Yliopisto tulee tutuksi Yrityskylässä
Jemina Hietanen on saanut päivän pestin Turun yliopiston koulutuspäällikkönä. Tehtävänä on selvittää, miten hyvin Turun yliopisto tunnetaan ja mistä se tunnetaan. Kertojina ovat Varsinais-Suomen Yrityskylään saapuneet kuudesluokkalaiset.
Yrityskylän Turun yliopiston rehtori Maija Simola esitteli koko kylän väelle yliopiston.
OKL:n opiskelijat oppaina
Keskusaukio täyttyy kansasta. Vastuuohjaaja Inari Terä kutsuu vuorollaan kunkin yrityksen toimitusjohtajan – tai yliopiston tapauksessa rehtorin – esittäytymään ja kertomaan yksikkönsä toiminnasta. On ruokakauppaa, postia, kaupungintaloa, parturia, jätehuoltoa ja pankkia. Kaikkiaan toimipisteitä on 18.
Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella opiskeleva Heidi Hyytiä seuraa sivusta valmistutumista. Hänen tehtävänään on opastaa yliopistoon ja postiin tulevia oppilaita. Postin kulmilla on vilkasta, sieltä kun juoksutetaan laskuja yrityksestä toiseen.
– Tämä kuuluu meillä ensimmäisen opiskeluvuoden johdantokurssiin, Hyytiä kertoo.
Vaikka Yrityskylään tuloa on valmisteltu kouluissa, moni asia tulee yllätyksenä. Sähkösopimuksen tekeminen tarkoittaakin rahanmenoa, pankkikortilla ei saakaan rajattomasti makeaa, jätteitäkin on jonkun kuljetettava. Yllätyksistä huolimatta päällimmäisenä tunteena on innostus.
– Lapset ovat tykänneet, ja opettajat ovat tykänneet. Opettajat ovat kertoneet, että oppilaat odottavat eniten pääsyä Linnanmäelle ja Yrityskylään, Hymyssä suin täältä on pois lähdetty, Yrityskylän Varsinais-Suomen aluekoordinaattori Jenni Syrjälä kertoo.
Yrityskylän maine on kulkenut kävijöiden kautta koteihin. Uusia yrittäjiä on ottanut yhteyttä Yrityskylään ja tiedustellut mahdollisuutta päästä mukaan. Paketti on kuitenkin lyöty lukkoon kolmeksi vuodeksi. Syyslukukaudella pyörähtää nykyisin yrityksin ja julkisoikeudellisin yhteisöin uusi kausi ja vuonna 2015 vielä kolmas. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on vielä avoinna.
Erja Hyytiäinen