryhmä Henry ry:n vuoden 2013 Henkilöstöteko –finalisteista. Arviointiryhmä kertoo ihastuneensa Turun yliopiston mielenkiintoiseen, ratkaisukeskeiseen menetelmään.
Sovittelun kasvukäyrä jyrkkä
Päävastuu esimiehillä
– Ei ole olemassa ongelmaa, josta puhumatta jättäminen auttaisi sen ratkaisemisessa, Saario muistuttaa.
Sovittelija ei ratkaise erimielisyyttä vaan toimii sovinnon mahdollistajana auttaen osapuolia löytämään tyydyttävän ratkaisun.
Tähän mennessä käsittelyissä 22 tapauksessa sovittelusopimukseen on päästy 90 prosentissa tapauksista. Lopuissa sovitteluun kutsutut eivät ole joko itse halunneet osallistua tai ovat jättäneet kesken. Niissäkin tapauksissa tilanne on kuitenkin nostettu keskusteluun, ja tarvittaessa niitä on ratkottu myös työnantajan direktio-oikeuteen kuuluvin keinoin.
Ratkaistavat tilanteet voi jakaa karkeasti viiteen kokonaisuuteen: yhteistyö ei toimi, henkilö laiminlyö työtehtäviään, johtamisessa on puutteita, henkilö käyttäytyy epäasiallisesti tai ei noudata pelisääntöjä.
Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuva: Johanna Mäkinen