Yleisöluento: pystyvätkö demokratiat hallitsemaan tulevaisuutta?

22.02.2018

Kysymys demokratian kyvystä hallita tulevaisuutta on maaliskuun alussa Turussa järjestettävien Politiikan tutkimuksen päivien ytimessä. Brittiläisen Kolumbian yliopiston apulaisprofessori Alan Jacobs käsittelee ongelmia, joita pitkäjänteisyyttä vaativat kehityskulut aiheuttavat demokratialle. Politiikasta.fi-sivuston paneelikeskustelu pureutuu tutkijoiden rooliin yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tapahtumaan liittyy myös tiedettä ja taidetta yhdistävä tiedegalleria.

​Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan motto haastaa ajattelemaan.

​Luento ja tiedegalleria avaavat Valtiotieteellisen yhdistyksen 50. vuotuiset Politiikan tutkimuksen päivät. Päivien teema on ”Minkä värinen tulevaisuus on?”.
 
Tapahtuma kerää yhteen yli 100 tutkijaa Suomesta ja ulkomailta. Luento, paneeli ja tiedegalleria ovat kaikille avoimia, työryhmät vain ennakkoilmoittautuneille tutkijoille. Päivien työryhmissä käsitellään muun muassa suuren datan demokratialle aiheuttamia ongelmia sekä nuorten poliittista osallistumista.
 
Turun yliopiston Publicum-rakennuksessa järjestettävän tapahtuma avoimen yleisöluennon pitää Brittiläisen Kolumbian yliopiston apulaisprofessori Alan Jacobs torstaina 8.3. kello 12.30. Jacobs  puhuu muun muassa ilmaston lämpenemisen ja väestön ikääntymisen kaltaisista muutoksista, joiden kustannuksia olisi syytä alkaa maksamaan heti, mutta joiden hallitsemisen hyödyt tulevat ilmeisiksi vasta pitkällä aikavälillä. Hän etsii myös vastausta kysymykseen, miksi jotkut demokratiat pystyvät toisia pitkäjänteisempään tulevaisuudenhallintaan.
 
Päivät päättää 9. maaliskuuta klo 12.30 Politiikasta.fi-sivuston paneelikeskustelu tutkijoiden roolista yhteiskunnallisessa keskustelussa, joka on parhaimmillaan hedelmällistä vuorovaikutusta ja pahimmillaan jännitteistä tai jopa itsesensuuriin ohjaavaa. Paneeliin osallistuvat professorit Markku Jokisipilä sekä Johanna Kantola ja tutkijat Timo Miettinen sekä Sigrid Kaasik-Krogerus. Myös paneeli on yleisölle avoin.
 
Ennen luentoa ja paneelia yleisöllä on mahdollisuus tutustua Publicumin seminaarihuone 499:ssä maksuttomaan Politiikan tiedegalleriaan, joka esittelee neljän tiedettä ja taidetta yhdistelevän tekijän tai ryhmän teoksia. Esillä on Metallinaisia -hankkeen installaatio Liberian sisällissotiin osallistuneiden tyttösotilaiden elämäntarinoista, Siitä viis -kollektiivin Sinulle on vihapostia -ääniteos tutkijoiden kohtaamasta vihasta ja painostuksesta, Turvallisuuden värit -hankkeen teoksia värien poliittisesta käytöstä sekä tutkija Saara Särmän feministisiä kollaaseja maailmanpolitiikasta.
 

Yleisölle avoimet tilaisuudet Publicumissa (Assistentinkatu 7, Turku)

Torstaina 8.3.
  • klo 10.00–12.30: Politiikan tiedegalleria, seminaarihuone 499
  • klo 12.30–14.00: Alan Jacobs, “Can Democracies Manage the Future? Some Findings and a Research Agenda”, luentosali Pub 1
Perjantaina 9.3.
  • klo 11.45–12.30: Politiikan tiedegalleria, seminaarihuone 499klo
  • 12.30–14.30: Politiikasta.fi-paneeli: ”Tutkijat yhteiskunnallisessa keskustelussa – mitä värisävyjä vaikuttamisesta löytyy?”, luentosali Pub 1
 
 
EH
Luotu 22.02.2018 | Muokattu 22.02.2018