Yhteiskunnalliset muutokset ja poliittiset liikkeet vaikuttavat usein huomaamatta ja pikkuhiljaa niin paikallisella kuin globaalillakin tasolla. Muutokset voivat aiheuttaa epävarmuutta - miten niitä voisi tarkastella ja muodostaa ymmärrystä erilaisista ilmiöistä.
Mitä voimme oppia aatteista ja ideologioista, uskonnoista ja yhteiskunnista tai poliittisesta maantieteestä ja geopolitiikasta? Millaisia vuorovaikutuksia eri ilmiöiden välillä on ja miten ne näkyvät maailman tilassa?
Avoimen yliopisto-opetuksen monialaisten opintojen avulla voit tutustua erilaisiin lähestymistapoihin ja hankkia osaamista aihepiirin ymmärtämiseksi. Valitse opintotarjonnastamme itsellesi sopivat opinnot.
Yhteiskunta- ja poliittinen maantiede 3 op -verkkokurssi
Opintojakso tutustuttaa yhteiskuntamaantieteeseen ja poliittiseen maantieteeseen. Opinnoissa perehdytään käsitteisiin ja teorioihin sekä viimeaikaisiin tutkimussuuntauksiin. Keskeisiä aiheita opinnoissa ovat mm. politiikan määritelmä ja poliittisen maantieteen muotoutuminen, imperialismi ja kolonisaatio, maantieteellinen tila ja territoriaalisuus, raja, valtio, sääntely ja hallinta, kansalaisuus, paikat ja identiteetti, poliittisen osallistumisen ja aktivismin maantiede, globalisaatio, kehitys ja tasa-arvo, ympäristökysymykset ja niiden yhteiskunnallisuus.
Avoimen yliopiston opettajana toimii Salla Himberg, joka on työskennellyt yli vuosikymmenen humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön parissa sekä YK:ssa että Punaisen Ristin/Punaisen Puolikuun kansainvälisen liikkeen kanssa.
Opintojakso järjestetään verkko-opintoina 23.9. - 6.11.2024. Osallistua voi täysin etäopiskeluna paikkakunnasta riippumatta. Opintoihin sisältyy verkkoluentoja, jotka ovat kuunneltavissa tallenteina, tuutoroitua opintoryhmätyöskentelyä verkossa ja itsenäistä työskentelyä.
> Lue lisää maantieteen opintojen esittelysivulta
Poliittisen historian perusopinnot Turun yliopistossa
Poliittisen historian oppiaineessa tutkitaan yhteiskunnan, politiikan ja kansainvälisten suhteiden lähihistoriaa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Oppiaine antaa valmiuksia muuttuvien poliittisten, yhteiskunnallisten ja kansainvälisten kysymysten kriittiseen ja laaja-alaiseen pohtimiseen.
Poliittisen historian perusopinnot 25 op voi opiskella Turun yliopistossa tutkinto-opetukseen integroituina opintoina. Opintoihin kuuluva luento-opetus järjestetään päiväaikaan. Perusopintoja järjestävät myös useat avoimen yliopisto-opetuksen yhteistyöoppilaitokset.
> Lue lisää opintojen esittelysivulta
Suomen talouden rakenne ja kehitys 6 op -kurssi Turun yliopistossa
Turun kauppakorkeakoulun taloustieteen opintoihin kuuluva kurssi antaa yleiskuvan Suomen kansantaloudesta. Kurssilla määritellään keskeiset makrotalousmuuttujat sekä käsitellään niiden mittaamista ja kehityspiirteitä. Samalla tutustutaan instituutioihin kuten eurojärjestelmään ja työmarkkinoiden sääntelyyn.
Opintojakso järjestetään 28.10. - 8.12.2024. Siihen sisältyy luentoja ja ryhmätyötehtävä sekä tentti.
> Lisätietoja kauppakorkeakoulun opintojen esittelysivulta, ks. periodi II
Muuttoliikkeet ja monimuotoinen yhteiskunta -verkkokurssit
Opinnot soveltuvat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita muuttoliikkeiden, siirtolaisuuden, pakolaisuuden, monikulttuurisuuden ja rasismin kysymyksistä sekä näihin kohdistuvasta tutkimuksesta.
Johdatus muuttoliikkeisiin ja yhteiskunnan monimuotoisuuteen 6 op -verkkokurssi järjestetään 9.9. - 18.11.2024. Opintojakson opettajana toimii tutkijatohtori Mervi Leppäkorpi.
Uskonnot ja moninaisuus 3 op -verkkokurssi järjestetään 28.10. - 31.12.2024. Kurssilla käsitellään uskonnollisen moninaisuuden historiaa, kehitystä ja nykytilaa Suomessa. Kurssilla opitaan tunnistamaan erilaisia uskonnollisia ilmiöitä ja niiden vaikutuksia suomalaisessa yhteiskunnassa ja laajempiinkin yhteiskunnallisiin konteksteihin. Lisäksi tarkastellaan uskontojen ja uskonnottomuuden kytköksiä politiikkaan, yhteiskunnan eriarvoistumiseen sekä vihapuheeseen.
> Lue lisää opintojen esittelysivulta
Uskonto nykykulttuurissa ja yhteiskunnassa 5 op -verkko-opinnot
Kultturien tutkimuksen opintoihin kuuluvalla kurssilla käsitellään uskonnollista muutosta jälkiteollisessa ja myöhäismodernissa yhteiskunnassa. Lähestymistapoina ovat mm. uskonto ja media, uskonto ja populaarikulttuuri, uskonto ja taiteet, uskonto ja tiede, uskonto julkisessa tilassa sekä uskonto, sukupuoli ja seksuaalisuus. Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää uskonnon merkityksen ja erilaiset ilmenemistavat nyky-yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Lisäksi tavoitteena ovat valmiudet analysoida viimeaikaisia uskonnolliseen muutokseen kytkeytyviä käsitteitä, kiistoja ja tutkimuskeskusteluja.
Opintojakso on tarkoitettu kulttuurien tutkimuksen perusopinnot suorittaneille. Sen voi opiskella itsenäisesti verkossa.
Tutustu myös Kulttuurien tutkimuksen perusopintoihin 25 op. Opinnoissa tarkastellaan kulttuurisia ilmiöitä ja niiden muutoksia. Verkko-opinnot alkavat 5.9.2024 ja niihin voi osallistua kokonaan verkossa paikkakunnasta riippumatta.